Tag

masalah toyota estima

Panduan membeli Toyota Estima terpakai, MPV second hand kegemaran rakyat Malaysia!

Toyota Estima telah ditamatkan pengeluaran oleh Toyota pada tahun 2019. Model MPV popular tersebut melalui penjualan generasi akhir yang sukar kerana dibayangi oleh model Toyota Alphard dan Toyota Vellfire yang lebih premium.Walaubagaimanapun, MPV dengan pelbagai konfigurasi penumpang ini masih popular di Malaysia. Ia masih boleh dibeli oleh penjual kereta recond dan terpakai.Toyota Estima merupakan MPV yang boleh dinaiki dengan selesa pada tempat duduk baris ketiga dengan harga yang lebih mesra

Haris

Haris

Jan 5, 2021

Toyota Estima – Long live the Malaysian king of MPV

MPVs were once a hot commodity and none were as legendary as the Toyota Estima. The unique egg-shaped van was a favourite among Malaysian families, providing versatility and loads of space.However, the legacy of Toyota’s eponymous MPV is sadly gone. Toyota quietly killed off the Estima in 2019 and few actually noticed its untimely death.We’ve already waxed lyrical about how the first-gen Estima was a gamechanger (and deserves to be a modern classic). So, we’ll put the spotlight

CY Foong

CY Foong

Dec 17, 2020

Sejarah Toyota Estima: MPV yang memulakan kehangatan kereta keluarga

Setiap keluarga yang semakin membesar sememangnya memerlukan kenderaan untuk membawa keseluruhan ahli yang semakin bertambah. Sebagai ibu bapa, mereka lebih prihatin akan keperluan dan keselesaan setiap ahli keluarga.Di Malaysia, antara kenderaan yang memulakan kehangatan kereta keluarga ialah Toyota Estima. Toyota Estima yang kita kenali sejak ia dihangatkan pada awal era 2000-an sebenarnya bermula daripada Toyota Previa yang diperkenalkan pada tahun 1990.Generasi pertama (XR 10. XR 20; 19

Faisal

Faisal

Oct 12, 2020

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta?

MPV suatu ketika dahulu adalah komoditi yang popular dan tiada yang lebih ‘lejen’ daripada Toyota Estima. Van berbentuk bujur telur yang unik ini pernah menjadi kegemaran para keluarga di Malaysia kerana ia serba-boleh dan mempunyai ruang dalaman yang luas.Namun, legasi MPV Toyota ini malangnya sudah berlalu pergi. Secara senyap, Toyota telah menggugurkan Estima pada tahun 2019 dan tidak ramai yang perasan kematian MPV ini di pasaran kereta baru negara kita.Kami sudahpun ceritakan ba

Mersita

Mersita

Dec 27, 2020

Toyota Estima dengan twin turbo menghasilkan 370 PS, siap masuk trek lumba!

Anda pemilik ataupun peminat MPV Toyota Estima (ataupun Previa, nama rasmi yang dijual oleh UMW Toyota) ataupun kereta yang unik.Di Jepun, sebuah syarikat talaan kereta bernama Topline telah membina sebuah Estima yang khas untuk kegunaan di litar lumba!Nampak intercooler besar kat tengah tu?Topline adalah salah satu pakar ubahsuai MPV di Jepun dengan pengalaman lebih daripada 20 tahun. Diorang ni dah kira macam otai lah dekat sana.Pertama sekali, Topline menggunakan Toyota Estima generasi kedua

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Sep 7, 2020

Supercharged, mid-engine, AWD - Here's why the first Toyota Estima is a modern classic

Toyota in the 1990s was on a roll when it came to producing some of the greatest cars of the modern era. Models like the A80 Supra, SW20 MR2, the Z30 Soarer and even the X90 Chaser/Mark II/Cresta became modern cult classics among car fans.However, there is another Toyota model from that period that should also deserve to be a modern classic. It was revolutionary in design, had some clever engineering, and more importantly for a Toyota, pretty reliable. I'm of course talking about the first g

CY Foong

CY Foong

Oct 25, 2020

Panduan membeli Toyota Wish generasi kedua (AE20) serendah RM 40k, pencabar Alza - Exora sebenar?

Tidak dinafikan, zaman kegemilangan MPV mula merudum tetapi ia masih belum berakhir. Akibat daripada kemuncak zaman emas MPV tersebut, beberapa MPV masih mempunyai penangan yang hebat sehinggalah ke hari ini. Antaranya, Toyota Wish!Dibangunkan sejak 20 tahun yang lalu, Toyota Wish mencapai kesempurnaan pada generasi kedua yang dilancarkan pada tahun 2009 di Jepun. Walaupun generasi ini tidak dibawa masuk secara rasmi, Toyota Wish tetap ligat berkeliaran di jalan raya Malaysia.Praktikaliti Toyota

Haris

Haris

Feb 6, 2021

Estima terbabas di ‘flyover’, anak terhumban ke bawah ‘landing’ atas Vellfire

Disebabkan hujan lebat, sebuah MPV Toyota Estima hilang kawalan dan terbabas di sisi jalan atas jejambat Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE) menghala ke Jalan Tun Razak dari Gombak.Kemalangan sebegini memang kadangkala terjadi tapi kali ini, yang mengejutkan ialah kanak-kanak yang duduk di belakang tercampak dari cermin sisi belakang kanan dan terjatuh ke bawah.Setelah tercampak keluar, kanak-kanak tersebut mendarat di pusat pameran kereta di Jalan Pahang yang terletak betul-betul di bawah jejambat

Mersita

Mersita

Dec 2, 2020

Toyota dan Lexus panggil semula 10,350 pemilik untuk masalah fuel pump!

UMW Toyota Motor hari ini memanggil semula beberapa pemilik kenderaan dalam program Special Service Campaign (SSC). Program ini adalah untuk menggantikan pam bahan api untuk 10,350 unit kenderaan yang terkesan dari bulan Julai 2017 hingga Julai 2019.Untuk makluman, sebanyak 9,500 unit yang terlibat terdiri daripada Toyota Alphard, Vellfire, Camry, Corolla Altis, Fortuner, Innova, CH-R dan Harrier. Pada masa yang sama, panggilan ini melibatkan 850 unit Lexus yang terdiri daripada model ES250, GS2

Faisal

Faisal

Oct 30, 2020

Panduan membeli Nissan Serena C26 terpakai, MPV kotak bagi yang suka menongkah arus?

Sebagai sebuah pasaran yang dijangka menurun (oops), mungkin ramai yang mempertimbangkan model MPV terpakai. Apa salahnya, kemuncak pasaran MPV pun sudah berlalu justeru model-model yang mahal ketika itu kini sudah mampu milik.Sebelum ini Wapcar.my pernah menampilkan Toyota Estima dan Toyota Alphard dalam panduan kereta terpakai kami. Sebagai keseinambungan, kami tampilkan juga pesaingnya iaitu Nissan Serena generasi C26.Sebagai rujukan, Nissan Serena bersaing rapat dengan Toyota Noah, Voxy dan

Haris

Haris

Feb 3, 2021

Pintu gelongsor MPV saya rosak. Apa masalahnya?

Sedang seronok-seronok keluar dengan famili, pintu gelongsor/’sliding door’ MPV anda tiba-tiba buat hal pula. MPV anda barangkali Toyota Alphard, Toyota Estima, Toyota Sienta, Nissan Serena, Hyundai Starex, ataupun Kia Grand Carnival.Pintu gelongsor manual lebih mudah untuk dibaiki, tapi pintu gelongsor berkuasa susah sikitlah gamaknya.Sebelum anda kelam kabut pandu ke bengkel dengan pintu yang rosak, barangkali anda boleh cuba periksa beberapa perkara terlebih dahulu. Jalan penyeles

Mersita

Mersita

Feb 6, 2021

25 years ago, Toyota shoved an MR2 engine into an Ipsum for the fun of it

Ever wondered what would a Toyota Innova look like if its regular 2.0-litre engine was swapped out for a 3.0-litre inline-6 from the GR Supra? Well, that sounds mad but Toyota Great Britain (GB) once did something similar to one of their MPVs nearly 25 years ago.The Picnics JDM twin, the IpsumBack in 1997, Toyota GB’s PR and Social department transformed a sensible Toyota Picnic MPV into the crazy-sounding Picnic Sport Turbo. The Picnic was more recognised in Malaysia as the Ipsum where it

CY Foong

CY Foong

Apr 17, 2021

Masalah alat ganti Proton berpunca dari sistem IT dalaman, bukan bekalan!

Proton sedang menerima maklum balas bertalu-talu mengenai pelanggan yang berang dengan perkhidmatan selepas jualan. Pengedar Proton kini sedang mengalami kekurangan alat ganti kritikal untuk servis berkala dan juga komponen kritikal seperti cat badan untuk baikpulih kemalangan.Surat terbuka untuk Proton adalah antara hantaran Facebook yang tular dalam mengetengahkan isu terbabit. Walaupun isi kandungan maklum balas tersebut adalah benar, dakwaan alat ganti tidak mencukupi sebenarnya kurang tepat

Haris

Haris

Feb 9, 2021

Sejarah Toyota Alphard: Pembangunan yang menjadi raja segala MPV

Di Malaysia, kehangatan kenderaan jenis MPV mula menjadi jelas sejak kedatangan Toyota Estima. Walaupun Toyota Estima mempunyai saiz dan rupa paras yang cukup menonjol, sesetengah pembeli lebih gemar akan kenderaan yang lebih gah supaya kelihatan lebih ‘atas’ dalam khalayak ramai.Dengan kebolehan yang cukup lengkap serta gaya yang dimiliki oleh Toyota Estima, pembeli sememangnya menantikan kehadiran abang sulungnya iaitu Toyota Alphard.Generasi pertama (AH10; 2002 – 2008)Dengan

Faisal

Faisal

Oct 18, 2020

Toyota Raize, Alphard - antara 5 kereta paling laris di Jepun tahun 2020 yang ada di Malaysia!

Jenama Jepun sememangnya menjadi pilihan utama bagi sesetengah pembeli di Malaysia. Oleh yang demikian, sudah tentu model kereta terlaris di Jepun mampu menjadi penanda aras terawal untuk model-model yang bakal berjaya di Malaysia.Imej oleh The Federal NewsMenurut Japan Automobile Dealer Association (JADA), berikut adalah model paling laris di Jepun pada tahun 2020 (kategori bukan kereta-kei). No Model Unit Jualan Tahun 2020 1 Toyota Yaris 151,766 2 Toyota Raize 126,

Haris

Haris

Jan 11, 2021

Muda dan tiada simpanan, adakah kereta satu keperluan di bandar atau hanya kerana masalah perancangan?

Sebelum membuat keputusan untuk memiliki kereta, eloklah jika kita kumpul seberapa banyak ilmu terlebih dahulu. Antaranya ialah memahami kadar debt-service ratio (nisbah bayaran hutang), kadar bunga untuk tempoh pemilikan tertentu, skor CCRIS, dan lain-lain. Perkara-perkara yang dinyatakan ini semuanya penting untuk merancang tahap kemampuan kita dalam pembelian kereta baharu.Namun, bagaimana pula dengan kos penjagaan, penyelenggaraan, dan kos lain-lain yang akan datang hasil daripada pemilikan

Mersita

Mersita

Mar 20, 2021

Honda Jazz, kereta klon paling banyak tumpas di Kelantan!

Kereta klon mungkin nampak menarik dengan tawaran harga yang sangat murah tetapi ia sebenarnya duri dalam daging. Untuk pembeli kereta klon yang merasa selamat kerana tinggal di tempat yang terpencil, fikirkan semula.Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kelantan, Hanif Yusabra Yusuf memberikan amaran kepada pembeli kereta klon yang berleluasa di Kelantan.Gambar hiasan“Berdasarkan statistik pada tahun lalu, sebanyak 7 buah kereta Honda Jazz klon disita berbanding kenderaan lain sebanya

Haris

Haris

Feb 19, 2021

Toyota Avanza 2017 - 2019 dipanggil semula, 3,923 unit terjejas disebabkan masalah fuel pump!

Keselamatan pelanggan keutamaan Toyota. UMW Toyota Motor Sdn Bhd (UMWT), pengedar kenderaan Toyota dan Lexus di Malaysia, hari ini mengumumkan Special Service Campaign (SSC) untuk menggantikan pam minyak (fuel pump) bagi model Toyota Avanza.Berdasarkan maklumat yang diterima daripada Toyota Motor Corporation (TMC), terdapat 3,923 unit Toyota Avanza yang dikeluarkan dari Oktober 2017 hingga Jun 2019 dan diedarkan oleh UMWT terlibat dalam kempen ini. Model yang tidak disenaraikan di sini tidak ter

Haris

Haris

Mar 5, 2021

Mazda panggil balik model keluaran 2017 - 2019 kerana masalah fuel pump

Mazda Corporation telah mengumumkan penarikan semula produk untuk menggantikan modul penghantaran bahan api  (fuel pump) sebagai langkah berjaga-jaga. Berdasarkan maklumat yang diterima dari Mazda Corporation Jepun, sebanyak 19,685 unit kenderaan Mazda di Malaysia terjejas dalam penarikan semula produk. Model yang terjejas adalah; Mazda 2, Mazda 3, Mazda 6, Mazda CX-3, Mazda CX-5 dan Mazda CX-9 yang dikeluarkan antara 2017 - 2019.Sebagai pengedar tunggal kenderaan Mazda di Malaysi

Haris

Haris

Oct 19, 2020

Perodua D55L akan jadi model Perodua pertama dengan kit Modellista?

Perodua D55LPasaran SUV akan menjadi semakin hangat apabila Perodua D55L dijangka akan hadir pada tahun 2021. Walaupun masih dalam pembangunan, hype untuk Perodua D55L sedang membara apatah lagi model asasnya boleh disesuaikan dengan kit badan Modellista!Modellista adalah syarikat modifikasi yang terkenal dengan model-model Toyota. Selain daripada Daihatsu Rocky dan Toyota Raize (kembar Perodua D55L), kit Modellista sudah banyak menaikkan imej garang pada Toyota Alphard, Toyota Vellfire dan juga

Haris

Haris

Dec 11, 2020

My MPV sliding doors are not working, what is the problem?

So, the sliding doors on your MPV decided to fail on you. It could be a Toyota Alphard, Toyota Estima, Toyota Sienta, Nissan Serena, Hyundai Starex, or a Kia Grand Carnival.Manual sliding doors are a lot easier to fix, but power sliding doors are a little bit trickier.Before you rush to any nearby workshop, you might want to check a few things. The solution is usually a lot cheaper than you think it is.1. Sliding doors hard to open or close? Could be dirty tracksTracks for the sliding door of a

Arif

Arif

Jan 29, 2021

Panduan kereta terpakai: Toyota Rush sebelum Aruz, SUV kompak berbaloi pada RM 30k?

Toyota RushToyota Rush mungkin lebih terkenal dengan lambang Perodua tetapi lambang Toyota tetap mempunyai peminat yang sendiri. Pengeluar lain ketika itu sibuk mengeluarkan model sedan dan hatchback namun Toyota dan Perodua hadir dengan SUV kompak, sebuah langkah yang melawan aruz.Sambutan bagi SUV 7 tempat duduk terawal ini mungkin merudum selepas generasi kedua diperkenalkan tetapi ia bukanlah penamat bagi jenama Toyota Rush. Tinjauan kereta terpakai mendapati bahawa Toyota Rush masih memegan

Haris

Haris

Nov 23, 2020

Panduan: Toyota Innova terpakai, MPV gagah boleh pakai sampai kiamat kini serendah RM 20k!

Toyota Innova adalah sebuah MPV 7 penumpang yang terkenal dengan ketahanannya. Hal ini terbukti oleh penggunaannya yang lasak. Terkenal di Borneo, digunakan sebagai teksi, Toyota Innova adalah sebuah model yang tidak gagal.Selalu dilancarkan atau dikemaskini bersama-sama dengan Toyota Fortuner, Toyota Innova sebenarnya menggunakan casis IMV jenis ladder frame dengan Toyota Fortuner dan Toyota Hilux.Foto oleh Hairol JafriKini anda sudah tahu rahsia ketahanan Toyota Innova. Oleh yang demikian, apa

Haris

Haris

Jan 22, 2021

Evolusi Toyota Vios: 3 generasi dengan gelaran ikan! Yang mana paling lama bertahan?

Toyota ViosToyota Vios terkenal dengan ketahanan yang boleh diharap. Beli sahaja mana-mana model Vios, anda tak perlu fikir banyak tentang masalah-masalah yang perlu dihadapi. Tahan lasak, tak banyak masalah dan jimat minyak adalah pemangkin kepada penjualan Toyota Vios di Malaysia.15 tahun di bumi bertuah ini, Toyota Vios turut digelar atau disamakan dengan spesis ikan. Vios ‘Dugong’, Vios ‘Dolphin’ dan Vios ‘Keli’ adalah beberapa gelaran generasi Toyota Vios

Haris

Haris

Oct 23, 2020

Owner Review: My Honda CR-V - Is replacing an MPV with an SUV a good idea?

** This article is the personal experience of a 2017 Honda CR-V 2.0 2WD owner and does not necessarily reflect the views of WapCar.Facebook: JJ ChangToying with the idea of SUVAt the end of 2016, I was in search for a new family car, and having previously owned a 2010 Toyota Estima 2.4 Aeras, I didn’t want to get another MPV as options were limited. My MPV options at the time were the Toyota Alphard, Toyota Vellfire, Honda Odyssey, and Nissan Elgrand. I could have gone for a newer Est

Owner Review

Owner Review

Aug 28, 2020

Toyota Alphard – MPV mewah serendah RM 40k, baloi untuk angkat ‘second hand’?

Sekali pandang, Toyota Alphard dan Vellfire nampak seperti sebuah kotak besar yang mempunyai tayar. Hakikatnya, MPV mewah ini cukup laris dalam kalangan kereta terpakai dan recond.Perkara ini jelas di laman jualan kereta dimana terdapat pelbagai unit Alphard dan Vellfire yang dijual beli.MPV sebesar ini menjadi begitu laris kerana faktor ruang yang diberi dan kemudahan keluar masuk dimana ia sukar untuk ditandingi sama sekali. Kemudahan ini dibantu oleh pintu gelangsar yang membolehkan anda kelu

Faisal

Faisal

Nov 12, 2020

Panduan kereta terpakai: Toyota Prius, Honda Insight, Camry Hybrid kini berharga serendah RM 40,000 sahaja?

Toyota CamryTerdapat sedikit jangka masa pendek antara 2011 hingga 2013 ketika pembeli kereta Malaysia menikmati promosi terhebat - duti import dan eksais digugurkan sepenuhnya untuk model hibrid yang diimport sepenuhnya dengan kapasiti enjin di bawah 2,000 cc. Promosi tersebut telah membawa kepada lambakan model hibrid Jepun seperti Toyota Prius, Honda Insight dan Honda CR-Z di sini.Sekitar tahun 2009 hingga 2010, ada pengecualian duti juga tetapi pada tahap yang lebih rendah iaitu pengecualian

Haris

Haris

Oct 29, 2020

Rebiu Pemilik: Kenapa saya membeli kereta 'uncle?' – Kisah saya membeli Toyota Camry

** Artikel ini ditulis berdasarkan pengalamn pemilik Toyota Camry 2.5V 2019 dan tidak bermakna ia mencerminkan pandangan WapCar.Chen Kah KhinMengenai Toyota Camry 2.5V 2019 milik sayaSaya membeli Toyota Camry 2.5V 2019 ini pada bulan September 2019. Pada masa itu, ia berharga RM197k dengan diskaun ~ RM 5k. Saya berusia 31 tahun ketika itu, dan tidak pernah dalam masa sejuta tahun saya terfikir bahawa saya akan mendapat kereta "uncle" pada usia seperti itu.Sebelum kereta ini, saya memil

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Jun 22, 2020

Rebiu Pemilik: Saya membeli Nissan X-Trail T32 2.0

**Artikel ini berkisar tentang pengalaman peribadi pemilik Nissan X-Trail dan ia tidak semestinya mewakili pandangan WapCar.Syed Muhammad AkmalSaya membeli Nissan X-Trail T32 2.0 ini pada bulan Julai 2017. Pada ketika itu, Nissan X-Trail ini telah menerima beberapa penambahbaikan ‘facelift’. Nissan X-Trail ini telah menerima lampu hadapan jenis “reflector halogen headlamp” bagi variant 2.0cc dan lampu hadapan jenis “projector headlamp” bagi variant 2.5cc.PROSE

Owner Review

Owner Review

Sep 19, 2020

Spied: RHD 2021 Hyundai Staria caught testing in Thailand – Is this the reborn Estima?

Last week, Hyundai officially released more photos of the 2021 Hyundai Staria and it wouldn’t be surprising if the designers’ mood board contains Daft Punk, 2001: A Space Odyssey, and NASA because it looks so futuristic.However, we recently discovered spyshots of a Staria undergoing testing in Thailand courtesy of Car News Update. Based on the photos, the camouflaged Staria was decked out in black cladding but we did see glimpses of the dark grey paint job.The overall shape is lookin

CY Foong

CY Foong

Mar 22, 2021