Tag

honda ek

Tanpa Honda Civic EK, tiadalah Honda Civic Type R. Nak tahu kenapa?

Honda Civic tidak dinafikan adalah model Honda paling terkenal di seluruh dunia. Jika anda kurang faham mengenai kegilaan terhadap Honda Civic ini, mari baca sedikit sebanyak sejarahnya.Sudah tentu, selepas pelbagai generasi Honda Civic, pastinya generasi yang berbeza membawa konotasi yang berbeza. Jika anda ingin mengetahui mengenai Honda Civic paling hebat dalam sejarah, baca di sini.Dalam artikel ini, kami ingin mengetengahkan sebuah generasi Honda Civic yang agak berpengaruh dalam sejarah Ho

Haris

Haris

Aug 14, 2020

Here's how important the Honda Civic EK is  - without it, there'd be no Civic Type R

Ahh, the Honda Civic. Like it or not, everyone’s heard of them and chances you may have even considered one - brand new or otherwise.The coveted badge - a symbol of pride and envy?Sure, they’ve got their fair share of stereotypes (ahem, budak lambang H) but you can’t deny they’re damn good at what they do.This 'all-original' 1978 Civic is for sale at the time of writingRuns practically forever, parts are cheap enough to source and most generations still look the p

Sanjay

Sanjay

Aug 8, 2020

Jual Honda Civic EK turbo RM 78,000, sumbang 100% untuk tahfiz

Apalah erti kereta hebat tapi tak beramal jariah. Seorang pengusaha pasar raya di Bentong, Pahang membuat keputusan untuk menjual kereta kesayangan beliau dengan harga RM 78,000 untuk disedekahkan kepada sebuah pusat tahfiz di Kampung Dala, Lanchang.Abdul Rahman Mat Isa yang berusia 31 tahun berhasrat untuk menginfakkan 100 peratus hasil jualan kereta tersebut ke jalan Allah dengan menyumbangkannya kepada pusat tahfiz tersebut yang musnah teruk setelah dilanda banjir baru-baru ini.Honda Civic EK

Mersita

Mersita

Feb 11, 2021

The Honda Civic in 10 Generations - The best car from Honda?

The 11th generation Honda Civic will be revealed on Twitch in a few days. The “Civic” name was first used on an econobox in 1972, and the car has grown into so much more over the years. 1997 saw the emergence of the Civic Type R that made the Civic even more popular among enthusiasts.With the reveal of the eleventh-generation Honda Civic just around the corner, it seems like a good time to look back at the humble beginnings of one of the most popular Honda cars of all time. There hav

Arif

Arif

Nov 16, 2020

Goldmine: Flex on the new 253 Nm City with a super-rare classic Honda Civic coupé!

Once upon a time, Malaysia’s roads were very lively. We had wagons, tiny kei-cars (Kancil, Kelisa), oddballs like the Proton Juara, low-slung pickups like the Proton Arena and certainly a hell of a lot more coupés.These days, it’s pretty much a sea of sedans, hatchbacks and SUVs.That sort of explains why the sportier cars you see on classifieds are older models. Such as this sweet Honda Civic EJ1 Coupé that is truly the embodiment of rare, as Honda fans will testify.&nb

Sanjay

Sanjay

Aug 19, 2020

Honda Civic VTEC buka kaw, sampai terbabas rempuh kedai makan

Seorang pemilik Honda Civic EK yang berusia 30 tahun didapati cedera apabila keretanya hilang kawalan sebelum merempuh sebuah kedai makan di Jalan Titi Haji Idris, Kedah.Kejadian yang berlaku pada jam 8 pagi itu telah menjejaskan kedai makan tersebut. Disebabkan terlalu kuat, kereta mangsa mengalami kerosakan teruk di bahagian depan. Mangsa yang mengalami kecederaan ringan pula dikejarkan ke Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar.Akibat rempuhan itu, dinding kedai makan yang berstrukturkan kayu d

Faisal

Faisal

Apr 6, 2021

Spied: Mysterious Honda sedan spotted, what could it be?

A mysterious Honda sedan has recently been spotted, though we’re not too certain what we’re looking at here.Depending on who you ask, the new model seen here could be an all-new Honda Civic or an updated Honda Accord. The biggest clue that this could be the next-generation Honda Civic is the headlights – they look similar to the ones found on the 2022 Civic Type R (look it up). Even the side profile looks similar to the camouflaged Type R, lending credence that it could be

Eric

Eric

Jun 30, 2020

Intipan: Honda pandu uji sebuah model misteri. Apakah model tersebut?

Honda CivicHonda dilihat sedang memandu uji sebuah model misteri. Model tersebut yang disamarkan dengan sangat baik sehingga menyusahkan pemerhati untuk meneka model apakah yang bakal dilancarkan oleh Honda.Rata-rata pemerhati memberi 2 pilihan sahaja untuk model misteri tersebut. Sama ada Honda Civic serba baharu ataupun model facelift Honda Accord.Kemungkinan paling besar sekali, Honda Civic serba baharu adalah kereta tersebut. Hal ini adalah berdasarkan lampu hadapannya yang menyerupai Honda

Haris

Haris

Jun 30, 2020

Honda Civic: 50 tahun di persada dunia - 7 sebab ia kekal popular di Malaysia

Nama ‘Civic’ cukup disegani dalam dunia permotoran. Malah, ia antara jentera yang paling ikonik dalam sejarah automobil. Walaupun dengan saingan yang hebat-hebat belaka, Honda Civic tetap menjadi pujaan ramai.Juga baca: Apa yang ada dalam kereta peronda Honda Civic PDRM? Jom tengok!Bahagian dalam Honda Civic generasi pertama pun sudah memukaukan.Di samping itu, ia sering menjadi sumber inspirasi buat pesaing di segmen C. Setiap kali Honda Civic baharu dikeluarkan, pihak lawan pasti t

Faisal

Faisal

Mar 28, 2021

Koleksi Honda Type R paling rare di Malaysia kini di Pusat 3S Honda Seremban!

Sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini, banyak industri kecil dan besar terjejas akibat kekurangan pelanggan. Walaubagaimanapun, kreativiti pengusaha pusat servis Honda di Seremban ini wajar diberi perhatian.Ban Lee Heng Motors, sebuah pusat 3S Honda telah mempamerkan beberapa koleksi model Honda Type R yang jarang ditemui di Malaysia. Kesemua model yang ditayangkan pula adalah model original.Menurut pengusaha Honda ini, kesemua stok yang ada pada pusat 3S ini telah habis dijual. Akiba

Haris

Haris

Jan 14, 2021

Honda Civic di dalam 10 generasi – warisan Honda yang terhebat?

Prototaip Honda Civic generasi ke-11 telah diperkenalkan pada tempoh hari. Untuk maklumat anda, nama “Civic” pada awalnya digunakan pada sebuah kereta rakyat. Sejak daripada itu, ia telah berkembang menjadi kereta yang lebih besar. Pada tahun 1997, versi Type R dirasmikan dimana ia meningkatkan lagi populariti Honda Civic di dalam industri automotif.Dengan pengumuman prototaip untuk generasi ke-11, apa kata kita lihat semula permulaan Honda Civic yang dianggap sebagai “humble b

Faisal

Faisal

Nov 19, 2020

Forget the CR-X, the Honda CR-Z was a fine successor to another Honda legend

From the BMW 8 Series to the Toyota Supra, it seems every old name is making a comeback. Even relatively new ones too. Or if the recent news of Honda trademarking the CR-Z name is anything to go by.Calm down now. As we have pointed out previously, companies do trademarks simply to ensure nobody else uses the name. There is little evidence to support the claim many sites are banging out that a second-generation CR-Z is imminent.However, the news does warrant a little introspection to ask the impo

Daniel

Daniel

Aug 14, 2020

25 years of the Honda CR-V - All you need for a family car

Currently in its fifth generation, the Honda CR-V is a spacious family car that is popular among Malaysians. Offered in both 2WD and 4WD, the former is preferred by many, since it mainly sees urban use.The urban SUV body style is so popular to the extent that even brands like Porsche and Lamborghini have at least one in their line-up.Being one of the early adopters and perhaps even pioneering the urban SUV body-style, the Honda CR-V deserves some recognition. But how did it all start? Well, we&r

Arif

Arif

Dec 19, 2020

Evolusi antena kereta – dari tiang tinggi ke tiang ghaib

Memandu kereta kadangkala boleh menjadi bosan sekiranya tiada sebarang perbualan ataupun alunan musik. Sehebat mana pemanduan sesebuah kereta sekalipun, tidak semestinya anda hendak memandu secara rancak sepanjang masa. Untuk maklumat anda, hampir 60% daripada pemanduan harian kita adalah secara santai. Kalau ada peneman, bolehla tahan. Tetapi kalau tiada, sunyi sepi dibuatnya. Maka itu, terhasillah idea radio di dalam kereta.Kenderaan pejabat pos British pada tahun 1937 yang mempunyai radioPada

Faisal

Faisal

Feb 14, 2021

Civic ‘sapu’ motosikal EX5 – Bukan mabuk, tapi mengantuk. Adakah dendanya sama?

Bila kita lihat video kemalangan membabitkan kereta yang dipandu macam ketam dan akhirnya melanggar pengguna jalanraya yang paling berisiko kemalangan maut… mesti kita terus komen, “eh, mabuk, tak guna!”Tak hairanlah, kita acap kali dikejutkan dengan kes kemalangan membabitkan kereta dan motosikal dimana pemandu kereta selalunya mabuk. Tapi, bukan kali ini, kerana kemalangan yang terjadi semalam antara Honda Civic dan Honda EX-5 bukanlah kes langgar mabuk. Pemandu Civic EK gen

Mersita

Mersita

Dec 3, 2020

Owner Review: My Perodua Kelisa - Great car for those who are thinking of getting their first car

** This article is the personal experience of a 2003 Perodua Kelisa 1.0GXi Manual owner and does not necessarily reflect the views of WapCar.Shermann Jit SinghMy small Little Kelisa is a first Generation Perodua Kelisa from the year of 2003 with the 1.0GXi  Manual variant. My SLK short for Small Little Kelisa had an engine swap last year due to the standard engine being old and was high in mileage by the previous owner caused it to give way, as the piston rings were the main culprit. I had

Owner Review

Owner Review

Sep 14, 2020

Owner Review: No turbo, no problem - My Honda Civic 1.8S

** This article is the personal experience of a 2018 Honda Civic 1.8 S owner and does not necessarily reflect the views of Wapcar.Facebook: Jia CherngIntroductionThe Honda Civic, a car that I always thought was gorgeous, even from the Civic EK, Civic EG series I thought it looked amazing! As I have been a grease monkey since the day I was born, the only ever toys I had were cars. My parents would just give me a 1:64 model GTR and that would be enough for me to last the day without crying or

Owner Review

Owner Review

Jul 11, 2020

Are Malaysians responsible enough to be driving SUVs?

It is happening. The SUV wave is nigh. Malaysian SUV sales are expected to take off in earnest in 2021 with the introduction of affordably priced models like the Proton X50 and the soon-to-launch Perodua D55L.Already the X50 has exceeded sales targets, filling a three-month order book, even before a price is announced. Not to mention, Proton credits its 55.7% increase in sales in 2019 to success of the X70 and Saga.As for Perodua, its only SUV model, the Aruz, only accounts for a mere 12.5%

Daniel

Daniel

Oct 31, 2020

Jawa Perak, nama motosikal custom bobber ini memang 'catchy' dan sangat laris!

Walaupun bunyinya seakan-akan nusantara, Jawa Motorcycles adalah sebuah pengeluar motosikal yang berasal dari Prague, Republik Czech. Jawa Motorcycles sebenarnya gabungan daripada 2 perkataan awal Janeček dan Wanderer. Perkataan Janeček diambil daripada nama pengasasnya, František Janeček, yang juga merupakan pelopor industri automotif di Republik Czech.Popular pada tahun 50-an sehingga 70-an, populariti tersebut tidak mampu bertahan bermula tahun 90-an. Walaubagaimanapun, pada tahun 2018

Haris

Haris

Nov 9, 2020

Honda Malaysia panggil semula pemilik Honda Accord dan Honda CR-V?

Honda Malaysia mengumumkan pemanggilan semula buat 2,784 pemilik Honda Accord dan Honda CR-V untuk menggantikan pengembung beg udara Takata di bahagian pemandu. Langkah ini adalah untuk mengelakkan daripada sebarang kejadian yang tidak diingini.Namun demikian, model yang terkini tidak terkesan sama sekali.Honda CR-V tahun 2000Perincian mengenai model yang terlibat adalah: Pemanggilan semula Model Unit yang terkesan Honda Accord tahun 1999 1,380 Honda CR-V tahun 2000

Faisal

Faisal

Nov 26, 2020

Honda BR-V generasi kedua / Honda WR-V bakal menjadi produk kilang Honda di Indonesia?

Berikutan laporan Wapcar.my berkenaan pemindahan kilang pemasangan Honda di India ke Indonesia, Honda turut mengesahkan bahawa akan membangunkan model baharu dari kilang tersebut sebagai model pasaran serantau. Pasaran serantau tersebut membabitkan 31 buah negara termasuklah Malaysia.Beberapa sumber media turut melaporkan bahawa model kenderaan elektrik yang bakal dibangunkan berikutan kedudukan Indonesia yang menerima pelaburan asing dalam sektor tersebut.Namun, khabar angin yang lebih kuat men

Haris

Haris

Mar 19, 2021

Honda Malaysia launches Honda Official Merchandise on Shopee

Honda Malaysia jumps on board the e-commerce train with the launch of their Honda Official Merchandise store on Shopee. The new merchandise store will focus on selling the Honda TEI merchandise.Honda Malaysia first introduced the special TEI series merchandise back in March 2020. Since then, the merchandise has been flying off the shelves of the various Honda dealers they were put on display, especially the Lifestyle collection in the series as it makes up 46 percent of the total sales.The merch

Jerrica

Jerrica

Jul 23, 2020

Honda Malaysia to launch Honda Connect telematics feature with 2020 Honda City RS

Honda Malaysia is set to introduce telematics-related features to its cars very soon. The company has just uploaded a short teaser video for Honda Connect – the company’s vehicle telematics mobile app.Vehicle telematics are functions related to vehicle tracking. By incorporating mobile data services into the car, today’s telematics services allow owners to not just track the vehicle, but also to remotely control and check certain functions of the vehicle, and for the vehicle to

Hans

Hans

Sep 15, 2020

Kenapa harga kereta berprestasi Jepun (JDM) 80an dan 90an tiba-tiba mahal?

Baru-baru ini saya perhatikan banyak netizen Facebook riuh rendah tentang trend kereta berprestasi Jepun dari zaman 80an, 90an, sehingga awal tahun 2000 yang dijual dengan harga melebihi nilai sebenar.Malah ada yang mencecah enam angka bagi casis bukan original model tetapi ‘convert’. Apa cerita?Honda Civic model EK ini asalnya casis EK3, bukan EK9, sebab tu kena tembak.Kalau lihat bahagian komen, mesti ada yang meninggalkan komen seperti “mahal tak kena gaya”, “tak

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Jan 16, 2021

Honda Civic FD, model Civic terhebat dalam sejarah Honda?

Tunas peminat kereta di Malaysia selalunya tumbuh selepas mengenali Honda Civic. Civic adalah tanda nama utama Honda sejak 1972. Terdapat pelbagai variasi Honda Civic selepas 10 generasi namun hanya satu generasi Honda Civic yang mencapai taraf legenda.Honda Civic generasi 1Model yang dimaksudkan adalah Honda Civic generasi ke 8 iaitu lebih dikenali sebagai Honda Civic FD. Gabungan rekaan luar yang futuristik dan rekaan dalaman yang selesa ternyata menambat hati ramai peminat Honda. Bagi sa

Haris

Haris

Jul 22, 2020

What will Honda Malaysia be launching in 2021? Honda City Hatchback, Honda Odyssey Facelift, and more

After introducing no less than five new models in 2020, including the Honda Civic facelift, all-new Honda Accord, and all-new Honda City, Honda Malaysia isn’t slowing down one bit. With 2021 just around the corner, let’s take a look and see what does Honda Malaysia has in store for us in 2021.2021 Honda City RSThe Honda City RS will be Honda Malaysia’s first debut for 2021. Granted, the company showcased the City RS during the launch of the fifth-generation model, but would onl

Eric

Eric

Dec 27, 2020

Honda PCX sah ditamatkan penjualan, Honda ADV 150 bakal menyusul?

Dalam satu semakan ringkas di laman web Boon Siew Honda, Honda PCX nampaknya telah digugurkan dari laman web rasmi Boon Siew Honda. Jawapan dari Boon Siew Honda adalah model ini telah pun ditamatkan penjualan tetapi hanya model PCX Hybrid masih dijual. Namun, beberapa pengedar rasmi Boon Siew Honda masih memiliki stok sedia ada.Honda PCX yang turut hadir dalam versi hybrid adalah sebuah motosikal jenis skuter 150 cc yang menyaingi Yamaha NMax. Walaubagaimanapun, jurang harga yang agak besar anta

Haris

Haris

Nov 11, 2020

Honda Malaysia and SoCar provides 50 Honda Citys for frontliners

Honda Malaysia has collaborated with SoCar to provide 50 units of Honda City for Honda customers working at the frontlines in the fight against the COVID-19 outbreak.Frontliners (who are also Honda owners) who are unable to access their vehicles during this period will be able to use these Honda Citys for 1 month as a temporary mobility solution for them to carry out their duties.The fleet of Honda City will be provided by SoCar, the car-sharing platform, and all rental charges will be borne by

Adrian Chia

Adrian Chia

Apr 23, 2020

Honda City Hatchback 2021 bakal ke Malaysia, pengganti Honda Jazz?

Anda pasti tertanya-tanya kenapa Honda ingin menggantikan hatchback Jazz dengan City Hatchback ni, betul tak? Honda City hatchback bukanlah sesuatu yang asing (baca: Honda Jazz) akan tetapi, persoalannya lebih kepada posisi Honda City Hatchback baru ini dalam keseluruhan barisan produk Honda.Dalam usaha menambah portfolio model keretanya, Honda telah mengklasifikasikan kedua-dua Honda Jazz dan Honda City hatchback terbaru ini dalam segmen yang sama.Tetapi laporan Autocar India mempunyai berita y

Haris

Haris

May 26, 2020

2020 Honda City Hatchback rendered; might replace the Honda Jazz

The Honda City Hatchback is about to make its official world debut and the IndianAutosBlog.com decided to make a rendering what the hatch would look like. The City Hatchback will most likely be replacing the Honda Jazz in emerging markets, Malaysia included, once it makes its debut. In the rendering, IAB’s digital artist Shoeb Kalania envisioned the City Hatchback as a 5-door hatch that will share the same styling cues as the new generation 2020 Honda City Sed

Jerrica

Jerrica

Apr 16, 2020