Tag

perodua kancil 660

Sejarah Perodua Kancil – 25 tahun yang mencipta kenangan rakyat Malaysia

Sebagai rakyat Malaysia, kita telah menyaksikan peningkatan yang ketara dari segi kualiti dan pembuatan produk tempatan. Dalam aspek pengangkutan, negara kita memiliki jenama kenderaan yang lahir dari tanah air sendiri. Untuk Perodua, model Kancil telah gagah bertakhta dalam membantu kehidupan rakyat jelata walaupun ia kereta pertama daripada syarikat itu.Imej: todayonlineFaktor harga mampu milik juga telah memberikan peluang kepada masyarakat untuk memiliki kenderaan yang boleh diharap dalam me

Faisal

Faisal

Nov 21, 2020

The evolution of Perodua “kosong” spec cars

Cars are expensive. We usually take 5, 7, or even 9 years just to pay them off. Some of us may take the Dave Ramsey route of avoiding loans, but that’s not a popular thing to do. With the tight-budgeted consumer in mind, auto manufacturers have provided us with base spec or “kosong” spec cars.As basic as they are, they serve the purpose of taking you from one place to another. A “kosong” spec car may have been your first car, the company car, or the car you lea

Arif

Arif

Sep 27, 2020

Evolusi kereta Perodua spec ‘kosong’. Apa yang berubah dalam kereta ini?

Perodua AxiaKereta adalah antara pembelian termahal kita. Biasanya masa selama 5, 7, atau bahkan 9 tahun diambil hanya untuk membayarnya. Sebilangan daripada kita mungkin mengambil jalan yang kurang popular dengan mengelakkan pinjaman. Apabila pengeluar kenderaan mempertimbangkan bajet pengguna yang ketat, pengeluar kenderaan telah menawarkan sebuah kenderaan spesifikasi asas atau kereta spec "kosong".Secara asasnya, kereta bertujuan untuk membawa anda dari satu tempat ke suatu tempat

Haris

Haris

Sep 30, 2020

Fancy a top-less Perodua Kancil? It's on sale!

We’ve seen videos of creative project cars from all over the world and even from the less urban areas of Malaysia, the last thing we would expect to see is someone making a project out of a Perodua Kancil and turn it into a top-less "convertible". But that was exactly what surfaced on a Facebook group dedicated to selling second-hand cars. We have to say, it’s pretty cute.It is impossible to tell what year the Kancil was manufactured, because other than having its roof sear

Jerrica

Jerrica

May 14, 2020

Barang Rare: Daihatsu Mira untuk dijual. Original bukan Perodua Kancil yang diubahsuai!

Umum mengetahui bahawa Perodua Kancil adalah kereta kei-car paling seronok di Malaysia. Kereta apa pun yang anda bawa hari ini, segalanya bermula dengan mengambil lesen memandu menggunakan Perodua Kancil.Walaupun pernah dinobatkan sebagai antara kereta paling laris di Malaysia, agak sukar untuk menjumpai Perodua Kancil pada zaman ini. Apatah lagi, di sini kami temui Daihatsu Mira original bukan Kancil yang diubahsuai tersenarai untuk dijual.Daihatsu Mira tersebut mempunyai sedikit modifikasi dar

Haris

Haris

Jul 8, 2020

Perodua Kancil vs Proton Saga: Yang manakah kereta rakyat yang sejati?

Sebagai rakyat Malaysia, kita telah menyaksikan peningkatan yang ketara dari segi kualiti dan pembuatan produk tempatan.Dalam aspek pengangkutan, kita memiliki dua jenama kenderaan yang lahir dari tanah air sendiri iaitu Perodua dan Proton. Kedua-dua jenama ini telah gagah bertakhta dalam membantu kehidupan rakyat jelata.Model seperti Perodua Kancil dan Proton Saga telah memberikan peluang kepada masyarakat untuk memiliki kenderaan dengan harga mampu milik. Dengan itu, ia digelar

Faisal

Faisal

Sep 29, 2020

Perodua Kancil vs Proton Saga – Which is the original Malaysian people’s car?

Okay, readers, this has been rattling around my head for the past week. As Malaysians, it is our sworn duty to protect and support all things Malaysian. Our national flower is the hibiscus, the national animal – the Malayan Tiger, and our breakfast of champions – nasi lemak with a side of fried eggs and sambal ikan bilis.But when it comes to cars, it is a bit of a difficult choice with which to award as the Malaysian people’s car? Is it the Perodua Kancil, the city roundabout t

CY Foong

CY Foong

Sep 27, 2020

Perodua kancil mengelak Proton Waja sampai melambung 100 meter akibat dilanggar lori - salah siapa?

Akibat tersalah tindakan, sebuah Perodua Kancil dilaporkan melambung 100 meter di dalam satu kejadian di jalan menuju ke Kuala Krai, Kelantan.Menurut orang ramai, mangsa yang berpasangan suami isteri sedang dalam perjalanan untuk menjual kuih di pasar pagi yang berdekatan.Berdasarkan sumber orang ramai, kemalangan ini berpunca dari sebuah Proton Waja yang yang keluar dari cabang secara tiba-tiba. Perodua Kancil pula bertindak dengan mengelak sehingga ke lorong bertentangan. Apa yang lebih malang

Faisal

Faisal

Apr 14, 2021

Perodua Kancil drift tunjukkan semangat muhibbah dalam komuniti kereta Malaysia!

Tiada keraguan lagi bahawa rakyat Malaysia adalah rakyat yang sangat kreatif dan mampu mencapai kejayaan yang sangat besar. Tahukah anda, pemacu USB telah dicipta oleh rakyat Malaysia sendiri? Kini anda tahu.Di antara kita, antara ciptaan rakyat Malaysia yang hebat adalah Perodua Kancil drift ini. Jangan tak percaya - apa yang bakal anda saksikan adalah benar! Kereta kompak ini boleh dan mampu menyaingi kereta-kereta besar seperti Cefiro A31.Tidak percaya? Tengok ini:Dibangunkan oleh kru Streetk

Haris

Haris

Aug 20, 2020

Triumph Trident 660 2021 kini di Malaysia, harga bermula RM 43,900

Persaingan dalam segmen Naked bike di pasaran tempatan bertambah dengan kehadiran Triumph Trident 660 2021.Selepas pelancarannya secara global pada Oktober tahun lalu, seperti dijanjikan jentera yang dilengkapi dengan pelbagai ciri-ciri menarik itu akhirnya tiba dan dengan harga yang cukup kompetitif bermula RM 43,900.Harga berkenaan adalah bagi varian warna solid iaitu Crystal White dan Sapphire Black manakala bagi pilihan warna premium, ia datang pada tanda harga RM 44,900 dengan dua pilihan M

Khairil

Khairil

Feb 19, 2021

Homemade drifting Perodua Kancil shows the best of muhibbah in the Malaysian car community

There is zero doubt that Malaysians are a very creative bunch who are capable of very big things. After all, the ubiquitous pen drive was created by a Malaysian anyway. Somewhere in the veins of awesome Malaysian creations is this drifting Perodua Kancil. Don’t rub your eyes, you read that correctly - this little box can and will go up against big boys like the Cefiro A31. Don’t believe me? Watch this:Built by the multiracial ragtag Streetkilla crew, this kei car has got&nb

Sanjay

Sanjay

Aug 20, 2020

Rejoice because your Small Little Kancil will still have parts!

Good news to old Perodua model owners because Perodua has just made body parts much easier to access!Perodua has recently invested a cool RM 7 million into centralising parts production of past models.The investment goes into a new 1,600 metric tonne press stamping machine placed in their supplier IQM Sdn Bhd’s facility.The new hydraulic press will produce parts such as bonnets, side outer panels, rear outer panels, fenders, doors and roofs for past Perodua models like the first-gener

Jerrica

Jerrica

Oct 29, 2019

Panas macam wasabi – Hot hatch Kei pada Bubble Era

Beberapa minggu lepas, kami pernah menulis tentang 5 kereta sports Kei yang comel dari Bubble Era Jepun. Seperti yang kami nyatakan diatas, kali ini kami mahu bercerita tentang ‘hot hatch’ Kei pula.Idea bagi ‘hot hatch’ Jepun bukanlah konsep baru sama sekali. Dahulu kita ada Nissan March Super Turbo, Honda City Turbo II, dan juga Toyota Starlet Turbo S Limited. Tapi, kereta-kereta ini memang berkuasa dalam kelas mereka yang tersendiri dan bebas daripada undang-undang keta

Mersita

Mersita

Aug 25, 2020

Perodua Aruz, Proton X70. Ke mana hilangnya nama tempatan seperti Kancil dan Saga?

Pada awal pembabitan Perodua dan Proton dalam industri automotif Malaysia, kedua-dua jenama Malaysia ini menggunakan nama yang agak menarik pada barisan model mereka. Siapa yang tidak ingat dengan Perodua Kancil, Kelisa, Rusa yang menggunakan nama haiwan?Van pasar malam. Sumber: WikipediaPerodua mula mengubah strategi nama model mereka sekitar tahun 2005 dengan Perodua Myvi. Selepas itu, nama yang lebih unik dipilih seperti Perodua Viva (Untuk Hidup dalam bahasa Latin), Perodua Axia (diolah dari

Haris

Haris

Sep 11, 2020

Barang Rare: Apa kata anda tentang Mitsubishi Pajero Mini 700cc?

Mitsubishi Pajero adalah sebuah jenama yang terkenal di Malaysia sekitar zaman 90 an dahulu. Model ini terkenal dengan keandalan serta dominasi Kejohanan Rali Dakar pada tahun 2000 ke atas. Mitsubishi Pajero juga telah dinobatkan sebagai Pemenang Podium Paling Banyak oleh Guinness World Record.Selain itu, Mitsubishi Pajero ini juga terkenal digunakan oleh pihak Polis dan Jabatan Kerajaan. Hal ini bukan suatu yang mengejutkan kerana kita sedia maklum bahawa pihak berkuasa memerlukan sebuah kereta

Haris

Haris

Sep 7, 2020

7 legendary turbocharged Daihatsu models that precede the Perodua D55L

The Perodua D55L’s official launch date is fast approaching and the SUV will feature many firsts for the brand. This includes the first model to be built on the DNGA platform and the first to get a CVT gearbox. Apart from those, the D55L will also be the first Perodua model to be powered by a turbocharged engine.Read also: Quick review: 2021 Perodua D55L – The best Perodua to date?Granted, it won’t be the next quick thing but a turbocharged Perodua is still pretty exciting neve

CY Foong

CY Foong

Feb 27, 2021

Proton hilang takhta bukan sebab Perodua, tapi sebab budak universiti. Eh?

Pada awal 2000-an, kakitangan di Perodua naik hairan memikirkan kenapa angka jualan bagi model tertua mereka, Perodua Kancil, semakin meningkat. Anda pula mungkin terfikir, benda dah laku buat apa nak persoalkan?Tun Dr. Mahathir melancarkan Perodua Kancil pada 29 Ogos 1994Bukan apa. Kebiasaannya, permintaan bagi model yang sudah lama berada di pasaran selalunya semakin lama semakin berkurangan.Walaubagaimanapun, antara tahun 1995 hingga 2002, angka jualan Perodua Kancil meningkat sehingga 56 per

Mersita

Mersita

Feb 21, 2021

Hot like wasabi – The Kei hot hatches of the Bubble Era

A few weeks before, I wrote about 5 cute Kei sports cars from the Japanese Bubble Era. As I had teased in one of the captions, this time, it’s the turn of the little Kei hot hatches.The idea of a Japanese hot hatch wasn’t an entirely new concept. There was the Nissan March Super Turbo, the Honda City Turbo II, and the Toyota Starlet Turbo S Limited but those were powerful on their own and free from the strict regulations of a Kei car.Yes, even the City, despite its small looks, wasn&

CY Foong

CY Foong

Aug 16, 2020

7 lagenda Daihatsu yang guna enjin turbo sebelum Perodua Ativa (D55L)

Perodua Ativa (D55L) bakal dilancarkan dalam beberapa jam sahaja lagi. SUV segmen B ini mendatangkan pelbagai ciri yang pertama buat Perodua. Antaranya seperti platform DNGA dan transmisi CVT. Selain itu, Perodua Ativa (D55L) juga adalah model Perodua pertama yang datang dengan enjin turbo.Teknologi sebegini sudah pasti menimbulkan rasa teruja di kalangan rakyat Malaysia. Walaupun enjin 1.0L 1KR-VET yang didatangkan hanya menghasilkan 98 PS dan 140 Nm tork sahaja, pecutan 0-100 km/j (spec AWD di

Faisal

Faisal

Mar 3, 2021

Once unbeatable, Proton lost its No.1 rank not because of Perodua, but the PC. How?

In the early 2000s, the hardworking people at Perodua were scratching their heads trying to understand why sales of their oldest model, the Perodua Kancil was increasing. Isn’t that a good thing you ask?Tun Dr. Mahathir launching the Perodua Kancil on 29-Aug 1994Well normally, you would expect demand for an ageing model to decline over time. However, between 1995 and 2002, sales of the Perodua Kancil grew by 56 percent, from 39,856 units to 62,279 units, outpacing the industry’s over

Hans

Hans

Jan 31, 2021

Perodua Kelisa: MINI kegemaran Malaysia!

Zaman sekarang ni, kereta dibina semakin besar. Sebab itulah trend kereta sekarang ini ke arah SUV. Besar dan luas. Namun tahukah anda, SUV lebih senang terbalik berbanding sedan? Oleh itu, fikir dahulu masak-masak sebelum melompat mengikut trend masa kini.Namun, lain pula ceritanya dengan zaman dahulu. Di bumi bertuah Malaysia ini, kita telah diberkati dengan kereta bersaiz kecil, Perodua Kancil dan Perodua Kelisa. Kedua-duanya memang mudah dipandu tetapi Perodua Kelisa menganjak paradigma kita

Haris

Haris

Jul 23, 2020

Perodua masih perbaharui hak cipta nama Kembara dan Nautica selepas 20 tahun?

Perodua D55L dijangka akan dilancarkan pada bulan Mac 2021 ini. Namun apa yang lebih menarik adalah tiada sebarang tanda nama yang didaftarkan oleh Perodua dalam 2 tahun belakangan ini.Hal ini membawa kepada satu maklumat menarik yang didedahkan oleh laman Automachi. Rakan media kami mendakwa nama Perodua D55L bermula dengan huruf A. Malah, kebanyakan laporan media lain turut menguatkan lagi dakwaan tersebut.Semakan di laman web MyIPO mendapati bahawa terdapat 3 nama yang didaftarkan Perodua seb

Haris

Haris

Feb 10, 2021

Perodua Kelisa – The modern successor to the Mini

Clarkson is an ape. That’s quite a way to start off a story about the Perodua Kelisa. We all know how he made fun of the little Malaysian car and while it was all for entertainment, Malaysians tend to go a bit on the defense when someone picks a fight with our culture.The Perodua Kelisa wasn’t supposed to be a remarkable car. It was launched in 2001 and while it was originally planned to be the replacement to the Kancil, it was instead sold alongside it for six years before both cars

CY Foong

CY Foong

Jul 18, 2020

Perodua Kenari – Teruk dan pelik, atau ‘best’ dan praktikal?

Tahun ini, kita bukan sahaja memasuki tahun ke-20 bagi Proton Waja, tetapi ia juga ulangtahun bagi salah satu model Perodua yang paling ‘aneh’ pernah dijual.Sebelum kehebatan Myvi terkenal seantero Malaysia, Perodua seringkali dibayangi oleh Proton. Hakikatnya, Perodua dan Proton tidak bersaing secara langsung ketika itu. Matlamat Perodua berfokus pada pemanduan biasa di bandar dengan enjin lebih kecil, dan ini tidak mengganggu jualan Proton.Pada masa yang sama, Perodua mempunyai bar

Mersita

Mersita

Jul 8, 2020

Priced from RM 286k, Perodua Aruz launched in Singapore

The Perodua Aruz has just been launched in Singapore, the first overseas market to receive the 7-seater SUV. The sole variant offered there is the entry-level 1.5 X; the 1.5 AV is not sold in Singapore. The Perodua Aruz is priced at SGD 92,999.Perodua President and Chief Executive Officer Dato’ Zainal Abidin Ahmad said, “The Aruz’s arrival in Singapore marks the first seven-seater offered by Perodua in the island nation.”“With nearly 58,000 units sold in Malaysia si

Eric

Eric

Apr 13, 2021

Panduan membeli - Perodua Kelisa second hand harga stabil atas RM 10k, kereta murah terbaik?

Perodua Kelisa telah diperkenalkan pada tahun 2001 sebagai pengganti Perodua Kancil. Disebabkan populariti dan sambutan Perodua Kancil yang masih memberansangkan, akhirnya kedua-dua model ini dijual bersampingan.Sudah tentu, jualan Perodua Kelisa menerima sedikit kesan tetapi ia menjadikan model ini lebih jarang ditemui berbanding Perodua Kancil.Rebiu pemilik Perodua KelisaBagi mereka yang sedang mencari-cari kereta dengan kos pemilikan yang rendah, Perodua Kelisa pasti menjadi pilihan. Harganya

Haris

Haris

Dec 7, 2020

Owner Review: Still an Apple in My Eyes- My Perodua Alza

** This article is the personal experience of a 2014 Perodua Alza owner and does not necessarily reflect the views of WapCarFacebook: Alex KewAbout My CarHere is my Perodua Alza SE automatic transmission purchased at the end of 2014. It was priced at RM59,400 including insurance, and I entitled for RM2,000 discount for year-end stock.I chose the unique colour for my car - Mystical Purple, it is like black colour in low light condition but dark purple under sunlight. The

Owner Review

Owner Review

Jul 4, 2020

How did the Perodua Kembara conquered Malaysians’ love for the SUV?

While the whole nation is abuzz with the Proton X50, there are some who would probably be more interested in the upcoming Perodua D55L. The still-unnamed SUV based on the Toyota Raize/Daihatsu Rocky will be Perodua’s successor to their previous SUVs, the Kembara and the Nautica.For now, we’ll take an off-road trip in the Kembara. It was so well-loved that we speculated Perodua might revive the name for the production D55L. It captured Malaysian hearts to venture the great outdoo

CY Foong

CY Foong

Oct 3, 2020

Top Rank: Proton, Toyota, Perodua top Malaysia's most-stolen cars list

It's not an easy topic, but it's worth knowing so you can take appropriate precautions. Here's the Vehicle Theft Reduction Council of Malaysia’s (VTREC) Industry Vehicle Theft Statistics for Q1 2020.The pictures here do not dictate the exact models or variants. A lot of these cars have been in the market for years, so it's a mix of variants across different model generations.10. Toyota Vellfire - 19 units stolen in Q1 2020The Vellfire has grown to be a favourite among

Sanjay

Sanjay

Oct 3, 2020

The problem we have with the new 2020 Perodua Bezza

With A.S.A 2.0 made available on the top spec and VSC now standard for the Premium X, the new facelifted Perodua Bezza sounds like it has received the smartest updates. But one thing that Perodua didn’t see fit to bring to the board is an adjustable steering wheel.Yes, the Perodua Bezza still continues on in this cycle without a tilt adjustable steering wheel. It’s not a strange concept as Perodua’s A-segment representatives, like the Axia, Viva, and Kancil that came before the

Jerrica

Jerrica

Jan 9, 2020