Tag

perodua servis

Perodua lanjutkan waktu operasi pusat servis terpilih sehingga 9pm

Perodua melanjutkan waktu operasi buat sementara waktu bagi beberapa pusat servis dan hab Badan & Cat (Body & Paint/B&P) terpilih untuk memenuhi keperluan pelanggan mereka.Pada peringkat awal ini, projek tersebut membabitkan 16 pusat servis dan tiga hab B&P seluruh negara, dimana ia akan beroperasi dari 8.00 am – 9.00 pm (di Semenanjung Malaysia) dan 7.45 am – 8.45 pm (di Sabah & Sarawak), setiap hari kecuali hari Ahad.“Kami tahu yang kenderaan ramai pelangg

Mersita

Mersita

Jun 16, 2020

Servis Perodua Ativa: Kos RM 64, Ativa kami diperiksa selepas 1,000 km. Bunyi masih misteri

Nampak gayanya memandu 1,000 km dalam masa seminggu bukanlah sesukar yang kami sangkakan. Setelah dipandu dengan campuran pemanduan di bandar dan lebuh raya, kami berjaya melengkapkan sesi ‘run-in’ Perodua Ativa pada minggu lalu dan kami telahpun menghantar SUV ini ke pusat servis untuk pemeriksaan 1,000 km pertamanya pada Jumaat lalu.Kami tempah temujanji di Pusat Servis Perodua Sungai Penchala untuk jam 10.00 pagi. Semuanya berlangsung mengikut jadual dan Cik Tiva terus diperiksa s

Mersita

Mersita

Mar 30, 2021

Perodua Myvi: Kelebihan dan kekurangan, kos servis dan kos pemilikan

Perodua MyviBagi mereka yang membeli hatchback segmen B, pilihan terbaik bagi kebanyakan rakyat Malaysia adalah Perodua Myvi. Jimat minyak, praktikal dan bergaya adalah antara ciri Perodua Myvi yang tepat dengan citarasa rakyat Malaysia.Oleh itu, dalam artikel ini kami akan menyenaraikan dengan lebih terperinci mengenai kelebihan dan kekurangan Perodua Myvi, anggaran bayaran bulanan dan kos penyelenggaraan bagi mereka yang sedang berkira-kira untuk memiliki kereta paling laris di Malaysia ini.Ke

Haris

Haris

Sep 24, 2020

Berapa kerap anda harus servis kereta?

Ramai orang mempunyai teori yang berbeza mengenai bila mereka harus menghantar kenderaan mereka untuk servis. Sepatutnya anda ikut sajalah manual pemilik, betul tak? Namun begitu, ada juga yang mengikut perasaan atau suka hati sahaja.‘Servis biasa’ merangkumi pertukaran minyak enjin bersama dengan pemeriksaan semua komponen yang berkaitan. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi selang atau kekerapan proses pertukaran minyak anda.Secara tradisional, anda disyorkan untuk menukar miny

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Jul 11, 2020

Berapa kerap anda perlu servis kereta?

Penyelenggaraan kereta atau dalam bahasa mudahnya, servis kereta adalah satu aktiviti yang penting untuk memastikan prestasi kereta anda berada pada tahap yang terbaik.Lain orang lain ragamnya, begitu jugalah keperluan setiap pemilik kereta yang berbeza. Ada yang betul-betul mengikut buku panduan yang diberikan pengeluar dan tidak kurang ada juga yang mengikut suka hati. Ya, memang ada!Kami tidak mengesyorkan kekerapan servis mengikut suka hati. Namun bagi mereka yang patuh buku panduan, kalau b

Haris

Haris

Jul 11, 2020

Tempah servis dan semak rekod servis guna HondaTouch je sekarang!

Honda Malaysia telah mengumumkan aplikasi mudah alih Honda Touch! Honda Touch dilancarkan seiring dengan kemajuan teknologi terkini yang lebih ke arah mesra pengguna.Terdapat 10 fungsi utama Honda Touch ini. Fungsi-fungsi tersebut adalah: Tempahan Temu Janji Servis Peringatan Servis Status Servis Secara Langsung Rekod Penyelenggaraan Cari Pengedar Honda terdekat Bantuan Kecemasan Peringatan Pembaharuan Insurans Promosi, Acara dan Kemas Kini Pra Tempah Kereta Baru Hubungi KamiHonda Touch menjanji

Haris

Haris

Nov 3, 2020

Pemeriksaan percuma dan promosi alatganti di Pusat Servis Volkswagen!

Kereta VW anda dah lama tak jalan, kan? Berita baik untuk pemilik kereta Volkswagen – dapatkan 5 Star Service Check secara percuma di semua pusat servis Volkswagen seluruh Malaysia!Dibawah inisiatif VW Cares, pemeriksaan percuma ini termasuk pemeriksaan visual secara menyeluruh oleh penasihat servis yang akan dibuat bersama-sama pemilik kenderaan untuk mengenalpasti alatganti yang perlu ditukar dan sebarang isu serius. Ini membolehkan pemilik untuk membuat keputusan dengan lebih baik tenta

Mersita

Mersita

Jul 1, 2020

Ford Malaysia lancar sistem tempahan temujanji servis kereta atas talian!

Sime Darby Auto ConneXion (SDAC), pengedar tunggal kenderaan Ford di Malaysia, mengumumkan aplikasi tempahan temu janji servis dalam talian yang baru. Pelanggan kini boleh menempah temu janji servis secara langsung.Aplikasi e-Service yang baru ini akan membolehkan pemilik Ford yang ingin melakukan servis penyelenggaraan kenderaan mereka untuk segera memeriksa kesediaan slot servis di wakil penjual pilihan mereka.  (function(d, s, id) { let js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getEl

Haris

Haris

Jul 26, 2020

Pemilik Volkswagen boleh uruskan servis kereta atas-talian – mudah dan selamat!

Antara perkara paling malas nak buat ialah hantar kereta pergi pusat 3S untuk servis. Kena berbaris, tunggu kereta siap, menangis tengok senarai ‘penyakit’ kereta… OK, yang terakhir tu memang semua kena hadap. Tapi, kalau anda pemilik kereta Volkswagen, anda beruntung! Servis selepas-jualan Volkswagen memudahkan pemilik untuk ‘settle’ semua ni dengan selesa di rumah.Dibawah inisiatif #SafeHands oleh VPCM, pemilik kereta Volkswagen kini boleh membuat temu-janji serv

Mersita

Mersita

Oct 22, 2020

Pemilik Ford boleh jimat untuk servis kenderaan sepanjang April & Mei ini!

Sime Darby Auto ConneXion (SDAC), pengedar tunggal jenama Ford di Malaysia, hari ini mengumumkan promosi servis bermula 1 April sehingga 31 Mei 2021 bersempena musim perayaan yang bakal menjelang.Pelanggan yang membuat temujanji servis kenderaan sepanjang tempoh ini boleh menikmati penjimatan sehingga 20% bagi alat-ganti dan minyak enjin terpilih.Untuk lebih penjimatan, para pelanggan boleh menikmati potongan 20% untuk pakej brek dan tali sawat pemasaan, potongan sehingga 20% untuk pakej minyak

Mersita

Mersita

Apr 2, 2021

Perodua Axia: Berapa kos jagaan untuk tempoh 5 tahun?

Perodua Axia ialah hatchback Segmen A yang popular, juga merupakan kereta paling murah dalam barisan kereta Perodua.Jom kita bincang lebih lanjut lagi tentang kos maintenance Perodua Axia untuk tempoh 5 tahun.Berlainan dengan pengilang kereta lain, Axia tidak memerlukan servis atau pemeriksaan pada kilometer ke 1,000 atau 5,000. Servis Axia yang pertama bermula pada kilometer ke 10,000, dan kosnya berjumlah RM 142.90.Servis yang seterusnya pula adalah pada kilometer ke 20,000, dimana pemilik har

Mersita

Mersita

Jun 11, 2020

KPDNHEP cadang bengkel didaftarkan - tiada standard punca kualiti servis bengkel teruk!

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) hari ini memberikan cadangan supaya pusat selenggara dan baik pulih kenderaan didaftarkan dengan kerajaan bagi meningkatkan kualiti servis bengkel di Malaysia.Timbalan Menteri Datuk Rosol Wahid berkata, mesyuarat di kementerian tersebut telah memutuskan perkara tersebut hari ini.Datuk Rosol WahidBeliau turut menambah bahawa sudah tiba masanya untuk melaksanakan standard dalam operasi bengkel untuk menjaga kualiti servis dan ke

Haris

Haris

Apr 8, 2021

Benarkah maintenance Proton Saga lebih murah berbanding Perodua Bezza? Jawapannya tak semudah itu.

Proton Saga atau Perodua Bezza, mana satu lebih jimat? Kereta keluaran tempatan ini adalah sedan paling murah di Malaysia dari segi harga belian. Maintenance pula, korek poket tak?Harga diatas bukanlah gambaran sebenar kerana Proton tidak menyatakan dan menyenaraikan beberapa servis yang dianggap tidak wajib. Senarai Perodua lebih lengkap dibawah pakej ProCare.Secara dasarnya, pelan penjagaan kedua-dua jenama kereta ini lebih kurang sama. Kos penjagaan Saga dalam masa 5 tahun atau pada kilometre

Mersita

Mersita

Jun 4, 2020

Tinjauan pusat servis Proton - kekurangan alat ganti asas seperti minyak enjin dan palam pencucuh?

Sebelum ini, Wapcar.my telah mendapatkan maklum balas daripada pusat servis Proton yang dilaporkan mengalami masalah bekalan alat ganti dan komponen. Berikutan daripada laporan tersebut, Wapcar.my juga telah meninjau beberapa pusat servis Proton yang lain untuk maklum balas.Daripada tinjauan Wapcar.my, hanya segelintir pusat servis Proton yang mengalami masalah kekurangan alat ganti yang kritikal. Malah, pelanggan juga tidak dapat melakukan tugas-tugas servis berkala kerana kekurangan bekalan mi

Haris

Haris

Feb 15, 2021

Mitsubishi Xpander - RM 4.2k untuk kos servis 5 tahun / 100k km

Mitsubishi XpanderNampaknya, satu-satunya model bawah RM 100k oleh Mitsubishi iaitu Mitsubishi Xpander mendapat sambutan hangat di Malaysia. Tidak dinafikan, ini adalah suatu produk yang menyegarkan pasaran kenderaan 7 penumpang.Selain daripada bayaran bulanan, kos pemilikan Mitsubishi Xpander yang perlu diperhatikan oleh pembeli prospek adalah kos servis dan penyelenggaraan. Adakah ia berbaloi seperti yang anda jangkakan?Kos servis Mitsubishi XpanderKeseluruhan kos penyelenggaraan kereta di pus

Haris

Haris

Nov 26, 2020

Goodyear promosi servis pemasangan tayar tanpa sentuh. Hadiah percuma turut menanti anda!

Goodyear adalah salah sebuah jenama tayar yang terkenal di Malaysia telah menjadi antara jenama terawal untuk menawarkan servis pemasangan tayar tanpa sentuh. Inisiatif yang dinamakan sebagai ‘Goodyear Zero Contact Drop Off’ melibatkan kesemua pusat servis Goodyear Autocare.Pelanggan hanya perlu meninggalkan kereta di tempat yang ditetapkan dengan mengikut langkah yang tertera. Selain itu, pelanggan juga ditawarkan dengan pemeriksaan percuma pada 12 tempat.Promosi lain yang berlangsu

Haris

Haris

Jun 24, 2020

Toyota Vios 2020 – Kos servis naik harga, RM 4,242 untuk selepas 5 tahun

UMW Toyota Motor (UMWT) telah mengemaskini harga servis mereka untuk Toyota Vios, menaikkan kos untuk jagaan sedan segmen B tersebut kepada beberapa ratus Ringgit.Sebelum ini, kos untuk menjaga Toyota Vios selepas 5 tahun/100,000-km adalah RM 4,010. Tapi, dengan kenaikan harga terbaru ini, kosnya meningkat ke RM 4,242 – peningkatan sebanyak RM 232.Sebagai tambahan untuk ‘norma baharu’ kini, UMWT juga telah menambah proses pembasmian kuman yang bernilai RM 14.11 bagi s

Mersita

Mersita

Aug 7, 2020

Berurusan hanya dengan SA yang sah, elakkan dari ditipu – Perodua

Perodua menggesa para pelanggannya yang sedia ada dan pelanggan baharu untuk hanya berurusan dengan penasihat jualannya atau ‘Sales Advisor’ (SA) yang sah agar tidak terpedaya dengan penipuan yang muncul terutama sekali selepas pelancaran Ativa pada 3 Mac lalu."Kami telah menemui sekurang-kurangnya dua tawaran rebat palsu dalam talian bagi Perodua Ativa yang baru dilancarkan. Perodua dan cawangan-cawangan kami di seluruh negara tidak pernah dan tidak akan mengadakan sebarang pro

Mersita

Mersita

Mar 15, 2021

Proton X50 2020: lebih kurang RM 4.3k untuk servis selama 5 tahun/100k km, termasuk kos lain

Proton X50Tak dinafikan, Proton X50 ialah kereta yang paling hangat diperkatakan di serata laman sosial media. Dengan harga yang kompetitif, maka tak hairanlah ia mempunyai senarai tempahan sebanyak 20,000 unit setakat ini.Kena tunggu 6 bulan dah!Semestinya membeli kereta bukan sekadar bayar bulan-bulan, jadi kami di WapCar BM akan rungkaikan kos penyelenggaraan untuk SUV segmen B baharu ini.Proton X50 rasmi dilancarkan pada 27hb Oktober dengan pilihan empat varian. Anda pasti perasan yang harga

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Oct 30, 2020

Nissan Almera Turbo selang servis 7 km, cuma RM 1.7k sahaja untuk 5 tahun!

Nissan AlmeraReview sudah, bayaran bulanan pun sudah. Nissan Almera Turbo sememangnya layak menerima pujian kerana menawarkan model yang berkualiti dengan ciri keselamatan terbaik.Oleh itu, tiba masanya untuk mengira kos servis Nissan Almera Turbo 2021.Kos penyelenggaraan Nissan AlmeraTidak seperti Honda City atau Toyota Vios dengan sela jarak penyelenggaraan 10,000-km / 6-bulan, Nissan Almera memerlukan perkhidmatan setiap 7,000 km atau 6 bulan iaitu kurang 3,000 km dari pesaingnya. ETCM juga m

Haris

Haris

Dec 2, 2020

Honda City 2020 serba baru: Harga dan kos servis yang lebih murah berbanding generasi dahulu?

Honda CitySeiring dengan pelancaran Honda City 2020 serba baru, harga rasmi turut diumumkan untuk varian S, E dan V. Walaubagaimanapun, belum ada pengumuman untuk varian paling atas iaitu Honda City RS 2020 dan alasannya boleh di baca di sini.Jadi, untuk memudahkan 5,000 pembeli yang telah menempah Honda City 2020 lebih awal, di sini kami huraikan anggaran bayaran bulanan dengan kos servis Honda City 2020 serba baru untuk 5 tahun atau jarak perbatuan 100,000 km.Perbezaan varian, harga dan bayara

Haris

Haris

Oct 15, 2020

Tiada jalan mudah betulkan servis selepas-jualan Kia di Malaysia, walau dengan Bermaz

Membetulkan sokongan selepas-jualan Kia yang sudahpun rosak teruk di Malaysia adalah cabaran paling penting dan paling sukar untuk ditangani Dinamikjaya, sebuah subsidiari Bermaz Auto, yang telah mengambil alih hak pengedaran kenderaan Kia di Malaysia bermula 1 April 2021.Walaupun ramai pemilik Kia menunggu dan berharap untuk pengalaman pemilikan yang lebih baik, mereka haruslah sentiasa beringat bahawa langkah pembetulan isu legasi ditinggalkan oleh Naza Kia Malaysia (pengedar terdahulu) yang k

Mersita

Mersita

Apr 5, 2021

Toyota Sienta 'second hand' – serendah RM 54k, baloi beli untuk elak Perodua Alza dan Proton Exora?

Perodua seringkali dikaitkan dengan jenama Toyota. Untuk pembelian baru, MPV kompak yang tahan lama dan berharga dibawah RM 100k hanyalah Perodua Alza, Proton Exora, dan Toyota Avanza. Tetapi bagaimana jika anda inginkan sesuatu yang berlainan?Bagi anda yang tidak tahu, Toyota Sienta ialah sebuah MPV yang unik dimana ia hadir dengan rekaan eksterior dan interior yang jauh lebih funky - sinonim dengan kereta JDM. Malah pintu penumpang belakang juga menggunakan jenis gelangsar dimana ia lebih prak

Faisal

Faisal

Jan 20, 2021

Kereta elektrik bakal ancam industri alat ganti dan servis?

Indonesia dan Thailand adalah 2 negara yang sedang memacu penjualan kereta elektrik namun bukan semuanya indah. Antara kesan timbal balik oleh peningkatan industri kereta elektrik adalah ancaman terhadap industri alat ganti kereta dan servis.Menurut Dr. Ir. Riyanto M.Si, seorang pengkaji dari University of Indonesia berpendapat bahawa ancaman terhadap industri sekunder seperti komponen, alat ganti dan minyak pelincir bakal berlaku dengan peningkatan bilangan kereta elektrik.Pendapat tersebut ada

Haris

Haris

Dec 1, 2020

Minggu pertama dengan Perodua Ativa – Ada bunyi misteri di belakang

Sudah seminggu berlalu setelah kami bawa keluar Perodua Ativa dari bilik pameran dan kami sudahpun berjaya mencapai jarak tempuh lebih 1,000 km. Kami juga sudah selesai menjalankan sesi ‘run-in’ kereta baru ini bagi 1,000 km pertamanya, dimana kami patuhi segala nasihat yang diberi di dalam buku panduan pemilik.Tempoh ‘run-in’ sudah tamatJadual kami di WapCar agak padat dengan ketibaan “Cik Tiva” ini, dan masih ada antara kami yang belum berkesempatan untuk me

Mersita

Mersita

Mar 29, 2021

Saga sekadar jaguh jualan bulanan. Bezza masih terjual lebih banyak! - Perodua

Perodua mendaftarkan sebanyak 23,203 kenderaan pada Julai 2020, mengatasi Jun sebagai bulan jualan tertinggi setakat tahun ini sebanyak 9.2%, dan meningkatkan jumlah jualannya setakat tahun ini (YTD) kepada 97,373 unit.Pengeluar kenderaan nombor 1 tersebut menganggarkan penguasaan pasaran Julai dan YTD sebanyak 40% dan 42% diterajui oleh Myvi, Axia dan Bezza. Jumlah penjualan YTD adalah seperti berikut: Model Jumlah Keseluruhan Jualan Tahun 2020 Perodua Myvi

Haris

Haris

Aug 6, 2020

Panduan kereta terpakai: Perodua Alza - varian dan tahun mana untuk dibeli?

Perodua Alza ialah sebuah MPV buatan tempatan yang berharga mampu milik. Sejak keluaran pertama pada tahun 2009, MPV ini telah menjadi kereta keluarga yang sejati buat kebanyakan masyarakat kerana ia bersaiz kompak dan tidak mudah untuk meragam.Sejarah Perodua AlzaKetika dilancarkan pada tahun 2009, Perodua Alza didatangkan dengan enjin 1.5L yang menghasilkan 104 PS dan 136 Nm tork. Kuasa ini dipadankan sama ada ke transmisi automatik 4-kelajuan atau manual 5-kelajuan. Pembeli ditawarkan dengan

Faisal

Faisal

Nov 3, 2020

Perodua Bezza – Berapakah bayaran bulanannya?

Jika anda sedang mencari sedan mampu-milik, barangkali anda sedang mempertimbangkan antara Proton Saga dengan Perodua Bezza.Kali ini, kami akan bincangkan kelebihan dan kekurangan Perodua Bezza untuk bantu anda buat keputusan samada Bezza sesuai untuk anda atau tidak.Perodua Bezza ialah sedan pertama keluaran Perodua. Ia bersaing secara langsung dengan Proton Saga di dalam pasaran sedan segmen A.Kebaikan dan Keburukan Perodua BezzaKelebihan utama Perodua Bezza ialah kecekapan minyaknya yang terb

Mersita

Mersita

Sep 13, 2020

Pengalaman pemilikan Perodua Ativa - berapa lama tunggu dari tempahan hingga keluar kereta?

Jika anda mengikuti laman web atau saluran YouTube kami, anda tentu tahu bahawa kami baru saja membeli sebuah Perodua Ativa. Kami bukan pelanggan pertama yang menerima kereta ini tetapi cukup awal untuk orang ramai memerhatikan kereta ini di atas jalan raya.Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau cadangan mengenai Perodua Ativa kami, nyatakan di Facebook Wapcar BM - Peminat Kereta Malaysia untuk kami pertimbangkan! Malah, salah seorang pembaca Wapcar.my turut bertanya soalan mengenai tempoh

Haris

Haris

Mar 25, 2021

4,345 unit Perodua Ativa terjual, pecah rekod Proton X50 sebagai SUV terlaris dalam sebulan!

Perodua Ativa memang terasa seperti kehilangan hype namun laporan jualan yang dicatatkan seolah-olah memberitahu sebaliknya. Untuk pengetahuan anda, Perodua Ativa kini telah menjadi model SUV terlaris dalam sebulan di Malaysia.Gambar ketika pelancaranRekod tersebut adalah berdasarkan angka penghantaran Perodua Ativa yang dilaporkan adalah sebanyak 4,345 unit sejak pelancarannya pada 3hb Mac 2021. Sebelum ini, rekod SUV paling laris dalam sebulan adalah Proton X50 dengan 3,345 unit jualan pada bu

Haris

Haris

Apr 1, 2021