Tag

perodua myvi 15 se

Hatchback kesayangan Malaysia - Evolusi Perodua Myvi dalam 3 generasi

Apakah maksud nama Myvi? “Myvi” sebenarnya adalah singkatan untuk “My Vehicle”, “My Vision” dan “Malaysian Vision”. Maksud ini dipetik daripada laman sesawang rasmi Daihatsu. Lagi, tahukah anda yang Perodua Myvi merupakan model Perodua pertama yang tidak dinamakan dari bahasa Melayu? Banyak benda kita belajar hari ni, ya?Dilancarkan pada tahun 2005, hatchback segmen B ini semakin lama semakin dikenali seantero Malaysia sehingga mengalahkan kereta-k

Mersita

Mersita

Oct 20, 2020

Evolution of the Perodua Myvi in 3 generations – Malaysia’s most loved hatchback?

“Myvi” is the derivation of “My Vehicle," "My Vision" and "Malaysian Vision”. That’s what it says on the official Daihatsu website. The Perodua Myvi was the first Perodua to not receive a name obtained from the Malay language. Launched in 2005, the B-segment hatchback has become a household name, superseding older Malaysian-produced cars like the Proton Wira.Sharing parts with the Daihatsu Boon, Subaru Justy, and Toyota Passo, it is common to see

Arif

Arif

Oct 19, 2020

Enjin 1.5 liter Perodua Myvi dan Toyota Yaris - adakah mereka sama?

Terdapat sedikit persamaan dan perbezaan antara enjin 1.5 liter dalam kedua-dua kereta ini. Perodua Myvi dan Toyota Yaris menggunakan enjin Dual VVT-i 1.5 liter dari keluarga enjin NR dan kedua-duanya dibuat di kilang yang sama iaitu Daihatsu Perodua Engine Manufacturing di Sendayan Techvalley, Negeri Sembilan.Tapi, kod enjinnya berlainan sedikit - 2NR-FE untuk Toyota Yaris manakala 2NR-VE untuk Perodua Myvi. Walaubagaimanapun, ini hanyalah akhiran kod berbeza untuk Toyota dan Daihatsu.Wikipedia

Mersita

Mersita

Jun 17, 2020

Used Perodua Myvi: What do you need to know before buying Malaysia’s favourite car?

We previously reported that used car sales are hitting an all-time high and the favourite choice among second-hand car buyers is the Perodua Myvi. If you’re looking to buy a used Myvi as well, then here’s what you need to know before you purchase one.First generation Perodua Myvi interiorIt is understandable why the Myvi is still a crowd favourite even in the used car market. Whether it is the first generation or the second-generation car, the little hatch offers an interesting packa

Jerrica

Jerrica

Oct 17, 2020

Perodua Myvi: Apa yang perlu anda tahu sebelum membeli kereta terpakai paling laris di Malaysia?

Dari segi bayaran bulanan, pengangkutan persendirian seperti kereta berharga lebih tinggi berbanding pengangkutan awam. Namun demikian, ia memberikan kemudahan dimana jadual pergerakan harian tidak akan terikat di samping boleh memunggah barang dengan lebih bebas. Oleh itu, anda boleh membeli kereta terpakai yang berharga lebih rendah tetapi masih mempunyai pakej yang menarik dan berbaloi.Kabin Perodua Myvi generasi pertamaKabin Perodua Myvi generasi keduaAntaranya ialah Perodua Myvi generasi pe

Faisal

Faisal

Oct 14, 2020

You should skip the Perodua Axia Style and go for the Axia SE. Here's why.

Back in September, Perodua gave the Perodua Axia a quick mid-life update to keep the model fresh as we enter the new decade.The updated Perodua Axia range saw the dropping of manual transmission options for the G and SE variants but included two quirky looking new additions - the Perodua Axia Style and GXtra, bringing the total variants to six.The Axia GXtra is basically an Axia G but with VSC, a different front and rear bumper, and foldable side mirr

Jerrica

Jerrica

Dec 30, 2019

Perodua Myvi, kereta terlaris di Malaysia

Perodua MyviPerodua Myvi adalah kereta terlaris di Malaysia. Kepada mereka yang sedang mencari kereta harian yang bagus, Myvi seharusnya menjadi salah satu daripada pilihan utama anda.Harga mampu milik?Perodua Myvi adalah hatchback segmen B dengan harga sekitar RM 42,790 hingga RM 54,090.Didatangkan dengan 2 pilihan enjin, 1.3 liter dan 1.5 liter, kedua dua enjin adalah enjin sedutan tabii 4 silinder petrol. Enjin 1.5 liter juga digunakan dalam Toyota Vios dengan talaan yang sedikit berbeza.Pili

Haris

Haris

May 12, 2020

Perodua Myvi S-Edition 2020 vs Myvi GT: Mana satu pilihan hati?

Kita baru-baru ini dikejutkan dengan berita Perodua memperkenalkan Perodua Myvi S-Edition 2020 di Brunei seiringan model biasa. Jangan terkejut kalau anda dengar Malaysia bukanlah negara pertama untuk menerima model ini.Digelar Myvi S-Edition, ia diinspirasikan oleh Myvi GT yang ditayangkan di 2018 Kuala Lumpur International Motor Show (2018 KLIMS).Walaubagaimanapun, tidak seperti Myvi GT yang dibina berdasarkan Myvi 1.5 AV, kereta Myvi S-Edition pasaran Brunei adalah berdasarkan Myvi 1.3G spesi

Mersita

Mersita

Jul 6, 2020

Perodua to debut Myvi Style soon?

Following the footsteps of the recently-introduced Axia Style, Perodua is said to be working on an SUV-styled Myvi, set for a debut in the coming months.Expected to be called Myvi Style, the forthcoming model could receive the same styling (heh) cues as the Axia Style.As such, the new Myvi Style should be getting SUV-inspired front and rear ends, fender extension pieces, and unique wheels.This is the regular Perodua MyviThe interior of the new Myvi Style is also said to get different seat uphols

Eric

Eric

Jan 29, 2020

2020 Perodua Myvi S-Edition vs Myvi GT: Which is your pick?

In a rather surprising move, Perodua unveiled the 2020 Perodua Myvi S-Edition in Brunei, alongside the regular model. Nope, Malaysia isn't the first to receive this model. Called the Myvi S-Edition, it is heavily inspired by the Myvi GT that was shown at the 2018 Kuala Lumpur International Motor Show (2018 KLIMS).However, unlike the Myvi GT that is based on the Myvi 1.5 AV, the Brunei market Myvi S-Edition is based on the entry-level Myvi 1.3G.Let’s take a closer look and compare

Eric

Eric

Jul 5, 2020

Perodua Myvi bakal tampil dengan warna ‘Red Mica’ baharu?

Gambar hiasanPerodua Myvi baru sahaja menerima kemaskini warna baharu pada tahun 2020 dengan warna Electric Blue dan tawaran A.S.A 2.0. Walaubagaimanapun, Perodua nampaknya bermurah hati untuk menambah pilihan warna pada Perodua Myvi setahun kemudian.Dalam sebuah dokumen yang tiba ke meja pengarang Wapcar.my, Perodua Myvi dilihat bakal menerima warna merah ‘Red Mica’. Warna ini berlainan dengan warna merah yang sedia ada iaitu warna merah ‘Lava Red’.Perodua Myvi Lava RedT

Haris

Haris

Mar 9, 2021

Perodua Myvi 2020 kini dengan A.S.A 2.0, warna baharu Electric Blue!

Perodua MyviKenderaan kegemaran Malaysia, Perodua Myvi, kini tampil untuk 2020 dengan ciri keselamatan yang dipertingkatkan serta warna luaran baharu yang menarik, dan sudah boleh ditempah di semua bilik pameran Perodua di seluruh negara.Sebelum ini, sistem Bantuan Pemanduan Selamat (ASA*) hanya terdapat pada varian 1.5 AV. Kini, versi yang dipertingkatkan, ASA 2.0, terdapat pada varian 1.5 AV dan 1.5 H, serta ditawarkan secara pilihan pada 1.3 X.“Dengan kedatangan ASA 2.0, Perodua Myvi ki

Haris

Haris

Jul 15, 2020

Nak larikan diri? Tak perlu supercar, Perodua Myvi pasti tak kantoi!

“Myvi buat hal lagi...” Perodua Myvi memang betul-betul hero kampung. Sering digelar sebagai ‘supercar’ Malaysia, anda boleh lihat hatchback popular ini dalam posisi dan situasi yang kadang kala menghairankan tapi cukup menarik perhatian.Berbalik kepada tajuk – kenapa Perodua Myvi boleh jadi kereta terbaik untuk melarikan diri? Ya, orang kaya sememangnya tak pernah kurang dari segi pilihan kereta. Mereka boleh saja pandu kereta-kereta berprestasi tinggi seperti Toyo

Mersita

Mersita

Oct 16, 2020

Perodua Myvi bakal hadir dengan facelift baharu. Apa yang bakal diterima?

Perodua MyviSebut sahaja Perodua Myvi, semua sedia maklum dengan kereta pilihan no 1 rakyat Malaysia ini. Siapa pun anda, angka penjualan Perodua Myvi tidak menipu. Paling laris di Malaysia!Perodua mampu mendabik dada dengan kehebatan Perodua Myvi yang kini tidak lagi di bawah bayangan Daihatsu. Begitulah caranya untuk menghasilkan sebuah kereta pilihan rakyat Malaysia. Selepas 15 tahun jenama Myvi dalam pasaran, tahun ini dijangka Perodua Myvi akan diberikan facelift. Nak tahu mengapa? Iku

Haris

Haris

Jul 10, 2020

Kenapa Perodua Myvi tak laku di pasaran luar negara?

Sebelum anda buat kesimpulan yang artikel ini satu lagi kritik bagi produk domestik kita sendiri, anda silap. Perodua Myvi barangkali kereta yang terbaik untuk pemanduan harian yang ada di pasaran setakat ini.Sebagai kereta harian, Perodua Myvi hampir sempurna. Ia cukup cemerlang sampaikan Honda Jazz pun nampak biasa. Jazz ada Smart Tag bina-dalam atau AEB? Tak kan? Ultra Seats yang ada pada Honda Jazz cukup menarik untuk dimiliki, tapi berapa kali je anda nak kena lipat kerusi belakan

Mersita

Mersita

Aug 26, 2020

Perodua Myvi: Less than RM 3,200 to maintain it over 5 years/100,000 km

The third-generation Perodua Myvi was introduced back in 2017. The model competes against the Proton Iriz in the B-segment hatchback market.Let’s take a closer look and see how much owners of the Perodua Myvi are expected to pay in terms of maintenance and insurance cost over a 5-year/100,000 km period.Owners of the Perodua Myvi (both the 1.3 and 1.5 variants) need to fork out RM 177,70 for the first service, performed at the 10,000 km mark.Similar to other Perodua models, the automatic va

Eric

Eric

May 29, 2020

2020款Perodua Myvi S-Edition对比Myvi GT:你会选哪一个?

Perodua在文莱发布其它车型的同时,出人意料地发布了2020款Perodua Myvi S-Edition。Myvi S-Edition很大程度上是受到了2018 Kuala Lumpur国际车展(2018 KLIMS)上展出的Myvi GT的影响。不过,与基于Myvi 1.5 AV打造的Myvi GT不同,在文莱发售的Myvi S-Edition将以入门级的Myvi 1.3G为平台。让我们仔细地来对比一下Myvi S-Edition和两年前展出的概念车有何不同。外观——对概念车做了简化以便量产一眼看上去,Myvi S-Edition的车头设计很大程度上受到了Myvi GT的启发,但同时也做了一些细微的调整。举例来说,与Myvi GT上用红黑色前格栅不同,Myvi S-Edition的上部进气格栅是网格状的。此外。Myvi S-Edition也丢掉了概念车上的红色装饰。从侧面看,S-Edition换上了新的14英寸铝合金轮圈、车身贴纸和侧裙。很遗憾,没有饱满的17英寸铝合金轮圈、可调式悬吊和Brembo煞车了。Myvi GT上的微妙曲线也没有出现在Myvi

Rax

Rax

Oct 23, 2020

Perodua Myvi: Kelebihan dan kekurangan, kos servis dan kos pemilikan

Perodua MyviBagi mereka yang membeli hatchback segmen B, pilihan terbaik bagi kebanyakan rakyat Malaysia adalah Perodua Myvi. Jimat minyak, praktikal dan bergaya adalah antara ciri Perodua Myvi yang tepat dengan citarasa rakyat Malaysia.Oleh itu, dalam artikel ini kami akan menyenaraikan dengan lebih terperinci mengenai kelebihan dan kekurangan Perodua Myvi, anggaran bayaran bulanan dan kos penyelenggaraan bagi mereka yang sedang berkira-kira untuk memiliki kereta paling laris di Malaysia ini.Ke

Haris

Haris

Sep 24, 2020

Perodua Aruz dilancarkan di Singapura - varian 1.5 X sahaja pada harga RM 286k!

Perocom Auto Pte Ltd, pengedar kenderaan Perodua di Singapura telah melancarkan Perodua Aruz secara rasminya. Pelancaran ini juga menandakan bahawa ia adalah SUV 7 penumpang pertama oleh Perodua yang ditawarkan di Singapura.Harga yang ditawarkan adalah SGD92,999 (RM286,409) dan Singapura juga menjadi pasaran eksport pertama yang menerima Perodua Aruz.“Kami berbesar hati dapat berkongsi kelebihan Aruz – antaranya ruang yang luas, tahap keselamatan yang tinggi, serba boleh, praktikal d

Haris

Haris

Apr 13, 2021

Deal Breakers: Perodua Myvi – Love the value proposition, not its seats

There is a good reason why the Perodua Myvi is Malaysia’s best-selling car, as no other segment rivals can beat its value-for-money proposition. Couple that with its stellar fuel economy and reputation for rock-solid reliability, it’s hard to topple the Myvi as the nations best-selling car.When it was introduced back in late-2017, it was the first sub-RM60k car to feature Perodua’s ASA ADAS suite, which includes Pre-Collision Warning and Braking, Front Departure Alert, and Peda

Eric

Eric

Jul 24, 2020

Potong Stim: Perodua Myvi – Memang berbaloi-baloi, tapi tempat duduk tak selesa

Kenapa ramai yang tergila-gilakan Perodua Myvi sehingga menjadikannya kereta paling laris di Malaysia? Antara sebab utamanya ialah tawaran harganya yang tidak dapat ditandingi oleh mana-mana pesaingnya dalam segmen yang sama. Padankan ini dengan penjimatan minyaknya yang cemerlang dan reputasinya sebagai kereta yang tahan lasak, Myvi sememangnya patut diangkat sebagai kereta nasional yang paling digemari di negara kita.Apabila generasi barunya diperkenalkan pada hujung tahun 2017, ia adalah kere

Mersita

Mersita

Aug 3, 2020

Perodua Myvi – How much to maintain, what's the monthly payment?

For those shopping for a B-segment hatchback, the default option for many Malaysians is the Perodua Myvi.The other alternative is the Proton Iriz, but we’ll get into that later.In this article, we’ll take a closer look at the Perodua Myvi’s pros and cons, as well as the estimated monthly payment to see if it’s the right car for you.Pros and ConsHeadlining the Perodua Myvi is its value-for-money preposition. For a car that costs less than RM 53k, the potential buyer does g

Eric

Eric

Sep 11, 2020

Apakah perbezaan antara Perodua Myvi vs Proton Iriz?

Sejak pelancarannya 15 tahun lalu, Perodua Myvi telah menduduki carta teratas dalam kategori hatchback kegemaran Malaysia. Proton telah cuba untuk mengeluarkan produk yang mampu bersaing dengan Myvi, sehinggalah mereka hasilkan Proton Iriz.Kedua-kedua kereta ini telah bersaing selama 6 tahun, dan kini dengan naiktaraf terbaru mereka, kereta mana yang patut anda pilih? Artikel ini akan membincangkan perbandingan antara spesifikasi tertinggi kedua hatchback ini.Apabila Iriz mula-mula diperken

Mersita

Mersita

Jun 18, 2020

Perodua Myvi vs Proton Iriz; what are the differences?

Since its launch 15 years ago, the Perodua Myvi has been holding the top spot as Malaysian’s favourite hatchback. It took Proton a few tries to come up with a competitive product before they came to the Iriz. It’s been 6 years since the 2 cars have been in close combat, now in their latest updates, which car should you pick? Here's a quick comparison between the top spec of each car! When the Iriz was first introduced, enthusiasts were shocked at the high price tag of RM 62,

Jerrica

Jerrica

Jan 23, 2020

Scoop: 2021 Perodua Myvi to feature new Red Mica colour

Old Lava Red shownIn 2020, Perodua Myvi was updated with a brand-new colour, Electric Blue, and offered A.S.A 2.0. That doesn’t seem to be enough for Perodua as we have received a scoop that it might be introducing a new hue to the King in the coming months.The updated 2020 MyviBased on info that was sent to the WapCar team, the Perodua Myvi will receive a new shade of red called Red Mica. The red paint that is currently offered on the Myvi is Lava Red. Whether will the new Mica Red replac

CY Foong

CY Foong

Mar 10, 2021

Perodua Myvi awarded best city car by Indonesia’s Gen-Z

The Perodua Myvi is Malaysia’s most popular car but in Indonesia, the Myvi does not enjoy the same popularity. However, the car might have scored a new generation of fans.The King, which is badged as the Daihatsu Sirion in the archipelago, was awarded the best city car award in the Marketeers Youth Choice Brands of the Year 2020.This was a result of a survey conducted by Marketeers with 1,300 Generation Z respondents all over Indonesia within the age of 18 to 25 years old. The majority of

CY Foong

CY Foong

Dec 14, 2020

Video: 2019 Perodua Myvi Advance 1.5L review, see why it's the best car ever

The Perodua Myvi Advance is one of the few cars that have the ability to appeal to buyers from all walks of life. From fresh grads to highly accomplished chief executives, the love for the Perodua Myvi knows no bounds.Over 1 million Myvis has left the production floors since the car was unveiled to the public in May 2005. Its not hard to see why the Perodua Myvi Advance can capture the hearts of most, if not all, Malaysians.The Myvi Advance has always offered superb value for its price as well a

Adrian Chia

Adrian Chia

Nov 26, 2019

In Brief: 2019 Perodua Myvi, Malaysia's best seller

Model | GalleryThe Perodua Myvi is Malaysia’s best-selling car. For anyone looking for a fuss-free daily car, the Myvi is a good choice to begin your car shopping journey.How Much Is It?The Perodua Myvi is a B-segment hatchback and prices range from RM 42,790 to RM 54,090. There are two engines to choose from, a 1.3-litre and a 1.5-litre, both naturally aspirated four-cylinder petrol. The latter is shared with the Toyota Vios, albeit with slightly different tuning.The pick of the range is

Robert

Robert

Dec 2, 2019

Perodua Myvi dianugerahkan kereta bandar terbaik oleh Gen-Z di Indonesia!

Perodua Myvi ialah kereta yang paling popular di Malaysia tetapi di Indonesia, ia tidaklah sampai ke tahap itu. Namun demikian, ia telah berjaya memenangi hati golongan pemuda di Indonesia.Dikenali sebagai Daihatsu Sirion, Perodua Myvi dianugerahkan Marketeers Youth Choice Brands of the Year 2020.Keputusan ini dibuat berdasarkan tinjauan (survey) terhadap 1,300 responden bergenerasi Z di seluruh negara Indonesia. Dengan lingkungan umur 18 ke 25 tahun. kebanyakan daripada responden ini adalah pel

Faisal

Faisal

Dec 14, 2020

Spied: New 2020 Perodua Myvi facelift seen, new blue colour coming soon!

Rumours of the new 2020 Perodua Myvi have been circulating for a while now, and recent spyshots have cemented the fact that the updated Myvi is coming soon.As seen on social media platforms, the updated Myvi will receive a new shade of blue, possibly mirroring the Perodua Aruz’s Electric Blue. The new colour is likely to be offered across all variants of the updated Myvi.Mystical Purple could be discontinuedContinuing on the colour options of the new Myvi, Granite Grey could be offered on

Eric

Eric

Jul 15, 2020