Tag

kereta honda civic lama

175 unit Honda Civic kereta peronda Polis belum diterima, apa cerita?

Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) Bukit Aman, Datuk Zainal Abidin Kasim dalam satu kenyataan beliau memberi tahu bahawa sebanyak 175 unit Honda Civic kereta peronda PDRM masih belum diterima.Datuk Zainal Abidin KasimSebanyak 425 unit Honda Civic telah diumumkan oleh Kementerian Dalam Negeri untuk menggantikan kereta peronda polis yang lama. Daripada jumlah tersebut, hanya 250 unit sahaja yang telah diterima oleh pihak PDRM.“Sepatutnya baki 175 lagi kereta

Haris

Haris

Apr 8, 2021

Honda Civic 2021 serba baru – Baru vs lama, lagi power atau tak?

Honda telah melancarkan Honda Civic 2021 serba baru melalui siaran langsung di platform Twitch pada Rabu lepas.Berdasarkan apa yang dapat kami lihat setakat ini, ia nampak hebat dan peminat-peminat Civic pastinya sedang tak sabar-sabar menantikan ketibaan Civic Type R pula.Buat masa ini, apakah perubahan-perubahan yang ada antara Civic generasi ke-11 serba baru ini dengan Civic FC generasi ke-10 yang ada di pasaran sekarang?Luaran – Selamat tinggal, lampu ‘ketam’Bagi yang kuran

Mersita

Mersita

Nov 20, 2020

COTY 2020 – Kenapa Honda Civic (FC) 2020 masih kukuh di takhtanya? Kereta baru tak mampu lawan!

Mula-mula sekali dilancarkan di Malaysia pada tahun 2016, Honda Civic generasi FC akan memasuki jangkahayat model 5 tahun-nya (yang terakhir). Tapi, jika dilihat pada Civic sekarang, ia masih nampak awet muda walaupun ia diparkir di sebelah pesaingnya yang lebih muda seperti Toyota Corolla Altis, mahupun pesaing impotnya yang lebih mahal seperti Mazda 3 dan Hyundai Elantra.Pesaing dari Korea seperti Kia Cerato kini sudah tak nampak batang hidung manakala pesaing Eropah yang sudah sekian lama men

Mersita

Mersita

Jan 2, 2021

Honda City dan Civic: Terkenal di Malaysia, dilupakan di Jepun

Honda CityHonda CivicDalam sebuah laporan oleh Creative Trend, model Honda City (dikenali dengan nama Grace) dan Civic sedan bakal dihentikan di Jepun menjelang Ogos.Selain itu, Honda juga akan mengurangkan barisan model keretanya di Jepun dengan turut menghentikan Honda Jade, sebuah station wagon yang berasaskan platform Honda Civic generasi ke 9. Ketiga-tiga model tersebut bakal dihentikan pengeluaran dan penjualannya menjelang Ogos.Honda Civic - Ikon keunggulan industri automotif Jepun yang k

Haris

Haris

May 27, 2020

Honda Civic ini dijual pada harga lebih RM 300,000. Lagenda JDM!

Japan Domestic Market (JDM) memang dipenuhi dengan model-model yang dicemburui ramai peminat kereta. Untuk itu, tidak hairanlah sebuah Honda Civic lama mencapai harga yang sangat tinggi baru-baru ini.Honda Civic EK9 Type R hot hatch dengan jarak perbatuan hanya 2549 km telah di lelong di Jepun dengan harga 7.64 juta Yen iaitu RM 304,400.00.Model ini merupakan Honda Civic Type R yang pertama, turut didatangkan dengan warna hitam yang asal. Lebih menarik lagi, hampir kesemua Honda Civic EK9 Type R

Haris

Haris

Jul 19, 2020

Intipan: 2022 Honda Civic sedan generasi baru. Baby Accord?

Honda CivicBerikutan daripada intipan rekaan terbaru Honda Civic hatchback, CivicXI turut mendedahkan imej fail paten berkenaan 2022 Honda Civic sedan generasi baru.Rekaan terbaru ini dilihat mengambil inspirasi daripada model sedan-sedan Eropah pada bahagian belakang tetapi masih mengekalkan imej ‘Baby Accord’ pada bahagian hadapan.Tidak banyak perbezaan dengan Honda Civic versi hatchback, Honda Civic sedan mempunyai dimensi yang lebih panjang, profail yang lebih rendah dengan rekaa

Haris

Haris

Sep 30, 2020

Honda Civic Type R memecahkan rekod pusingan Suzuka!

Kali terakhir kita dengar pasal Honda Civic Type R (FK8) Limited Edition yang ‘hardcore’ adalah apabila Honda mengeluarkan video acah 15 saat yang menunjukkan kereta tersebut meluncur di Suzuka Circuit yang ikonik. Selepas video itu dikeluarkan, dah lama tak nampak batang hidung kereta ni.Kini penantian anda dah berakhir! FK8 Limited Edition baru sahaja memecahkan rekod trek pacuan-tayar-hadapan (front-wheel-drive) di Suzuka dengan rekod masa terpantas 2 minit 23.993 saat! 

Mersita

Mersita

Jul 14, 2020

Honda Civic FD, model Civic terhebat dalam sejarah Honda?

Tunas peminat kereta di Malaysia selalunya tumbuh selepas mengenali Honda Civic. Civic adalah tanda nama utama Honda sejak 1972. Terdapat pelbagai variasi Honda Civic selepas 10 generasi namun hanya satu generasi Honda Civic yang mencapai taraf legenda.Honda Civic generasi 1Model yang dimaksudkan adalah Honda Civic generasi ke 8 iaitu lebih dikenali sebagai Honda Civic FD. Gabungan rekaan luar yang futuristik dan rekaan dalaman yang selesa ternyata menambat hati ramai peminat Honda. Bagi sa

Haris

Haris

Jul 22, 2020

Honda Civic: 50 tahun di persada dunia - 7 sebab ia kekal popular di Malaysia

Nama ‘Civic’ cukup disegani dalam dunia permotoran. Malah, ia antara jentera yang paling ikonik dalam sejarah automobil. Walaupun dengan saingan yang hebat-hebat belaka, Honda Civic tetap menjadi pujaan ramai.Juga baca: Apa yang ada dalam kereta peronda Honda Civic PDRM? Jom tengok!Bahagian dalam Honda Civic generasi pertama pun sudah memukaukan.Di samping itu, ia sering menjadi sumber inspirasi buat pesaing di segmen C. Setiap kali Honda Civic baharu dikeluarkan, pihak lawan pasti t

Faisal

Faisal

Mar 28, 2021

2020 Honda Civic: Berapa gaji minimum untuk memiliki Honda Civic?

Honda CivicHonda Civic merupakan kereta idaman ramai. Keterujaan yang ditawarkan oleh Honda Civic dipadankan dengan gaya agresif menjadikan Honda Civic terkenal dalam kalangan peminat kereta. Sehubungan dengan itu, populariti Honda Civic telah membawa harganya sedikit tinggi. Ramai yang selalu berkira-kira untuk membeli Honda Civic kerana statusnya. Ramai juga yang tertanya-tanya berapakah gaji mereka yang memiliki jentera ini.Di sini kami akan mengira berapakah kos pemilikan Honda Civic in

Haris

Haris

Oct 7, 2020

Lakaran: Honda Civic Type R 2022, raja pacuan ‘tarik depan’?

Honda Civic Type RPandemik Covid-19 telah memaksa banyak jenama untuk melancarkan kereta mereka secara talian. Kebanyakkan jenama menggunakan platform YouTube dan Facebook, tetapi Honda Civic generasi ke-11 membuat debutnya di Twitch (lebih fokus kepada generasi muda).Honda Civic yang dilihat adalah prototaip dan setakat ini tiada lagi maklumat teknikal. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang apa yang baru pada Honda Civic generasi ke-11, anda boleh baca disini.Biasanya jika wujud model

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Nov 23, 2020

Rebiu: Honda Civic 1.5 TC-P facelift, terbaik dari Corolla Altis dan Mazda 3?

Honda CivicHonda Civic antara salah satu nama yang terkenal di seluruh pelusuk dunia, setanding dengan nama pesaing utamanya yang tidak kurang lama juga bertapak di dalam dunia otomotif iaitu Toyota Corolla.Kini dalam generasi kesepuluh, Honda Civic FC yang dilancarkan pada tahun 2016 di Malaysia berjaya memberi nafas baru kepada segmen C yang sedikit merudum akibat persaingan sengit dari pasaran SUV dan penawaran segmen B yang kian berkembang.Dengan rekabentuk yang edgy dan garang berbanding ge

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Aug 13, 2020

Tanpa Honda Civic EK, tiadalah Honda Civic Type R. Nak tahu kenapa?

Honda Civic tidak dinafikan adalah model Honda paling terkenal di seluruh dunia. Jika anda kurang faham mengenai kegilaan terhadap Honda Civic ini, mari baca sedikit sebanyak sejarahnya.Sudah tentu, selepas pelbagai generasi Honda Civic, pastinya generasi yang berbeza membawa konotasi yang berbeza. Jika anda ingin mengetahui mengenai Honda Civic paling hebat dalam sejarah, baca di sini.Dalam artikel ini, kami ingin mengetengahkan sebuah generasi Honda Civic yang agak berpengaruh dalam sejarah Ho

Haris

Haris

Aug 14, 2020

Apa yang ada dalam kereta peronda Honda Civic PDRM? Jom tengok!

Kereta peronda polis sering mendapat perhatian apabila ia meluncur yakin di jalan raya. Kehadirannya dikagumi kerana rupa paras Honda Civic yang agresif dan ‘hensem’, kadangkala digeruni bagi mereka yang sedar dirinya tengah buat hal di jalan raya.Tapi, pernahkah kita terfikir peralatan apa yang dibawa di dalam armada kereta peronda Polis DiRaja Malaysia (PDRM)? Satu siri gambar dikongsi PDRM Johor Bahru untuk beri kita peluang melihat peralatan yang dibawa pihak polis semasa menjala

Mersita

Mersita

Mar 19, 2021

Minyak enjin sintetik tidak bagus untuk kereta lama?

Selain kadar kelikatan (viscosity), kita juga diberi pelbagai pilihan minyak enjin untuk kereta kesayangan – minyak mineral, minyak separa sintetik, dan sintetik penuh. Walaupun sintetik penuh menjadi pilihan terbaik, sesetengah kereta lama cenderung untuk mengalami masalah sekiranya menggunakan minyak tersebut.Secara asasnya, minyak sintetik penuh mempunyai kelebihan dimana ia mengandungi saiz molekul yang lebih konsisten dan selang servis yang lebih lama. Walaupun sesetengah minyak sinte

Faisal

Faisal

Dec 27, 2020

Penjenayah tak memilih, kereta model lama pun tapau

Siapa kata kereta model lama tak digemari penjenayah? Dalam satu laporan dikeluarkan Bernama, persepsi masyarakat terhadap kereta model lama patut diubah kerana kategori ini juga cukup ‘panas’ dalam pasaran gelap.Ketua Polis Daerah Cheras ACP Mohamed Mokhsein Mohamed Zon berkata model kereta lama buatan tempatan boleh dikatakan sering menjadi ‘pilihan’ penjenayah kerana nilai barang gantian yang terdapat pada kereta itu, selain wujudnya peluang untuk mencuri.Beliau juga b

Mersita

Mersita

Jul 27, 2020

Kereta Honda disita dalam perlumbaan haram di Eco Hill, Semenyih

Kecekapan pihak polis berhasil dalam Operasi Samseng Jalanan dimana tiga lelaki yang terlibat dalam perlumbaan haram berjaya ditahan di Eco Hill, Semenyih pada Ahad lepas. Lelaki yang berusia 30 hingga 35 tahun itu ditahan kerana memandu laju sambil melakukan aksi bersaing sesama sendiri. Tangkapan kira-kira pukul 1 pagi itu dibuat semasa mereka cuba menunjuk lagak dengan menderum enjin sebelum memulakan perlumbaan, lapor Harian Metro.Ketiga-tiga kereta berkenaan terus memecut dengan melakukan a

Mersita

Mersita

Aug 24, 2020

Ringkasan: Honda Civic 1.5 TC-P 2020 facelift, sedan paling berbaloi?

Honda CivicSelepas lima tahun di pasaran, akhirnya Honda memberikan Civic (FC) model facelift bagi memberi sedikit nafas baru kepada sedan ini. Tahukah anda bahawa Honda Civic FC adalah juara penjualan sedan bukan nasional segmen C di Malaysia?Varian teratas 1.5 Turbocharged Premium (TC-P) ini masih menggunakan enjin 4-silinder Earth Dreams yang sama. Ia menghasilkan 173 PS @ 5,500 rpm dan tork sebanyak 220 Nm @ 1,700 – 5,500 rpm. Kuasa dan tork ini dipacu ke roda hadapan dengan transmisi

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Aug 28, 2020

‘Resale value’ Honda Civic 2x ganda daripada Renault Fluence, sedan segmen C mana paling ada harga?

Seperti yang anda tahu, harga kereta akan susut kecualilah kereta anda ‘rare’ ataupun eksotik. Oleh yang demikian, ramai pengguna sering mengutamakan harga jualan semula, sama seperti kos pembelaan kereta tersebut.Di Malaysia, kebanyakan pembeli tidak akan memilih kereta yang harganya cepat jatuh.Untuk kali ini, kami akan bincangkan mengenai sedan seperti Honda Civic, Corolla Altis generasi sebelum ini, Mazda 3, Volkswagen Jetta, Kia Cerato dan pelbagai lagi. Sedan segmen C manakah y

Faisal

Faisal

Apr 11, 2021

Honda Malaysia akan hasilkan kereta CKD kesejuta pada 2021

Ditubuhkan pada 15 November 2000, Honda Malaysia tak lama lagi akan menyambut ulangtahun ke-20 tahun mereka di Malaysia.Jualan memuncak pada tahun 2017. Selepas itu, pasaran kereta semakin menurun setiap tahun.Pada tahun 2019, Honda Malaysia berjaya menjual sebanyak 928,271 unit kereta (jumlah kumulatif) sejak tahun 2001. Majoriti daripada jualan tersebut datangnya dari model-model dipasang tempatan (CKD).Unit ke-600,000 dicapai pada 2017Kita boleh jangkakan yang kilang Honda di Pegoh akan menca

Mersita

Mersita

Oct 8, 2020

Tak perlu tunggu lama, penyerahan Honda City RS 2021 akan bermula bulan ini juga!

Honda Connect baru sahaja dirasmikan di Malaysia sebentar tadi. Menariknya, sistem telematik Honda ini bakal membuat debut pada Honda City RS. Pada masa yang sama, Honda Malaysia mengesahkan bahawa Honda City RS 2021 akan diserahkan kepada pembeli bermula bulan ini juga.Juga baca: Eksklusif: Honda City RS 2020 bakal diumumkan harga minggu ini?Setelah sekian lama menunggu, akhirnya Honda City RS akan memenuhi jalan raya kita tidak lama lagi.Juga baca: Aplikasi Honda Connect bakal dilancarkan hari

Faisal

Faisal

Mar 9, 2021

Toyota GR Yaris 2020 diacah, pelancaran Malaysia tak lama lagi?

Nampaknya peminat Toyota di Malaysia dah boleh mimpi-mimpi untuk melihat model Gazoo Racing (GR) baru sampai di tanah air tak lama lagi, kerana Toyota Malaysia baru-baru ini memuat-naik satu gambar Toyota GR Yaris 2020 di laman Facebook mereka.  (function(d, s, id) { let js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id; js.src ='https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.5'; fjs.parentNode.insertBefore

Mersita

Mersita

Jul 21, 2020

Sistem Bantuan Pemandu (ADAS) dalam Honda Civic (Honda Sensing) adalah yang terbaik!

Honda CivicSistem Bantuan Pemandu atau Advanced Driver Assistance System (ADAS) adalah sebuah sistem yang kian mendapat tempat di dalam kereta-kereta moden. Walau bagaimanapun, seperti yang telah disebut pada namanya, sistem ini hanyalah sebuah bantuan sahaja dan bukannya lesen untuk memandu secara sambil lewa.ADAS sememangnya sebuah sistem yang bagus malah ada pengguna yang mendesak untuk membeli kenderaan dengan fungsi ini. Namun begitu, bukan kesemua ADAS dicipta setaraf. Ada sistem ADAS yang

Haris

Haris

Aug 11, 2020

Honda Civic 2021 serba baharu dirasmikan – pelancaran di Malaysia lebih awal?

Tidak perlu diteka lagi, inilah dia Honda Civic generasi ke-11 secara keseluruhan! Imej-imej ini telah tertular sebelum debut yang rasmi.Mengikut aspek kejuruteraan, fasa ini mewakili 90% daripada produk yang sebenar. Yang tinggalnya hanyalah uji pandu dan sedikit perubahan untuk menyempurnakan hasil yang terakhir.Berdasarkan lakaran yang pernah kami hasilkan sebelum ini, prototaip Honda Civic generasi ke-11 yang dirasmikan di Amerika Syarikat ini kelihatan hampir sama.Eksterior – lebih ra

Faisal

Faisal

Nov 18, 2020

Bocor: Honda Civic FE - generasi baru Civic, 2 pilihan enjin VTEC!

Sebagai sebuah model yang penting buat Honda, Honda Civic kini telah tiba masa untuk dikemaskini. Malah, Honda Civic FC generasi sekarang sudah sampai ke penghujung kitaran jangka hayat model. Ia kini sudah 6 tahun selepas pelancarannya pada tahun 2015. Prototaip Honda Civic generasi baharu dipertontonkanPada penghujung tahun 2020, Honda telah mempertontonkan versi prototaip kepada model Honda Civic generasi akan datang. Sebagai sebuah model global, ia telah ditayangkan atas talian secara global

Haris

Haris

Mar 11, 2021

Honda Civic 2021 serba baru bakal dilancarkan di Filipina, Malaysia seterusnya?

Kira-kira empat bulan setelah Honda Civic 2021 serba baru membuat debut global di platform streaming video Twitch, ada laporan mengatakan bahawa ia akan dilancarkan di Filipina pada tahun ini.Apa yang menarik pasal Honda Civic baru ni?Presiden Honda Cars Philippines, Inc. (HCPI) Masahiko Nakamura mengesahkan laporan tersebut dalam wawancara dengan media Filipina.Namun Masahiko tidak mendedahkan sebarang garis masa, tetapi laporan Auto Industriya mengatakan ia mungkin akan tiba pada suku tahun ke

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Mar 2, 2021

Honda Civic di dalam 10 generasi – warisan Honda yang terhebat?

Prototaip Honda Civic generasi ke-11 telah diperkenalkan pada tempoh hari. Untuk maklumat anda, nama “Civic” pada awalnya digunakan pada sebuah kereta rakyat. Sejak daripada itu, ia telah berkembang menjadi kereta yang lebih besar. Pada tahun 1997, versi Type R dirasmikan dimana ia meningkatkan lagi populariti Honda Civic di dalam industri automotif.Dengan pengumuman prototaip untuk generasi ke-11, apa kata kita lihat semula permulaan Honda Civic yang dianggap sebagai “humble b

Faisal

Faisal

Nov 19, 2020

Kerajaan Thailand mahu bayar pemilik kereta lama untuk menukar kepada kenderaan elektrik

Negara Thailand merancang untuk menjadikan industri automotif mereka lebih mesra alam. Kali ini, kementerian perindustrian Thailand mempunyai matlamat masa hadapan yang berpaksikan kegunaan tenaga elektrik. Perkara Ini diketengahkan melalui pengenalan insentif cukai yang menggalakkan pemilik untuk menukar kepada kenderaan jenis elektrik.Insentif tersebut ditawarkan kepada kenderaan milik persendirian dan milik syarikat untuk menukar kereta lama kepada kereta yang lebih mesra alam

Faisal

Faisal

Sep 4, 2020

Panduan kereta terpakai: Toyota Prius, Honda Insight, Camry Hybrid kini berharga serendah RM 40,000 sahaja?

Toyota CamryTerdapat sedikit jangka masa pendek antara 2011 hingga 2013 ketika pembeli kereta Malaysia menikmati promosi terhebat - duti import dan eksais digugurkan sepenuhnya untuk model hibrid yang diimport sepenuhnya dengan kapasiti enjin di bawah 2,000 cc. Promosi tersebut telah membawa kepada lambakan model hibrid Jepun seperti Toyota Prius, Honda Insight dan Honda CR-Z di sini.Sekitar tahun 2009 hingga 2010, ada pengecualian duti juga tetapi pada tahap yang lebih rendah iaitu pengecualian

Haris

Haris

Oct 29, 2020

Talaan suspension kereta makin lama makin teruk? Pembuat kereta buat apa?

Baru-baru ini, kami ada complain tentang betapa tak selesanya kereta-kereta serba baru masa kini. Namun, tak adillah kiranya jika kami letakkan kesalahan ini pada satu komponen kereta sahaja, dimana dalam artikel terdahulu ia disebabkan oleh saiz tayar.‘Ride and handling’ atau keselesaan pemanduan dan pengendalian kereta sebahagian besarnya bergantung kepada dua benda, iaitu saiz tayar dan juga penalaan suspensi.Kredit gambar: F Tuned Racing SuspensionSoalan kami kali ini ialah: Adak

Mersita

Mersita

Mar 6, 2021