Tag

toyota estima

Toyota Estima – Long live the Malaysian king of MPV

MPVs were once a hot commodity and none were as legendary as the Toyota Estima. The unique egg-shaped van was a favourite among Malaysian families, providing versatility and loads of space.However, the legacy of Toyota’s eponymous MPV is sadly gone. Toyota quietly killed off the Estima in 2019 and few actually noticed its untimely death.We’ve already waxed lyrical about how the first-gen Estima was a gamechanger (and deserves to be a modern classic). So, we’ll put the spotlight

CY Foong

CY Foong

Dec 17, 2020

Sejarah Toyota Estima: MPV yang memulakan kehangatan kereta keluarga

Setiap keluarga yang semakin membesar sememangnya memerlukan kenderaan untuk membawa keseluruhan ahli yang semakin bertambah. Sebagai ibu bapa, mereka lebih prihatin akan keperluan dan keselesaan setiap ahli keluarga.Di Malaysia, antara kenderaan yang memulakan kehangatan kereta keluarga ialah Toyota Estima. Toyota Estima yang kita kenali sejak ia dihangatkan pada awal era 2000-an sebenarnya bermula daripada Toyota Previa yang diperkenalkan pada tahun 1990.Generasi pertama (XR 10. XR 20; 19

Faisal

Faisal

Oct 12, 2020

Panduan membeli Toyota Estima terpakai, MPV second hand kegemaran rakyat Malaysia!

Toyota Estima telah ditamatkan pengeluaran oleh Toyota pada tahun 2019. Model MPV popular tersebut melalui penjualan generasi akhir yang sukar kerana dibayangi oleh model Toyota Alphard dan Toyota Vellfire yang lebih premium.Walaubagaimanapun, MPV dengan pelbagai konfigurasi penumpang ini masih popular di Malaysia. Ia masih boleh dibeli oleh penjual kereta recond dan terpakai.Toyota Estima merupakan MPV yang boleh dinaiki dengan selesa pada tempat duduk baris ketiga dengan harga yang lebih mesra

Haris

Haris

Jan 5, 2021

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta?

MPV suatu ketika dahulu adalah komoditi yang popular dan tiada yang lebih ‘lejen’ daripada Toyota Estima. Van berbentuk bujur telur yang unik ini pernah menjadi kegemaran para keluarga di Malaysia kerana ia serba-boleh dan mempunyai ruang dalaman yang luas.Namun, legasi MPV Toyota ini malangnya sudah berlalu pergi. Secara senyap, Toyota telah menggugurkan Estima pada tahun 2019 dan tidak ramai yang perasan kematian MPV ini di pasaran kereta baru negara kita.Kami sudahpun ceritakan ba

Mersita

Mersita

Dec 27, 2020

Toyota Estima dengan twin turbo menghasilkan 370 PS, siap masuk trek lumba!

Anda pemilik ataupun peminat MPV Toyota Estima (ataupun Previa, nama rasmi yang dijual oleh UMW Toyota) ataupun kereta yang unik.Di Jepun, sebuah syarikat talaan kereta bernama Topline telah membina sebuah Estima yang khas untuk kegunaan di litar lumba!Nampak intercooler besar kat tengah tu?Topline adalah salah satu pakar ubahsuai MPV di Jepun dengan pengalaman lebih daripada 20 tahun. Diorang ni dah kira macam otai lah dekat sana.Pertama sekali, Topline menggunakan Toyota Estima generasi kedua

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Sep 7, 2020

Supercharged, mid-engine, AWD - Here's why the first Toyota Estima is a modern classic

Toyota in the 1990s was on a roll when it came to producing some of the greatest cars of the modern era. Models like the A80 Supra, SW20 MR2, the Z30 Soarer and even the X90 Chaser/Mark II/Cresta became modern cult classics among car fans.However, there is another Toyota model from that period that should also deserve to be a modern classic. It was revolutionary in design, had some clever engineering, and more importantly for a Toyota, pretty reliable. I'm of course talking about the first g

CY Foong

CY Foong

Oct 25, 2020

Estima terbabas di ‘flyover’, anak terhumban ke bawah ‘landing’ atas Vellfire

Disebabkan hujan lebat, sebuah MPV Toyota Estima hilang kawalan dan terbabas di sisi jalan atas jejambat Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE) menghala ke Jalan Tun Razak dari Gombak.Kemalangan sebegini memang kadangkala terjadi tapi kali ini, yang mengejutkan ialah kanak-kanak yang duduk di belakang tercampak dari cermin sisi belakang kanan dan terjatuh ke bawah.Setelah tercampak keluar, kanak-kanak tersebut mendarat di pusat pameran kereta di Jalan Pahang yang terletak betul-betul di bawah jejambat

Mersita

Mersita

Dec 2, 2020

25 years ago, Toyota shoved an MR2 engine into an Ipsum for the fun of it

Ever wondered what would a Toyota Innova look like if its regular 2.0-litre engine was swapped out for a 3.0-litre inline-6 from the GR Supra? Well, that sounds mad but Toyota Great Britain (GB) once did something similar to one of their MPVs nearly 25 years ago.The Picnics JDM twin, the IpsumBack in 1997, Toyota GB’s PR and Social department transformed a sensible Toyota Picnic MPV into the crazy-sounding Picnic Sport Turbo. The Picnic was more recognised in Malaysia as the Ipsum where it

CY Foong

CY Foong

Apr 17, 2021

Sejarah Toyota Alphard: Pembangunan yang menjadi raja segala MPV

Di Malaysia, kehangatan kenderaan jenis MPV mula menjadi jelas sejak kedatangan Toyota Estima. Walaupun Toyota Estima mempunyai saiz dan rupa paras yang cukup menonjol, sesetengah pembeli lebih gemar akan kenderaan yang lebih gah supaya kelihatan lebih ‘atas’ dalam khalayak ramai.Dengan kebolehan yang cukup lengkap serta gaya yang dimiliki oleh Toyota Estima, pembeli sememangnya menantikan kehadiran abang sulungnya iaitu Toyota Alphard.Generasi pertama (AH10; 2002 – 2008)Dengan

Faisal

Faisal

Oct 18, 2020

Panduan membeli Toyota Wish generasi kedua (AE20) serendah RM 40k, pencabar Alza - Exora sebenar?

Tidak dinafikan, zaman kegemilangan MPV mula merudum tetapi ia masih belum berakhir. Akibat daripada kemuncak zaman emas MPV tersebut, beberapa MPV masih mempunyai penangan yang hebat sehinggalah ke hari ini. Antaranya, Toyota Wish!Dibangunkan sejak 20 tahun yang lalu, Toyota Wish mencapai kesempurnaan pada generasi kedua yang dilancarkan pada tahun 2009 di Jepun. Walaupun generasi ini tidak dibawa masuk secara rasmi, Toyota Wish tetap ligat berkeliaran di jalan raya Malaysia.Praktikaliti Toyota

Haris

Haris

Feb 6, 2021

Toyota Raize, Alphard - antara 5 kereta paling laris di Jepun tahun 2020 yang ada di Malaysia!

Jenama Jepun sememangnya menjadi pilihan utama bagi sesetengah pembeli di Malaysia. Oleh yang demikian, sudah tentu model kereta terlaris di Jepun mampu menjadi penanda aras terawal untuk model-model yang bakal berjaya di Malaysia.Imej oleh The Federal NewsMenurut Japan Automobile Dealer Association (JADA), berikut adalah model paling laris di Jepun pada tahun 2020 (kategori bukan kereta-kei). No Model Unit Jualan Tahun 2020 1 Toyota Yaris 151,766 2 Toyota Raize 126,

Haris

Haris

Jan 11, 2021

Honda Jazz, kereta klon paling banyak tumpas di Kelantan!

Kereta klon mungkin nampak menarik dengan tawaran harga yang sangat murah tetapi ia sebenarnya duri dalam daging. Untuk pembeli kereta klon yang merasa selamat kerana tinggal di tempat yang terpencil, fikirkan semula.Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kelantan, Hanif Yusabra Yusuf memberikan amaran kepada pembeli kereta klon yang berleluasa di Kelantan.Gambar hiasan“Berdasarkan statistik pada tahun lalu, sebanyak 7 buah kereta Honda Jazz klon disita berbanding kenderaan lain sebanya

Haris

Haris

Feb 19, 2021

Perodua D55L akan jadi model Perodua pertama dengan kit Modellista?

Perodua D55LPasaran SUV akan menjadi semakin hangat apabila Perodua D55L dijangka akan hadir pada tahun 2021. Walaupun masih dalam pembangunan, hype untuk Perodua D55L sedang membara apatah lagi model asasnya boleh disesuaikan dengan kit badan Modellista!Modellista adalah syarikat modifikasi yang terkenal dengan model-model Toyota. Selain daripada Daihatsu Rocky dan Toyota Raize (kembar Perodua D55L), kit Modellista sudah banyak menaikkan imej garang pada Toyota Alphard, Toyota Vellfire dan juga

Haris

Haris

Dec 11, 2020

Panduan membeli Nissan Serena C26 terpakai, MPV kotak bagi yang suka menongkah arus?

Sebagai sebuah pasaran yang dijangka menurun (oops), mungkin ramai yang mempertimbangkan model MPV terpakai. Apa salahnya, kemuncak pasaran MPV pun sudah berlalu justeru model-model yang mahal ketika itu kini sudah mampu milik.Sebelum ini Wapcar.my pernah menampilkan Toyota Estima dan Toyota Alphard dalam panduan kereta terpakai kami. Sebagai keseinambungan, kami tampilkan juga pesaingnya iaitu Nissan Serena generasi C26.Sebagai rujukan, Nissan Serena bersaing rapat dengan Toyota Noah, Voxy dan

Haris

Haris

Feb 3, 2021

Pintu gelongsor MPV saya rosak. Apa masalahnya?

Sedang seronok-seronok keluar dengan famili, pintu gelongsor/’sliding door’ MPV anda tiba-tiba buat hal pula. MPV anda barangkali Toyota Alphard, Toyota Estima, Toyota Sienta, Nissan Serena, Hyundai Starex, ataupun Kia Grand Carnival.Pintu gelongsor manual lebih mudah untuk dibaiki, tapi pintu gelongsor berkuasa susah sikitlah gamaknya.Sebelum anda kelam kabut pandu ke bengkel dengan pintu yang rosak, barangkali anda boleh cuba periksa beberapa perkara terlebih dahulu. Jalan penyeles

Mersita

Mersita

Feb 6, 2021

My MPV sliding doors are not working, what is the problem?

So, the sliding doors on your MPV decided to fail on you. It could be a Toyota Alphard, Toyota Estima, Toyota Sienta, Nissan Serena, Hyundai Starex, or a Kia Grand Carnival.Manual sliding doors are a lot easier to fix, but power sliding doors are a little bit trickier.Before you rush to any nearby workshop, you might want to check a few things. The solution is usually a lot cheaper than you think it is.1. Sliding doors hard to open or close? Could be dirty tracksTracks for the sliding door of a

Arif

Arif

Jan 29, 2021

Owner Review: My Honda CR-V - Is replacing an MPV with an SUV a good idea?

** This article is the personal experience of a 2017 Honda CR-V 2.0 2WD owner and does not necessarily reflect the views of WapCar.Facebook: JJ ChangToying with the idea of SUVAt the end of 2016, I was in search for a new family car, and having previously owned a 2010 Toyota Estima 2.4 Aeras, I didn’t want to get another MPV as options were limited. My MPV options at the time were the Toyota Alphard, Toyota Vellfire, Honda Odyssey, and Nissan Elgrand. I could have gone for a newer Est

Owner Review

Owner Review

Aug 28, 2020

Rebiu Pemilik: Saya membeli Nissan X-Trail T32 2.0

**Artikel ini berkisar tentang pengalaman peribadi pemilik Nissan X-Trail dan ia tidak semestinya mewakili pandangan WapCar.Syed Muhammad AkmalSaya membeli Nissan X-Trail T32 2.0 ini pada bulan Julai 2017. Pada ketika itu, Nissan X-Trail ini telah menerima beberapa penambahbaikan ‘facelift’. Nissan X-Trail ini telah menerima lampu hadapan jenis “reflector halogen headlamp” bagi variant 2.0cc dan lampu hadapan jenis “projector headlamp” bagi variant 2.5cc.PROSE

Owner Review

Owner Review

Sep 19, 2020

Spied: RHD 2021 Hyundai Staria caught testing in Thailand – Is this the reborn Estima?

Last week, Hyundai officially released more photos of the 2021 Hyundai Staria and it wouldn’t be surprising if the designers’ mood board contains Daft Punk, 2001: A Space Odyssey, and NASA because it looks so futuristic.However, we recently discovered spyshots of a Staria undergoing testing in Thailand courtesy of Car News Update. Based on the photos, the camouflaged Staria was decked out in black cladding but we did see glimpses of the dark grey paint job.The overall shape is lookin

CY Foong

CY Foong

Mar 22, 2021

Toyota C-HR digugurkan dari laman web Toyota, Toyota Corolla Cross menyusul?

Toyota C-HRToyota Malaysia dalam diam sudah pun menggugurkan model Toyota C-HR dari laman web rasmi mereka.SUV dengan pesaing terdekat seperti Honda HR-V dan Subaru XV itu dijangka akan digantikan dengan model baharu, Toyota Corolla Cross.Gaya yang nyata berbezaNasib yang lebih baik mungkin menyebelahi Toyota Corolla Cross kerana ia telah dirancang sebagai model pemasangan CKD. Pemasangan akan dilakukan oleh kilang kedua anak syarikat UMW Toyota iaitu Assembly Services Sdn. Bhd. (ASSB) di Bukit

Haris

Haris

Dec 23, 2020

Toyota Yaris dan Toyota Vios dominasi pasaran segmen B bantu penjualan Toyota bulan Oktober!

Toyota YarisToyota ViosUMW mengumumkan bahawa anak syarikat mereka UMW Toyota Malaysia telah berjaya menjual sebanyak 6,468 unit kenderaan pada bulan Oktober, meningkat 15.4% daripada 5,605 unit yang dijual pada bulan September.Dalam sebuah pengumuman dari pihak mereka, penjualan kenderaan yang tinggi ini dipacu oleh bantuan pengecualian cukai jualan untuk kenderaan yang diumumkan.Kenyataan tersebut turut menjelaskan bahawa penyumbang utama penjualan pada bulan Oktober adalah Toyota Vios, Toyota

Haris

Haris

Nov 4, 2020

Toyota Malaysia introduces unique Toyota Service Savers package

Regular service is part and parcel of car ownership, UMW Toyota (UMWT) aims to make servicing Toyota cars easier with the introduction of the Toyota Service Savers package.Toyota Service Savers (TSS) is a maintenance package that new Toyota owners can opt to purchase when they collect their new cars. UMWT has also made the package part of the Toyota EZ Beli Plan as an option.The TSS package covers all costs of the service in advance for the first 5 years from the time of purchase. This means an

Jerrica

Jerrica

Aug 4, 2020

Toyota Harrier, premium Toyota without the Lexus badge

(2019 Toyota Harrier Price & Specs | Gallery)The Toyota Harrier is a well-known name amongst Malaysians, as the model has long established itself as a premium crossover with solid Japanese reliability.But despite its long history in Malaysia, the model was never offered as an official Toyota product in Malaysia – instead it was sold by recon dealers.That soon changed with the third-generation model, as Toyota Malaysia finally realized the popularity of the Harrier in Malaysia, and brou

Eric

Eric

Dec 17, 2019

Toyota Malaysia memanggil semula pemilik Toyota Fortuner dan Hilux?

UMW Toyota Motor hari ini melancarkan Special Service Campaign (SSC) yang melibatkan pemilik Toyota Fortuner dan Toyota Hilux. Pemanggilan semula ini adalah untuk memeriksa dan mengganti penguat brek (brake booster). Komponen injap brek di dalam booster ini boleh mengurangkan prestasi pemberhentian kenderaan.Menurut UMW, sebanyak 1,426 unit Toyota Fortuner dan 11,571 unit Toyota Hilux terlibat di dalam pemanggilan ini. Walau bagaimanapun, unit yang terkesan adalah keluaran dari Julai 2018 hingga

Faisal

Faisal

Dec 2, 2020

Is the Toyota Avanza a Toyota or a Daihatsu?

We all know the Toyota Avanza. The strangely proportioned 7-seater MPV that has the ground clearance of an SUV. While opinions are split between the car’s look, there was no denying that it was a helpful workhorse whether you’re ferrying workers or family around. Those on the elderly side also love the height clearance as it means easier ingress and egress! If you’re a very observant person, you would notice that according to the Avanza’s VIN plate, th

Jerrica

Jerrica

Dec 18, 2019

Toyota files patent for BZ name – next Toyota 86?

Toyota has been quite busy these few months coming off the launch of the Corolla Cross, the refreshed Hilux, and the Yaris Cross. There seems to be nothing stopping the Japanese giant and the world’s largest automotive company.According to Indonesia’s Autonetmagz, Toyota has filed a trademark for a brand-new model name called the BZ. The trademark has been filed through the US Patent Office on 22 May 2020.What does this mean? The BZ name isn’t new to Toyota though. It was used

CY Foong

CY Foong

Jul 28, 2020

Malaysia akan lancar model Toyota baru nanti – Toyota GR Yaris 2021 atau Toyota Vios GR Sport, mungkin?

UMW Toyota akan melancarkan satu model baru pada 17 Disember. Sudah menjadi kebiasaan promo acah pada fasa awalnya, maklumat terperinci belum didedahkan. Tapi, cara dan intonasi iklannya berbunyi agak ‘hip’, ditujukan kepada orang muda dengan gaya.Oleh itu, kita dah boleh jangkakan yang ia barangkali bukannya Toyota Fortuner mahupun Toyota Innova, walaupun kedua-dua model ini sudah patut menerima kemaskini, meniru penambahbaikan yang baru seperti Toyota Hilux yang berkongsi platform

Mersita

Mersita

Dec 3, 2020

Malaysia to launch new Toyota model soon – 2021 Toyota GR Yaris or Toyota Vios GR Sport maybe?

UMW Toyota will be launching a new model on 17-December. Typical of such pre-launch teasers, details are intentionally held back but the tone and manner of the communication suggests something youthful, emotional and sporty.So we can safely rule out cars like the Toyota Fortuner and Toyota Innova, both of which are also due for an update, following a similar refresh for the shared IMV-platform Toyota Hilux.Could it be the new updated Toyota Vios and Toyota Yaris then? Bookings are opened for bot

Hans

Hans

Dec 2, 2020

Mampukah Toyota Corolla Cross 2021 CKD tebus kekurangan Toyota C-HR?

Toyota Corolla CrossToyota C-HR sudah digugurkan secara senyap dari laman web rasmi Toyota. Tindakan ini seolah-olah menandakan bahawa SUV kompak tersebut akan segera keluar dari pasaran Malaysia.SUV terbaru yang dilancarkan Toyota iaitu Toyota Corolla Cross dikatakan bakal mengisi kekosongan tersebut.Kami difahamkan bahawa kilang pemasangan kedua Toyota di Bukit Raja, Assembly Services Sdn. Bhd.’s (ASSB) sedang melakukan persedian untuk mengubah susun atur untuk pemasangan SUV. Ini mengua

Haris

Haris

Dec 29, 2020

Toyota Yaris 2021 Facelift diacah - pelancaran Disember, ada Toyota Safety Suite

Beberapa minggu lepas, kami ada laporkan yang Toyota Vios 2020 facelift akan tiba pada bulan Disember dan akan mengiringinya ialah varian Gazoo Racing (GR). Kini, Toyota sedang mengacah satu lagi model yang ditunggu ramai iaitu Toyota Yaris 2021 facelift.Kiri ke kanan: Acah oleh Toyota Malaysia dan Toyota Yaris spesifikasi ThailandIa hanyalah acah yang biasa-biasa saja dengan satu gambar yang menunjukkan lampu hadapan LED Yaris yang dimuatnaik pada laman sesawang Toyota Malaysia dan media sosial

Mersita

Mersita

Oct 31, 2020