Tag

vios baru 2017

Honda City: Masih boleh bersaing dengan Toyota Vios baru?

Honda CityPada tahun 2014, Honda City telah dilancarkan di Malaysia. Ditawarkan dengan fungsi Stability Control dan 6 beg udara, Honda City laku keras dan sinonim sebagai kereta pilihan anak muda.Sedikit mengecewakan apabila Honda City menggunakan transmisi CVT berbanding kotak gear 5 kelajuan automatik sebelum ini. Selain itu, penggunaan drum brake pada tayar belakang berbanding disc brake juga merupakan satu lagi kekecawaan pada Honda City.Honda City tidak lari dengan perbandingan dengan

Haris

Haris

Jun 5, 2020

Intipan: Toyota Vios facelift baru?

Toyota ViosKami telah melaporkan sebuah imej render Toyota Vios tidak lama dahulu. Nampaknya, imej gambaran tersebut adalah benar! Carguide dari Filipina telah menerima beberapa keping gambar intipan yang mengukuhkan lagi gambaran tersebut.Pasaran Filipina bakal menerima Toyota Vios facelift ini pada 25 Julai 2020. Ada yang tak sabar-sabar rupanya di sana!Daripada apa yang boleh dilihat, perumah lampu kabus (fog lamp) di sebelah bawah telah direka lebih kecil dengan sisipan udara (air vent)

Haris

Haris

Jul 17, 2020

Honda acah imej lampu baharu Honda City 2020 serba baru

Honda CitySeminggu selepas menggegarkan sosial media dengan hantaran model kereta baharu, Honda telah mengacah sebuah lagi imej lampu hadapan rekaan baru.Semestinya, lampu hadapan baharu ini adalah daripada Honda City 2020 serba baharu yang telah dilancarkan di Thailand awal tahun ini. Mengikut spesifikasi Thailand, ini adalah lampu hadapan LED dengan rekaan serba baharu daripada Honda.Model Honda City yang ada dalam pasaran Malaysia adalah model yang hadir pada tahun 2017. Namun begitu, umum me

Haris

Haris

Jul 30, 2020

Adakah Toyota Vios masih relevan berbanding Nissan Almera dan Honda City baru?

Tahun 2020 telah memberikan pelbagai kejutan sehinggakan industri automotif tempatan tergantung seketika. Setelah hampir beransur pulih, pelbagai model kenderaan dilancarkan untuk menggantikan tempoh masa yang sudah dibazirkan oleh wabak Covid-19. Nissan Almera dan Honda City merupakan salah satu daripadanya.Antara model yang terhangat untuk memasuki pasaran ialah Hyundai KonaAnda mungkin perasan bahawa Toyota Vios sedikit sepi setelah Honda City dan Nissan Almera beransur ga

Faisal

Faisal

Sep 14, 2020

Toyota Vios vs Honda City; How do they compare?

The hottest car segment is undeniably the B-segment sedans. You can’t talk about the Honda City without mentioning the Toyota Vios and likewise. But have you ever compared the two cars’ equipment list side by side?For this comparison, we compare the range topping Toyota Vios G variant against the Honda City V variant and City Hybrid as well.Toyota made a huge mark when they debuted the Vios in 2003, but the third generation, unfortunately, let the model down allowing the City to

Jerrica

Jerrica

Jan 29, 2020

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios?

Kalaulah anda sedang mencari sebuah sedan segmen B, barangkali Honda City dan Toyota Vios dah masuk dalam senarai pendek pilihan anda. Ramai juga yang barangkali lupa terus dengan Nissan Almera. Ia bukanlah model sepopular yang lain, dan kami pun tertanya-tanya – kenapa Almera kurang laku jika dibandingkan dengan yang lain?3 bulan setelah pelancarannya, agak susah untuk anda lihat Almera generasi ini di jalan raya. Lainlah kalau Honda City 2020, bersepah juga di sana sini. Bukan itu saja,

Mersita

Mersita

Feb 16, 2021

Honda City baru diacah. Bakal hadir ke Malaysia dalam akhir tahun 2020?

Honda CityHonda Malaysia melalui laman facebook rasmi Honda Malaysia dilihat mengacah sebuah model. Adakah ini suatu petanda untuk pelancaran Honda City terbaru dalam masa terdekat?Model Honda City yang ada dalam pasaran Malaysia adalah model yang hadir pada tahun 2017. Namun begitu, umum mengetahui bahawa Honda City serba baru telah dikemaskini untuk pasaran antarabangsa baru baru ini.  (function(d, s, id) { let js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return;js =

Haris

Haris

Jul 24, 2020

‘Resale value’ sedan segmen B – City dan Vios ‘king’, tapi Almera lagi teruk dari Vento?

Dekat Malaysia ini, kalau bab nak beli kereta je mesti ramai yang akan persoalkan tentang nilai jual semula (resale value). Maklumlah, harga kereta dekat Malaysia mahal, jadi pembelian kereta yang mempunyai nilai jual beli yang tinggi amatlah disukai serta dihargai rakyat kita.Sebelum Vento, ia dikenali sebagai Polo Sedan.Kalau sebut saja sedan segmen B, pasti tiga nama ini iaitu Toyota Vios, Honda City, dan Nissan Almera merupakan pilihan yang standard di pasaran jika anda inginkan kereta denga

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Apr 4, 2021

Malaysia akan lancar model Toyota baru nanti – Toyota GR Yaris 2021 atau Toyota Vios GR Sport, mungkin?

UMW Toyota akan melancarkan satu model baru pada 17 Disember. Sudah menjadi kebiasaan promo acah pada fasa awalnya, maklumat terperinci belum didedahkan. Tapi, cara dan intonasi iklannya berbunyi agak ‘hip’, ditujukan kepada orang muda dengan gaya.Oleh itu, kita dah boleh jangkakan yang ia barangkali bukannya Toyota Fortuner mahupun Toyota Innova, walaupun kedua-dua model ini sudah patut menerima kemaskini, meniru penambahbaikan yang baru seperti Toyota Hilux yang berkongsi platform

Mersita

Mersita

Dec 3, 2020

Toyota Vios GR (Gazoo Racing), pengganti Toyota Vios TRD bakal hadir tahun 2020?

Toyota ViosSebelum ini, terdapat khabar angin yang mengatakan bahawa Toyota Vios bakal menerima facelift ringkas pada hujung tahun 2020. Tidak mahu diketepikan dari saingan Honda City 2020 serba baru dan Nissan Almera Turbo 2020 serba baru, Toyota Vios dikatakan bakal mengenakan facelift berdasarkan Toyota Yaris Ativ di Thailand.Kereta sama, pelumba berbeza. Baru betul skil!Sehubungan dengan itu, Toyota Vios 2020 facelift tersebut turut dilaporkan bakal menerima varian GR (Gazoo Racing). Ga

Haris

Haris

Oct 21, 2020

Toyota Vios facelift rendered, do you like the Lexus-esque grille?

Malaysians have only been enjoying the delights of the 2019 Toyota Vios for a little over year. But the B-segment sedan was launched globally in 2017 and is due for yet another update come 2021. Indian Autos Blog’s digital illustrator got busy to show us their rendering of the facelift.The rendering of the 2021 Toyota Vios is based on the patent images of the 2021 Toyota Yaris that were leaked in May. It even has the Yaris’ LED headlights similar to the hatch in t

Jerrica

Jerrica

Jun 2, 2020

Pelancaran Toyota Vios 2021 facelift di Filipina, 25 Julai, 6 PM

Sedan segmen B popular, Toyota Vios facelift bakal dilancarkan di Filipina pada hari Sabtu ini, 25 Julai 2020. Pelancaran digital tersebut bakal memperlihatkan Toyota Vios 2021 facelift yang diberi nafas baru dengan beberapa perubahan kosmetik.Yang pasti, Toyota Vios 2021 facelift kali ini akan menonjolkan rupa hadapan baru yang tampak lebih ‘sporty’ berbanding Toyota Vios 2019 yang tampak lebih mesra dengan ‘senyuman’ pada bahagian grilnya. Ia juga akan memapar

Mersita

Mersita

Jul 22, 2020

B-segment sedan resale values: City and Vios lead, but Almera is worse than Vento?

If theres any word that can cause car buyers to think triple before signing the dotted line, its depreciation. Sorry to say but this is just as certain as the sky is blue - the value of the car you drive drops over time. Before it was the Vento, it was called the Polo SedanStalwarts of the B-segment sedan scene - the Toyota Vios, Honda City, and Nissan Almera - are often said to be safe choices when it comes to resale value. But how far is that true? Lets compare them, and well throw in the Volk

Sanjay

Sanjay

Mar 31, 2021

Toyota Vios 2021 facelift kini rasmi, turun harga kini dari RM 75k!

Toyota ViosBaru sahaja iklan Toyota Vios 2021 facelift diacah malam semalam, kurang 24 jam dari gambar acah tersebut, harga rasmi sudah pun didedahkan. Toyota Vios 2021 facelift kini rasmi, hadir dengan kemaskini keselamatan dan gaya terkini.Aspek keselamatan dan penggayaan merupakan dua perkara penting yang diberi perhatian pada Toyota Vios terbaru yang dipertingkatkan, menjadikannya lebih atletik dan dinamik dengan penampilan atas jalan yang lebih menonjol.Kini dilengkapi sentuhan wajah depan

Haris

Haris

Nov 16, 2020

Toyota Vios 2019 - Naik taraf yang dialu-alukan!

Toyota ViosToyota Vios adalah model utama yang menjana pendapatan bagi Toyota disebabkan harganya yang paling berpatutan dalam pasaran sedan segmen B ketika ini. Toyota Vios terbaru tahun 2019 ini diperbaharui dengan sejumlah ciri-ciri keselamatan, menjadikannya pilihan yang paling disyorkan untuk kebanyakan pembeli.Berapakah harga Toyota Vios 2019?Tiga varian yang boleh dibeli sekarang dengan harga bermula dari RM 77,200 untuk varian 1.5J, sementara bagi varian pertengahan 1.5E berharga RM 81,2

Haris

Haris

May 23, 2020

Toyota Vios 2021 masih boleh lawan City dan Almera walaupun ada faktor harga?

Selepas harga Toyota Vios facelift 2021 diumumkan, ada yang bertanya, “Apa yang baru? Ada apa-apa perubahan tak model baru ni?” Di sini, kami akan jawab soalan-soalan popular ini.Bentuk luaran – lebih matang dan ‘sharp’Seperti Toyota Yaris 2021 yang baru saja menerima facelift, rekaan semula Vios membuatkannya tampak lebih matang.Toyota dah malas nak buat rekaan ala-ala ikan keli seperti pada model sebelum facelift dan kali ini mereka mengenakan penggayaan lampu had

Mersita

Mersita

Nov 24, 2020

Honda City perli Vios, Camry dan Bezza dalam video promosi mereka?

Honda CitySelama beberapa minggu yang lalu, Honda Malaysia telah menjadikan Toyota Vios sebagai 'bahan' mereka untuk pengenalan Honda City 2020 serba baru.Namun begitu, bukan Toyota Vios sahaja yang menjadi mangsa Honda City. Toyota Camry dan Perodua Bezza kini turut menjadi mangsa Honda City.  (function(d, s, id) { let js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id; js.src ='https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#

Haris

Haris

Aug 14, 2020

Which is better for you: 2017 Honda Jazz or 2019 Toyota Yaris?

The B-segment hatch market is the most popular market in the Asian region, so it is not a surprise that there are plenty of options for the picking.Out of all the options, the Honda Jazz and the Toyota Yaris reigns supreme, with only the Mazda 2 being close to holding a candle next to these two.Disclaimer: The Perodua Myvi don’t count. The car sits in a class of its own!Between the Honda Jazz and the Toyota Yaris’s offerings, many are hard pressed to determine which car is better sui

Jerrica

Jerrica

Nov 26, 2019

Toyota Vios 2021 – Berapa gaji minimum untuk lulus pinjaman?

Memandangkan Toyota baru saja membuka buku tempahan untuk Toyota Vios 2021 facelift, persaingan dalam pasaran sedan segmen B semakin hangat. Honda City serba baru dan Nissan Almera yang juga serba baru dengan pelbagai naiktaraf juga tergolong dalam segmen yang semakin hangat ini.UMW Toyota belum lagi mengumumkan harga rasmi dan kami hanya diberi anggaran harga bagi Toyota Vios facelift ini. Harga anggarannya tinggi sedikit – peningkatan dalam RM 1,000 ke RM 3,100 bergantung kepada varian.J

Mersita

Mersita

Nov 26, 2020

Nissan Almera lebih laku daripada Toyota Vios di Thailand Februari lalu. Akhirnya!

Nissan Almera serba baru seringkali disisihkan sebagai kereta yang kurang daya tarikannya berbanding Honda City dan Toyota Vios. Walaupun ia pilihan kurang popular di kalangan pembeli, Almera sebenarnya salah satu sedan segmen B yang didatangkan dalam pakej yang cukup hebat untuk bersaing dengan yang lain.Merujuk pada perkongsian Headlightmag, prestasi jualan bagi sedan subkompak segmen B di Thailand menunjukkan Nissan Almera berjaya merekodkan jualan lebih tinggi berbanding pesaing rapatnya iai

Mersita

Mersita

Apr 6, 2021

Apa kurangnya Vios sehingga kami memilih Yaris?

Toyota ViosToyota YarisBerdasarkan spesifikasi, Vios ternyata lebih baik. Dilengkapi dengan 7 beg udara, Pandangan Panorama 360 darjah, pengalaman memandu yang cemerlang, kabin yang senyap (hanya 69 dB pada 110 km/j berdasarkan ujian kami) dan banyak lagi. Toyota Vios juga ditawarkan pada harga yang sangat menarik bermula dari RM 77,200 hingga RM 87,300 untuk varian paling atas.Dengan spesifikasi atas kertas yang lebih kurang sama, jadi apa yang tak kena? Sudah tentu ada ciri-ciri yang dilihat k

Haris

Haris

May 30, 2020

Toyota Vios GR-S tembus pasaran Filipina, tetapi tanpa sentuhan GR yang penuh?

Sejak membuat debut global di Malaysia, Toyota Vios GR-S telah mula menerjah pasaran-pasaran di Asia Tenggara. Selain Malaysia dan Vietnam, Vios GR-S juga dilancarkan di Filipina.Namun begitu, ada satu ciri penting yang mereka tidak dapat. Apakah ia? Mari kami perincikan dahulu mengenai pasaran Filipina.Juga baca: Toyota Vios GR-Sport 2020 dilancarkan - mod Sport, CVT 10 kelajuan, harga RM 95,284!Dengan jualan mencecah 25,290 unit pada tahun lepas, Toyota Vios merupakan antara kereta paling popu

Faisal

Faisal

Mar 14, 2021

In Brief: Toyota Vios 2019 – Adding More Value

(Toyota Vios 2019 Model | Gallery)The Vios is Toyota’s bread-and-butter model, as the Vios (and the Yaris) are Toyota’s most affordable models on sale right now. The Toyota Vios was recently updated with a host of safety equipment, making it an excellent choice for many.What Is the Toyota Vios 2019 price?Three variants are available, with prices starting from RM 77,200 for the 1.5J variant, while the mid spec 1.5E costs RM 81,200. The range-topping 1.5G costs RM 87,300.All variants o

Jack

Jack

Aug 30, 2019

Selamba 'dugong' bawa pokok pisang, pemandu Vios 'pisang' bayar saman tertunggak!

Siapa sangka ada orang banyak akal bawa pokok pisang naik sedan. Tular baru-baru ini di media sosial tentang satu video memperlihatkan sebuah Toyota Vios mengangkut sebatang pokok pisang yang disumbat melintang di dalam kereta dan dengan selambanya diusung sekitar Mutiara Rini, Johor Bahru.Lebih mengejutkan, Ketua Polis Daerah Iskandar Puteri, Asisten Komisioner Dzulkhairi Mukhtar berkata setelah pemandu tersebut dihubungi dan disiasat, rupanya lelaki berusia 30 tahun itu mempunyai rekod saman y

Mersita

Mersita

Nov 30, 2020

Toyota Yaris dan Toyota Vios dominasi pasaran segmen B bantu penjualan Toyota bulan Oktober!

Toyota YarisToyota ViosUMW mengumumkan bahawa anak syarikat mereka UMW Toyota Malaysia telah berjaya menjual sebanyak 6,468 unit kenderaan pada bulan Oktober, meningkat 15.4% daripada 5,605 unit yang dijual pada bulan September.Dalam sebuah pengumuman dari pihak mereka, penjualan kenderaan yang tinggi ini dipacu oleh bantuan pengecualian cukai jualan untuk kenderaan yang diumumkan.Kenyataan tersebut turut menjelaskan bahawa penyumbang utama penjualan pada bulan Oktober adalah Toyota Vios, Toyota

Haris

Haris

Nov 4, 2020

Toyota Vios dibakar atas ugutan, mangsa tiada kaitan hutang along

Kes dikejar along kerana berhutang selalunya disertai dengan jenayah menuang cat pada rumah dan kereta si pemiutang ataupun dibakarnya terus kereta tersebut.Salah satu daripadanya terjadi kepada mangsa yang tinggal di Jalan Indah 22/5, Johor Bahru apabila berdepan detik cemas melihat kereta Toyota Vios miliknya terbakar di garaj rumah pada kira-kira 5.00 am, semalam.Namun, Ketua Polis Daerah Iskandar Puteri, Asisten Komisioner Dzulkhairi Mukhtar berkata mangsa iaitu penghuni rumah berkenaan mend

Mersita

Mersita

Apr 19, 2021

Honda City 2020 – Adakah ia masih pembelian yang berbaloi?

Honda City generasi terkini boleh jadi sebuah sedan Segmen B bukan nasional yang paling berusia dijual di pasaran sekarang. Tapi, kami dapat rasakan yang model ini masih lagi bergetah walaupun ia dianggap veteran.Sedikit latar belakangIa dilancarkan pada tahun 2014 dan model ini diberi naiktaraf pada 2017, dimana ia didatangkan dengan ruang dalaman baharu seperti yang anda boleh lihat di sini.Honda Malaysia memperkenalkan City Hybrid pada bulan Julai 2017, lebih kurang empat bulan selepas keluar

Mersita

Mersita

Jul 15, 2020

Honda City, sedan sub-kompak paling laris di Thailand tahun ini! Almera dan Vios kalah?

Pasaran sedan sub-kompak di Thailand ternyata didominasi oleh Honda City 2020 baharu. Menurut laporan Headlight Magazine, pasaran automotif Thailand pada tahun ini mula rancak sejak penghujung tahun 2019 dengan pengenalan model-model facelift 2020 seperti Nissan Almera 1.0 Turbo serba baru, Honda City 1.0 Turbo serba baru, dan juga Mazda 2 sedan facelift yang membuat kemunculan semula setelah 4 tahun.Memasuki tahun 2020, pasaran negara itu menerima barisan model-model Toyota seperti Yaris ATIV (

Mersita

Mersita

Dec 4, 2020

2017 Proton Preve Configurations, a Elegant Sedan with Practical Functions

There is only one model of Proton Preve on sale - Proton Preve Premium CFE CVT (2017) , a Sedan priced at RM71,317, offering a 5 years / 150,000 km warranty.From its aerodynamic styling to its proud Proton Wings, the Preve brings style and substance to the road. Inside the Preve you’ll find its 508L boot space and spacious cabin give you plenty of options to choose how you want to fill your journey.Here are the Proton Preve Premium CFE CVT (2017) configurations:Mechanicals 16-valve DOHC, t

Cady

Cady

Aug 2, 2019

​​​​​​​Honda City: Still a better buy over the Toyota Vios?

First launched in Malaysia in March 2014, the current generation Honda City is nearing the final legs of its model life. A mid-life update was introduced in March 2017, and was quickly followed by a full-hybrid variant in July that year.Despite being the oldest model in its class, the City remains the stronger seller in its class, although the updated Toyota Vios have closed the gap significantly. Specifications for Honda City Engine: 1.5-litre, naturally aspirated, port injection Power: 12

Robert

Robert

Sep 2, 2019