Tag

senarai harga kereta honda

Senarai jenama kereta yang telah mengumumkan potongan harga

Seiring dengan pengumuman insentif PENJANA daripada Perdana Menteri ke-8 Tan Sri Muhyiddin Yassin berkenaan potongan cukai jalan sebanyak 100% bagi kereta yang dipasang tempatan (CKD) dan 50% bagi kereta import (CBU), beberapa jenama telah pun mengemas kini harga kereta mereka.Harga baharu tersebut berkuatkuasa bermula dari 15 Jun 2020 hingga 31 Disember 2020. Di samping itu, segelintir pihak pengeluar turut menawarkan pelbagai promosi di atas potongan cukai jualan yang diberikan. Ini bermakna a

Haris

Haris

Jun 15, 2020

Honda City RS 2020 masih belum ada senarai harga. Mengapa?

Kami pasti anda dah tahu yang Honda City 2020 GN series generasi kelima baru sahaja dilancarkan di Malaysia. Model panas yang dinanti-nantikan ini dijangka akan merubah lanskap penjenamaan Honda di Malaysia terutama sekali dengan pengenalan Honda City RS 2020.Varian RS e:HEV dengan enjin i-MMD 2 motor membuat pengenalan globalnya di Malaysia. Tambahan pula, ia dipasang tempatan sekali dengan pek bateri bervoltan tinggi yang juga dipasang tempatan di Malaysia. Honda menggelar pek bateri ini sebag

Mersita

Mersita

Oct 14, 2020

Ini sebabnya mengapa Proton X50 belum ada senarai harga rasmi

Tempahan untuk Proton X50 sudahpun dibuka, tapi soalan cepumas yang sering diajukan ialah, “Nak tempah, tapi harga pun tak tahu. Macam mana ni?"Pengedar Proton di seluruh negara sedia menerima tempahan dengan fi RM 500 untuk sebuah Proton X50, tapi anda tak dapat melihat kereta itu pun di mana-mana bilik pameran. Sebaliknya, Proton menganjurkan sesi previu secara tertutup bagi sekumpulan pembeli terpilih dan jika anda tidak terpilih dalam senarai ini, anda perlu tunggu lama lagi.Denga

Mersita

Mersita

Sep 21, 2020

Tiada penurunan 10% pada harga kereta walaupun dengan pengecualian cukai jualan. Ini sebabnya.

Seperti yang sedia maklum, kerajaan telah mengumumkan yang semua kereta penumpang yang dipasang secara lokal (CKD) akan dikecualikan dari membayar 10 peratus cukai jualan bermula 15 Jun hingga 31 Disember 2020. Kereta impot baru pula akan diberi 50 peratus diskaun cukai jualan, meninggalkan cukai jualan pada hanya 5 peratus.Walaubagaimanapun, ini tidak bermaksud harga kereta CKD baru akan turun 10 peratus.Kebanyakan kereta hanya dapat penurunan sebanyak 3 hingga 6 peratus. Nak tahu kenapa?P

Mersita

Mersita

Jun 18, 2020

0% cukai jualan: Senarai harga baru Perodua dan berapa banyak anda boleh jimat!

Susulan pengumuman dari Perdana Menteri Malaysia berkenaan pengecualian cukai jualan bagi semua kereta CKD dari 15 Jun – 31 Disember 2020, Perodua telah melaraskan harga mereka bagi semua model yang dikeluarkan.Anda boleh dapatkan info lebih lanjut dari senarai dibawah. 

Mersita

Mersita

Jun 18, 2020

COTY 2020: Ini senarai pendek untuk Kereta Terbaik tahun 2020 di Malaysia!

Undi di sini!Hello and selamat datang ke Anugerah Kereta Terbaik Wapcar 2020. Kesemua model yang disenarai pendek ini telah pun diuji oleh barisan penulis kami. Tanpa berlengah, mari kita lihat barisan model yang telah dipilih.Toyota Hilux Rogue 2020Bukan biasa-biasa, ini trak pikap varian paling tinggi oleh Toyota Hilux. Dijual pada harga RM 146,880, ia hadir dengan enjin 2.8 liter dengan suite keselamatan penuh Toyota Safety Suite.2 ciri ini jarang diletakkan pada sebuat trak pikap, menjadikan

Haris

Haris

Dec 18, 2020

Senarai kereta yang ditamatkan pada tahun 2020!

Tahun 2020 menyaksikan pergelutan pengeluar kereta untuk terus bersaing dalam pasaran yang semakin mencabar. Kita menyaksikan perubahan pengedar rasmi model Peugeot, kehadiran jenama MG di atas jalanraya Malaysia, nasib Kia yang masih belum ditentukan serta peningkatan jualan dan pegangan pasaran oleh Proton.Di samping itu, beberapa model kereta juga telah digugurkan dari perancangan jenama masing-masing dan berikut adalah beberapa model yang telah ditamatkan pada tahun 2020. BMW 1 Series CKDBMW

Haris

Haris

Jan 10, 2021

Berita baik: Perodua mengumumkan penurunan harga kereta 3% - 6%

Perodua akan menurunkan harga kereta (harga atas jalan tanpa insurans) antara 3% hingga 6% melalui rebat tunai sehingga 14 Jun 2020. Selepas itu, Perodua akan menggunakan harga yang baru sepanjang tempoh pengurangan cukai seperti yang diumumkan baru-baru ini oleh Perdana Menteri."Walaupun pengurangan cukai hanya berkuatkuasa pada 15 Jun 2020, Perodua akan menawarkan rebat tunai antara 3% hingga 6% untuk pembelian kenderaan kami mulai hari ini," kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif

Haris

Haris

Jun 10, 2020

Pantau harga insurans kereta, gesa Najib Razak kepada Bank Negara dan Suruhanjaya Persaingan

Bank Negara Malaysia (BNM) dan Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) digesa melakukan pemantauan terhadap harga insurans yang dikenakan kepada pengguna kenderaan di Malaysia.Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, ini kerana beliau mendapati ada pengguna yang mendakwa mereka terpaksa membayar insurans kenderaan pada harga yang tidak selari dengan pelaksanaan liberalisasi tarif insurans motor negara.Imej dari Bank Negara Malaysia.Menurutnya, adalah tidak adil sekiranya pengguna

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Mar 15, 2021

Potongan Cukai Jualan: Ketahui kereta mana yang memberi penjimatan sehingga RM 10k!

Seperti yang anda ketahui, kerajaan telah mengumumkan mengenai pengecualian cukai penjualan 10% untuk kereta yang dipasang dalam negara (CKD). Sementara itu, kereta yang diimport (CBU) akan menerima pengurangan separuh cukai penjualan menjadi 5%. Pengecualian / pengurangan cukai jualan dikenakan dari 15 Jun hingga 31 Disember 2020.Penjelasan panjang mengenai pelaksanaan insentif ini masih belum jelas, mungkin bakal dijelaskan dalam masa akan terdekat. Sebagai contoh, adakah tarikh mula/akhir aka

Haris

Haris

Jun 9, 2020

Panduan beli kereta terpakai: Honda City GM2 – Varian pilihan dan perkara yang perlu diperiksa

Honda Malaysia baru sahaja melancarkan Honda City 2020 serba baharu, dijual pada harga RM 74,191.Dengan pelancaran model baru ini, harga-harga bagi model Honda City terpakai juga akan menurun – menjadikannya satu pilihan kereta terpakai yang semakin menarik.Sedikit latar belakang Honda City GM2Honda City GM2, yang juga dikenali sebagai City generasi ketiga, diperkenalkan di Malaysia pada penghujung tahun 2008.Ia menggantikan model generasi GD-8 yang mempunyai penampilan yang agak kontrover

Mersita

Mersita

Oct 16, 2020

Repsol Honda senarai Marquez bagi perlumbaan GP Qatar

Bukan saja peminat, malah Repsol Honda sendiri seperti tidak sabar melihat jaguhnya, Marc Marquez kembali beraksi di atas litar.Selepas terlepas hampir keseluruhan musim lalu susulan kecederaan, Marquez yang masih mengharungi proses pemulihan tetap disenarai oleh pasukannya, Repsol Honda dalam senarai sementara perlumbaan pembuka tirai, GP Qatar, hujung bulan ini.Sekalipun terlepas kedua-dua sesi ujian pra-musim yang berlangsung di litar sama dan tiada tarikh pasti bila dia akan pulih, Marquez b

Khairil

Khairil

Mar 11, 2021

"Macam mana nak jual kereta dengan harga paling tinggi?" - Ini 3 rahsia terbaik untuk anda!

Setelah beberapa tahun memiliki kereta kesayangan anda, akan tiba masanya yang mana anda tetap perlu melepaskannya. Tetapi, bagaimanakah caranya untuk anda dapat jual dengan harga yang lebih tinggi?1. Servis dan tukar segala bendalir yang perluKredit: elihjapahar.netSebelum menjual kereta lama anda, adalah penting untuk baiki apa yang patut terlebih dahulu. Mula-mula sekali, anda boleh melakukan servis dan tukar segala bendalir yang diperlukan. Mengenai minyak enjin, anda boleh berjimat dengan h

Faisal

Faisal

Apr 10, 2021

Senarai kereta CKD dengan pengecualian cukai SST penuh sebanyak 10%

Tempoh pengecualian cukai SST bagi sektor automotif telah dilanjutkan sehingga 30 Jun 2021.Semua kereta penumpang yang dipasang di dalam negara (CKD), termasuk SUV dan MPV, (kecuali kenderaan komersial seperti trak pikap) akan terus dikecualikan daripada membayar cukai jualan 10% sehingga 30 Jun 2021.Sementara itu, kereta baru dan import yang diimport (CBU) pula akan terus membayar cukai jualan separuh dari kadar normal (5%) sehingga 30 Jun 2021.Berikut adalah senarai model yang menerima pengecu

Haris

Haris

Dec 31, 2020

MINI Malaysia potong harga sehingga RM 14 ribu

Susulan dari pengumuman daripada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin minggu lepas berkenaan potongan cukai jualan otomotif, BMW Group Malaysia telah mengeluarkan senarai harga baru untuk model kereta CKD dan CBU mereka.Model kereta yang diberi potongan harga paling tinggi adalah 306 PS MINI JCW Countryman, dengan potongan sebanyak RM 13,997.17. Kami pernah memandu uji kereta ini di trek dan enjinnya sangat hebat.MINI Countryman Plug-in Hybrid pula tidak dimasukkan dalam senarai harga te

Mersita

Mersita

Jun 15, 2020

5 kereta dengan harga ‘road tax’ termahal di Malaysia

Sesetengah pihak berpendapat bahawa struktur cukai jalan (road tax) di negara kita agak melampau. Malah mereka menggesa industri untuk guna sistem yang berasaskan kadar pelepasan (emission-based). Salah satu cara untuk membayar road tax dengan murah ialah dengan enjin yang berkapasiti lebih kecil. Dalam erti kata lain, pembeli harus memiliki kereta yang menggunakan enjin turbo ataupun hibrid.Harga road tax yang mahal mungkin menjadi penghalang buat pembeli. Sebab inilah kereta dengan enjin V8 ja

Faisal

Faisal

Jan 8, 2021

Eksklusif: Honda City RS 2020 bakal diumumkan harga minggu ini?

Honda City 2020 generasi GN telah dilancarkan pada pertengahan bulan Oktober 2020. Walaubagaimanapun, varian Honda City RS (varian paling atas) masih belum diumumkan. Peminat kini telah menunggu hampir 6 bulan selepas pelancaran model tersebut.Satu sumber yang boleh dipercayai telah memberitahu Wapcar.my bahawa Honda City RS 2020 dikhabarkan akan diumumkan harga pada minggu ini.Walaubagaimanapun, tiada sebarang anggaran harga yang diberitahu oleh sumber tersebut.Alasan daripada penangguhan pengu

Haris

Haris

Mar 8, 2021

Nak lampu canggih ala BMW? Inilah 5 kereta paling murah dengan lampu adaptif di Malaysia!

Suatu masa dulu, sistem bantuan pemandu ADAS hanya ditawarkan pada kereta yang mahal dan premium. Tapi zaman dah berubah, kerana ciri ini kini banyak ditawarkan pada kereta yang lebih mampu milik.Kereta seperti Perodua Axia pun dah ada ADAS, dan Nissan Almera yang agak ‘underrated’ pun menawarkan brek kecemasan autonomi (AEB) sebagai standard.Ciri bantuan keselamatan sebegini telah menaikkan standard piawaian keselamatan industri secara keseluruhan, sehingga ASEAN NCAP terpaksa merom

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Mar 8, 2021

BMW Malaysia semak harga, sehingga RM 31,000 lebih murah

BMW Malaysia, pengedar kenderaan BMW di Malaysia telah mengeluarkan senarai harga terkini bagi model-model kereta mereka bermula 15 Jun 2020.Pembeli boleh jimat sekurang-kurangnya RM 7,005 apabila membeli kereta BMW baru, contohnya kereta BMW 320i Sport.Penjimatan lebih hebat boleh didapati dengan model-model seperti BMW 740Le xDrive (potongan RM 29,747.13) dan BMW 840i Gran Coupe M Sport (potongan RM 31,388.77).Harga-harga diatas adalah untuk pendaftaran persendirian, tidak termasuk insura

Mersita

Mersita

Jun 15, 2020

Harga SUV Geely Haoyue didedahkan, dari CNY 108k ke 148k, 1.8T & 7-DCT

Geely baru sahaja mendedahkan senarai harga untuk SUV mereka, iaitu Geely Haoyue. SUV Haoyue ini dijual dengan harga antara CNY 108 ribu ke 148 ribu, bersamaan RM 65 ribu ke 89 ribu (sebelum pelarasan cukai).Geely Haoyue didatangkan dengan konfigurasi 5 atau 7 tempat duduk dan ia agak menarik yang model paling tinggi didatangkan dengan hanya 5 tempat duduk.Senarai harga SUV Geely adalah seperti berikut: Model Julat Harga Geely Binyue CNY 78k – 119k (RM

Mersita

Mersita

Jun 9, 2020

Panduan membeli - Perodua Kelisa second hand harga stabil atas RM 10k, kereta murah terbaik?

Perodua Kelisa telah diperkenalkan pada tahun 2001 sebagai pengganti Perodua Kancil. Disebabkan populariti dan sambutan Perodua Kancil yang masih memberansangkan, akhirnya kedua-dua model ini dijual bersampingan.Sudah tentu, jualan Perodua Kelisa menerima sedikit kesan tetapi ia menjadikan model ini lebih jarang ditemui berbanding Perodua Kancil.Rebiu pemilik Perodua KelisaBagi mereka yang sedang mencari-cari kereta dengan kos pemilikan yang rendah, Perodua Kelisa pasti menjadi pilihan. Harganya

Haris

Haris

Dec 7, 2020

Kenapa harga kereta berprestasi Jepun (JDM) 80an dan 90an tiba-tiba mahal?

Baru-baru ini saya perhatikan banyak netizen Facebook riuh rendah tentang trend kereta berprestasi Jepun dari zaman 80an, 90an, sehingga awal tahun 2000 yang dijual dengan harga melebihi nilai sebenar.Malah ada yang mencecah enam angka bagi casis bukan original model tetapi ‘convert’. Apa cerita?Honda Civic model EK ini asalnya casis EK3, bukan EK9, sebab tu kena tembak.Kalau lihat bahagian komen, mesti ada yang meninggalkan komen seperti “mahal tak kena gaya”, “tak

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Jan 16, 2021

Keperluan vs gaya, ini 7 motosikal kapcai harga 'bajet' untuk rakyat jelata

Tidak salah jika menyatakan antara tujuan utama motosikal jenis kapcai atau ‘moped’ dibeli pengguna adalah bagi memudahkan urusan seharian terutama untuk mencari rezeki.Rata-rata pembeli motosikal jenis ini menjadikannya sebagai kenderaan ke tempat kerja kerana ia efisen, mampu mengelak kesesakan lalu lintas, menjimatkan duit dari sudut minyak, tol dan parkir.Di sini, kami tidak mahu bercerita mengenai model super moped yang hangat di pasaran seperti Yamaha Y15, Honda RS150 atau seba

Khairil

Khairil

Dec 6, 2020

Panduan kereta terpakai: Toyota Prius, Honda Insight, Camry Hybrid kini berharga serendah RM 40,000 sahaja?

Toyota CamryTerdapat sedikit jangka masa pendek antara 2011 hingga 2013 ketika pembeli kereta Malaysia menikmati promosi terhebat - duti import dan eksais digugurkan sepenuhnya untuk model hibrid yang diimport sepenuhnya dengan kapasiti enjin di bawah 2,000 cc. Promosi tersebut telah membawa kepada lambakan model hibrid Jepun seperti Toyota Prius, Honda Insight dan Honda CR-Z di sini.Sekitar tahun 2009 hingga 2010, ada pengecualian duti juga tetapi pada tahap yang lebih rendah iaitu pengecualian

Haris

Haris

Oct 29, 2020

Toyota RAV4 terlalu mahal? Harga kereta yang melambung tinggi adalah norma baru

Minggu lepas, ramai yang terkejut dengan pengumuman harga Toyota RAV4 yang baru sahaja ditawarkan di Malaysia. Dengan harga berjumlah RM 203,880 untuk varian 2.0L dan RM 223,880 untuk varian 2.5L, hanya peminat tegar Toyota sahaja yang sanggup membelanjakan sejumlah wang yang besar untuk model ini.Pun begitu, Toyota RAV4 menerima potongan cukai jualan sebanyak 50%. Anda boleh membelinya dengan harga RM 196,436 and RM 215,665 sehingga akhir tahun ini.Di Malaysia, Toyota RAV4 adalah jawapan Toyota

Haris

Haris

Jun 15, 2020

Lanjutan pengecualian cukai SST - syarikat kereta beri pandangan berbeza

Kementerian Kewangan Malaysia telah mengesahkan bahawa tempoh pengecualian cukai jualan SST yang sepatutnya tamat pada 31 Disember 2020 ini telah dilanjutkan sehingga 30 Jun 2021.Pengumuman yang berlaku 3 hari sebelum 31 Disember 2020 tersebut memberikan ruang yang sangat sempit bagi pihak pengeluar kereta menyesuaikan perancangan syarikat.Hal ini kerana senarai harga untuk model 2021 perlu ditarik balik dan dikemaskini, hanya 3 hari sebelum tahun 2020 menutup tirai.Sesetengah pengeluar kereta m

Haris

Haris

Dec 30, 2020

Toyota Raize, Alphard - antara 5 kereta paling laris di Jepun tahun 2020 yang ada di Malaysia!

Jenama Jepun sememangnya menjadi pilihan utama bagi sesetengah pembeli di Malaysia. Oleh yang demikian, sudah tentu model kereta terlaris di Jepun mampu menjadi penanda aras terawal untuk model-model yang bakal berjaya di Malaysia.Imej oleh The Federal NewsMenurut Japan Automobile Dealer Association (JADA), berikut adalah model paling laris di Jepun pada tahun 2020 (kategori bukan kereta-kei). No Model Unit Jualan Tahun 2020 1 Toyota Yaris 151,766 2 Toyota Raize 126,

Haris

Haris

Jan 11, 2021

Keputusan Anugerah Kereta Terbaik Wapcar 2020!

Wapcar.my telah membuka undian kepada pembaca yang bermula sejak bulan Disember 2020. Model kereta yang terpilih telah dilancarkan sebelum undian bermula pada bulan Disember dan pembaca Wapcar.my berbaik hati mengundi kenderaan kegemaran mereka!Oleh itu, berikut adalah senarai model kereta yang telah memenangi undian pembaca!Kereta Terbaik Wapcar 2020 Keseluruhan - Nissan AlmeraNissan Almera merangkul anugerah Kereta Terbaik Wapcar 2020 (Wapcar COTY 2020) yang telah diundi oleh pembaca Wapcar.my

Haris

Haris

Jan 12, 2021

5 kereta paling 'overpriced' yang dibeli untuk jenama dan sejarahnya

Apabila anda beli Ferrari F8 Tributo, 50 peratus daripada harga jualannya adalah untuk membeli lencana Ferrari tersebut – untung bersih untuk syarikat Fiat Chrysler Automobiles yang disenaraikan di Milan Stock Exchange itu, berdasarkan info oleh Bloomberg.Ia menjuarai senarai kereta paling menguntungkan di dunia, menebalkan lagi poket pelabur-pelaburnya. Berbeza pula keadaannya bagi pembeli kereta tersebut, kerana Ferrari F8 Tributo ialah kereta paling ‘overpriced’ di dunia.Di

Mersita

Mersita

Sep 9, 2020

Pengecualian cukai jualan: Syarikat kereta kesana kemari mencari jawapan

Semenjak pelan pemulihan ekonomi jangka pendek diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia pada Jumaat lepas, ramai staf syarikat otomotif seluruh negara sibuk mencari butir-butir tepat mengenai pelepasan cukai jualan yang diumumkan.Apa yang mereka tahu sejurus pelan tersebut diumumkan adalah kereta yang dipasang di Malaysia akan dikecualikan dari cukai jualan 10% manakala cukai jualan bagi kenderaan import pula akan diturunkan separuh. Banyak syarikat otomotif seluruh negara ditimbuni soalan d

Mersita

Mersita

Jun 9, 2020