Tag

harga nissan serena

Ringkasan: Nissan Serena S-Hybrid, akhirnya, MPV keluarga yang berbaloi

(Spesifikasi dan Harga Nissan Serena S-Hybrid 2019 | Galeri)Rasanya semua mak ayah boleh setuju dengan hal ini – suruh anak masuk dalam kereta kadang-kadang macam berperang. Dengan barang yang banyak dan tentera-tentera kecil mengheret mainan, ramai yang mahukan pintu gelangsar (sliding door) kerana ia sangat memudahkan dan berguna.Nissan Serena S-Hybrid adalah satu-satunya MPV bawah RM 150 ribu yang menawarkan ciri ini.Betul ke? Berapa harga sebenarnya?Dua varian Nissan Serena S-Hybrid bo

Mersita

Mersita

Jun 11, 2020

Nissan Serena vs Toyota Voxy: MPV manakah yang patut anda beli?

Kenderaan yang sesuai untuk keluarga yang besar ialah sebuah Multi Purpose Vehicle (MPV). Di Malaysia, terdapat pelbagai pilihan yang menarik. MPV yang berharga lebih mahal sememangnya kelihatan lebih mewah dan canggih. Namun begitu, MPV yang berharga lebih mampu milik tidak kekurangan dalam membawa penumpang dengan ramai dan selesa.Pilihan mampu milik yang cukup menarik ialah Nissan Serena C27. Pada masa yang sama, pengimport kereta recond sudah membawa masuk Toyota Voxy (turut dikenali sebagai

Faisal

Faisal

Sep 26, 2020

Panduan membeli Nissan Serena C26 terpakai, MPV kotak bagi yang suka menongkah arus?

Sebagai sebuah pasaran yang dijangka menurun (oops), mungkin ramai yang mempertimbangkan model MPV terpakai. Apa salahnya, kemuncak pasaran MPV pun sudah berlalu justeru model-model yang mahal ketika itu kini sudah mampu milik.Sebelum ini Wapcar.my pernah menampilkan Toyota Estima dan Toyota Alphard dalam panduan kereta terpakai kami. Sebagai keseinambungan, kami tampilkan juga pesaingnya iaitu Nissan Serena generasi C26.Sebagai rujukan, Nissan Serena bersaing rapat dengan Toyota Noah, Voxy dan

Haris

Haris

Feb 3, 2021

Nissan recalls Nissan Serena S-Hybrid (CBU), fix for problem with CVT Control Unit

Edaran Tan Chong Motor Sdn Bhd (ETCM), together with Tan Chong Ekspres Auto Servis Centre (TCEAS) announced a voluntary product recall campaign for Nissan Serena S-Hybrid (C26) Completely Built-Up (CBU) variant to reprogram its Continuously Variable Transmission (CVT) Control Unit - which has been noted to be a common problem early model Nissan Serena.All labour and replacement parts (if any) for this service campaign will be at no cost to owners. Fixing the problem will require a simple reprogr

Arif

Arif

Aug 7, 2020

In Brief: Nissan Serena S-Hybrid, finally a worthy family MPV

(2019 Nissan Serena S-Hybrid Price and Specs | Gallery)When shopping for a family MPV, the biggest deciding factor should be the availability power sliding doors, as this feature is a blessing for parents with young kids.The Nissan Serena S-Hybrid is the only sub-RM150k MPV to offer this feature. How Much Is It?Two variants of the Nissan Serena S-Hybrid are available in Malaysia- 2.0 Highway Star and 2.0 Premium Highway Star, priced from RM 131,888 and RM 141,888, respectively. Opting for the tw

Eric

Eric

Nov 15, 2019

Nissan Serena 2021 generasi baru bakal debut Oktober ini? Depan macam Elgrand!

Nissan Serena generasi kelima (C27) telah dijaul sejak tahun 2016 di Jepun dan pernah menjadi MPV paling laris di sana. Walaupun ia telah diberi kemaskini pada 2019 dan dilengkapi dengan pelbagai teknologi yang menarik, posisi itu telah ditawan oleh Toyota Voxy pada tahun 2020.Nissan Serena di Malaysia, diperkenalkan pada tahun 2018.Seperti biasa, Nissan tahu bahawa Serena memerlukan model baru sepenuhnya (FMC) setelah lima tahun dan kali ini desas desus daripada Best Car Web mengatakan ia bakal

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Feb 4, 2021

Nissan Serena vs Toyota Voxy: Which family MPV should you get?

Let’s face it, for a lot of Malaysians, the ideal family mover is not that fancy SUV. Instead, the ideal family mover, especially for those with young kids or elderly parents, is an MPV.In Malaysia, the options for MPVs are aplenty, but we reckon that the ideal MPV is one that has powered sliding doors, thus narrowing down the selection by quite a fair bit.For those shopping for a family MPV, the most affordable option that features power sliding doors is a brand-new C27 Nissan Serena.Reco

Eric

Eric

Sep 20, 2020

Deal Breakers: Nissan Serena, love its practicality, not its infotainment

If you are looking for a people mover, few other MPVs can do a better job than the Nissan Serena. Actually that’s incorrect. There’s no other MPV that can do what the Serena does. What are the alternatives? Seven-seater SUVs? Have you tried climbing into the third row of one of those? Now imagine doing it every day/week. The Toyota Innova (from RM 115,280) also suffers from the problem too. The Kia Carnival (RM 179,888) is very spacious but the 11-seater is a bit of an overkill. It&r

Hans

Hans

Jul 6, 2020

Top 3 things about Nissan Serena 2.0

When the all-newNissann Serena 2.0l s-hybrid was introduced, it quickly caught the eye of many buyers. Here we offer you three salient features of the brand new Serena.3rd. ComfortSpacious seating and comfortable driving angles provide you with an absolutely comfortable journey covering 200 kilometers. And the new Serena 2.0l s-hybrid comes with seven USB ports that charge each passenger's device, ensuring each family member's need to recharge on long journeys.With more hooks and movable

Axe

Axe

Jul 22, 2019

Scoop: Next-gen 2021 Nissan Serena to debut in Oct with mini-Elgrand looks?

The fifth-gen Nissan Serena (C27) has been on sale since 2016 in Japan and was once the best-selling MPV there. Even though it was given a facelift in 2019 and featured some interesting tech underneath, its position was usurped by the Toyota Voxy in 2020.The current Serena, introduced in Malaysia in 2018Nissan knows the Serena is due for a full model change and after 5 years, it looks like the next-generation model will arrive in October 2021. This is according to a scoop by Best Car Web.Based o

CY Foong

CY Foong

Feb 3, 2021

Owner Review: A Dad's take on a Soccer Mom's Car - 2013 Nissan Serena S-Hybrid

** This article is the personal experience of a 2013 Nissan Serena S-Hybrid C26 owner and does not necessarily reflect the views of WapCar.Facebook: EZ Wong About My CarIts actually my CFO’s car & I will narrate it as my own :)The Nissan Serena S-Hybrid was originally registered at the end of 2013 & we bought it at a very good price as a Nissan Pre-Reg unit in February 2015.The C26 is powered by a MR20DD 2.0-liter engine with 147 PS and 210 Nm (figures are from the engine alone, ex

Owner Review

Owner Review

Jul 15, 2020

A closer look at the new Nissan Serena e-Power that we are not getting

In Malaysia, the Nissan Serena is offered exclusively with the 2.0-litre S-Hybrid (Nissan’s term for mild hybrids) engine. In Japan, Nissan also offers another hybrid option for the Serena, the e-Power variant.The e-Power unit uses a 1.2-litre three cylinder engine, sounds tiny for a such a large car but that’s the whole point. While the Serena S-Hybrid relies mostly on the 2.0-litre petrol engine, aided by 2.6 PS electric motor, the Serena e-Power’s priority is the opposite. I

Hans

Hans

Oct 28, 2019

Rebiu: Nissan Serena MPV yang bagus, tapi ada pilihan lain yang lebih baik

Pendapat kurang popular: SUV 7-tempat duduk adalah pilihan yang sangat teruk untuk membawa 7 orang dewasa. Pernah tak cuba nak masuk ke tempat duduk barisan ketiga dalam SUV? Tapi dalam Nissan Serena, ia terasa seperti melangkah masuk ke dalam sebuah bilik.Serena yang anda boleh lihat di sini dipadatkan dengan pakej penggayaan J Impul pilihan, yang menaikkan harganya kepada RM 149,888. Jika tidak, harganya adalah: Highway Star: RM 132,888 Premium Highway Star (Satu tona hitam): RM 142,888 Premiu

Mersita

Mersita

Jul 17, 2020

Review: The Nissan Serena will not inspire you, but few other MPVs can do a better job

Unpopular opinion: Seven-seater SUVs are a really bad choice when it comes to moving seven adults. Have you tried climbing into an SUVs third row seats? In a Nissan Serena, you literally step in and out of the car like its a room. The Nissan Serena you see here is fitted with the optional J Impul styling package, which bumps up the price to RM 149,888. Otherwise, prices are: Highway Star: RM 132,888 Premium Highway Star (Single tone black): RM 142,888 Premium Highway Star (Two-tone colour): RM 1

Hans

Hans

Apr 28, 2020

Review: Citroen Grand C4 SpaceTourer - Worth considering over the Nissan Serena?

( Citroen Grand C4 SpaceTourer prices and specs | Gallery )There are things in life that most people happen to overlook; it could be restaurants, movies or in this instance, cars. And sometimes if you take a closer look, they might pleasantly surprise you. Is the Citroen Grand C4 SpaceTourer one of them? In many ways, yes. Lets find out in this Citroen C4 SpaceTourer review.The Citroen C4 used to be called Picasso until 2018 when they renamed it to the SpaceTourer. On top of renaming the C4, Cit

Shaun

Shaun

Apr 6, 2020

Jimat sehingga RM 18,000 dengan tawaran RMCO untuk kereta Nissan

Edaran Tan Chong Motor (ETCM), pengedar kenderaan Nissan di Malaysia telah mengumumkan senarai harga terkini untuk model-model kereta mereka.Selain daripada pengecualian cukai jualan, ETCM menambah lagi promosi mereka dengan diskaun Remarkable Car Offers (RMCO), membolehkan pemilik baru untuk jimat sehingga RM 15,437.Seperti yang sedia maklum, trak pikap tidak layak untuk pengecualian cukai jualan, tetapi ETCM kini menawarkan model Navara dengan diskaun RMCO, menawarkan penjimatan antara RM 12,0

Mersita

Mersita

Jun 16, 2020

Nissan Almera 2020 bakal mengubah nasib Nissan di Malaysia?

Nissan AlmeraSecara jujurnya, Nissan Almera yang ada pada jalan raya sekarang bukanlah sebuah model yang boleh dibanggakan oleh ETCM. Model ini dilihat sekadar sebuah kenderaan yang sesuai untuk bergerak dari titik A ke titik B tanpa sebarang ciri-ciri yang menonjol.Penawaran hanya 2 beg udara dan rekaan yang langsung tak menarik membawa kepada sentimen-sentimen yang tidak baik untuk dibincangkan. Model generasi ke 3 ini sememangnya kalah dalam persaingan Honda City dan Toyota Vios yang jauh leb

Haris

Haris

Aug 13, 2020

Rebiu Pemilik: Saya membeli Nissan X-Trail T32 2.0

**Artikel ini berkisar tentang pengalaman peribadi pemilik Nissan X-Trail dan ia tidak semestinya mewakili pandangan WapCar.Syed Muhammad AkmalSaya membeli Nissan X-Trail T32 2.0 ini pada bulan Julai 2017. Pada ketika itu, Nissan X-Trail ini telah menerima beberapa penambahbaikan ‘facelift’. Nissan X-Trail ini telah menerima lampu hadapan jenis “reflector halogen headlamp” bagi variant 2.0cc dan lampu hadapan jenis “projector headlamp” bagi variant 2.5cc.PROSE

Owner Review

Owner Review

Sep 19, 2020

Ringkasan: Toyota Innova jadi pilihan bila sendu tak mampu beli Alphard

Toyota Innova barangkali tak perlu intro lebih-lebih kerana ia adalah antara MPV paling popular di Malaysia. Toyota Innova generasi pertama membuat kemunculan pertama pada tahun 2005, manakala model gantian yang anda dapat lihat disini pula diperkenalkan pada tahun 2016.Semua varian-varian Toyota Innova mempunyai enjin petrol 1TR-FE 2.0 liter dengan 4 silinder yang mampu menjana 139 PS and 183 Nm, dihantar ke tayar belakang melalui transmisi automatik dengan 6 kelajuan.Berapakah harga Toyota Inn

Mersita

Mersita

Jun 12, 2020

Harga rasmi Nissan Almera 2020 didedahkan - Bermula RM 79,906 sahaja!

Berikutan pelancaran Nissan Almera 2020 pada tempoh hari, Edaran Tan Chong Motor (ETCM) kini telah mengeluarkan harga rasmi buat legenda sedan segmen B ini dimana ia bermula daripada RM 79,906 (tanpa insuran dan cukai SST sehingga 31 Disember 2020).Nissan Almera varian VLTSeperti yang telah kita ketahui, Nissan Almera didatangkan dengan varian VL, VLP, dan VLT. Harga Nissan Almera 2020 di Malaysia Varian VL VLP VLT Harga termasuk pengecualian SST sehingga 31/12/2020 RM 7

Faisal

Faisal

Nov 1, 2020

Nissan Almera 2020 serba baru akan diberi enjin turbo di Malaysia!

Apabila Honda Malaysia sedang sibuk mengacah City serba baharunya di Facebook, Edaran Tan Chong Motor (ETCM) pula senyap-senyap menyediakan Nissan Almera 2020 serba baharu dengan beberapa kejutan istimewa.Kereta spesifikasi Thai diberi roda 15 inci sebagai standardMenurut sumber yang arif tentang perkara ini, Nissan Almera 2020 serba baharu spesifikasi Malaysia akan dipadatkan dengan enjin yang sama dengan di Thailand – enjin turbo 1.0 liter dengan 3 silinder yang menjana 100 PS dan 152 Nm

Mersita

Mersita

Aug 4, 2020

Top 5 kereta keluarga pilihan ibu bapa yang ada ‘Baby Boss’

Dulu zaman bujang, dating naik Satria Neo pun boleh. Sekarang bila dah ada si kecil (atau yang tengah on-the-way), bolehlah mula fikir-fikirkan kereta mana yang sesuai untuk bawa anak kecil dengan selesa dan selamat.Para ayah-ayah, parking tepi dulu lah ya..Walaupun dah tak boleh nak 'racing' macam dulu, tak apa. Bila nak memilih kereta untuk keluarga, benda-benda penting yang harus dipertimbangkan termasuklah ruang yang luas, keselesaan, kemudahan dan aspek keselamatan.Untuk jangka

Mersita

Mersita

Jun 16, 2020

All-new 2020 Nissan Almera to get turbocharged engine in Malaysia!

While Honda Malaysia is busy teasing the all-new City on Facebook, Edaran Tan Chong Motor (ETCM) is quietly working on the all-new 2020 Nissan Almera with some hidden surprises.Thai-spec cars get 15-inch wheels as standardAccording to sources familiar with the matter, the Malaysian-spec, all-new 2020 Nissan Almera will be fitted with the same engine as its Thai sibling – the 1.0-litre turbocharged three-cylinder engine that does 100 PS and 152 Nm. This engine is mated exclusively to a CVT-

Eric

Eric

Aug 3, 2020

马来西亚2020新款Nissan Almera将配备涡轮增压!

在大马Honda还忙着在Facebook上宣传全新款City时,Edaran Tan Chong Motor(ETCM)却在悄悄地研究全新的2020款 Nissan Almera,而且还准备了一些惊喜。15英寸的轮圈是泰国版的标配根据知情人士透露,大马版的2020新款Nissan Almera将会和泰国版搭载同一具引擎——1.0升的涡轮增压三缸引擎,动力输出为100 PS和152 Nm。这具引擎只会搭配CVT自排变速。换装了新的涡轮增压引擎,即将到来的全新Nissan Almera很有可能是唯一搭载强制进气引擎的日本B级轿车。除此之外,只有另一款B级车有涡轮增压,那就是Volkswagen Vento Highline,其搭载的是一具1.2升的涡轮增压汽油引擎。既然已经确认会搭载涡轮增压引擎,那么全新Nissan Almera的其它方面跟竞争对手比起来又如何呢?我们也认为应该不会有差距,如果又的话,也只会更好,因为ETCM在C27 Nissan Serena和Nissan X-Trail的改款上做得很不错。至于新款Honda City,这款新车型不会像

Rax

Rax

Oct 24, 2020

All-new 2021 Nissan X-Trail launched, 2022 debut in Malaysia likely?

Nissan has pulled the covers off the all-new, fourth-generation 2021 Nissan X-Trail. The model was leaked via patent images back in April, subsequently bared all two weeks later.Exterior – Boldness is keySold as the Nissan Rogue in the US, the all-new Nissan X-Trail gains a completely redesigned exterior, featuring a two-tier headlight design that is reminiscent of current Nissan models like the all-new Juke and Serena S-Hybrid. It also gains a more angular V-Motion front grille and clever

Eric

Eric

Jun 15, 2020

Rebiu: Geely Jiaji, MPV premium yang (mungkin) digemari rakyat Malaysia

Geely Jia JiGeely Jiaji adalah model keluaran Geely yang baru dilancarkan bulan Mac 2019 yang lalu.Model ini mencetuskan perbincangan hangat di media sosial mengenai kehadirannya sebagai pengganti Exora. Proton Exora memang sebuah model lama yang sangat memerlukan kemas kini. Buat mereka yang masih tertanya-tanya, jawapannya ada di penghujung artikel ini.Unit Geely Jiaji yang kami rebiu datang dari pengalaman penulis ke China sendiri. Oleh itu, kesemua spesifikasi dan talaan kereta ini datangnya

Haris

Haris

Jul 7, 2020

Panduan membeli Nissan X-Trail T32, susut harga mendadak serendah RM 60k tapi masih bagus?

Nissan X-Trail generasi ketiga menampilkan pembaharuan yang radikal daripada Nissan. Sebelum ini, SUV 7 penumpang tersebut mengenakan rekaan yang lebih bersegi dan kotak namun generasi ketiga ini tampil bergaya dengan garis badan melengkung.Kejatuhan jenama Nissan secara global turut dirasai oleh industri automotif tempatan. Jenama yang dahulunya Big 5 kini menjadi Big 4 dengan 2 jenama tempatan hampir mengungguli 70% pegangan pasaran.Baca: Dominasi 2 jenama tempatan akan mengurangkan pilihanDal

Haris

Haris

Feb 22, 2021

2020 Nissan new models – Almera and more coming to Malaysia soon!

Last year was a relatively quiet year for Nissan Malaysia, having launched only two models – the facelifted X-Trail and all-new Leaf.However, 2020 is set to be a better year for Nissan Malaysia, as the company has confirmed that they will be introducing several new models this year.All-new Almera is upon us soonThe first model we can expect from Nissan is the all-new Almera, which made its regional debut in Thailand back in November 2019.We particularly love how the all-new Almera looks, a

Eric

Eric

Feb 7, 2020

Why the all-new 2020 Nissan Almera will be a turning point for ETCM

Before we get started, let’s get this out of the way – the current-generation Nissan Almera is anything but desirable.Not only the current model lacks any modern safety equipment (no stability control and only two airbags), its quirky looks won’t be winning any beauty contests as well.Enter the all-new, fourth-generation Nissan Almera – the model that will hopefully lift Edaran Tan Chong Motor (ETCM)’s earnings.It made its global debut in New York back in April 2019

Eric

Eric

Aug 4, 2020

Strong demand for 2020 Nissan Almera and Kicks, Thailand ramps up output

Nissan Motor Thailand is on a hiring spree for factory workers. Riding on the back of strong demand for the all-new 2020 Nissan Almera and the Nissan Kicks, Nissan needs to add about 2,000 new hires at its production facilities in Samut Prakan, reports the Bangkok Post."The increased production comes on the heels of growing exports, in particular for the Nissan Kicks e-Power and Nissan Navara," said Ramesh Narasimhan, President of Nissan in Thailand. "Within Thailand, we also see

Hans

Hans

Oct 12, 2020