Skuter elektrik Minerva Electron luncur di Indonesia, guna teknologi 'swap' bateri, harga RM 4.9k!

Khairil · Aug 18, 2022 04:00 PM

Skuter elektrik Minerva Electron luncur di Indonesia, guna teknologi 'swap' bateri, harga RM 4.9k! 01

Syarikat pengeluar motosikal Indonesia yang sebelum ini terkenal dengan model 'klon', Minerva tampil dengan penawaran lebih berteknologi iaitu skuter elektrik canggih dikenali Minerva Electron.

Diperkenalkan di pameran GIIAS 2022, apa yang menarik buat skuter yang tampil dengan teknologi penukaran bateri ini adalah harga jualannya yang murah iaitu Rp 16,500,000 (RM 4,981) OTR Jakarta.

Skuter elektrik Minerva Electron luncur di Indonesia, guna teknologi 'swap' bateri, harga RM 4.9k! 02

Meskipun baru saja dilancarkan, Minerva menerusi syarikat induk PT Bagaskoro Mega Langgeng (BML) mendakwa mereka sudah mempunyai 412 lokasi penukaran bateri ketika ini seperti di Alfamart, Circle K, Pompa Bensin Shell, BP dan Jaringan Planet Ban. 

Malah sebelum tahun 2022 melabuhkan tirai, syarikat itu merancang untuk memiliki 1,200 lokasi penukaran bateri di seluruh Jawa dan Bali.

Skuter elektrik Minerva Electron luncur di Indonesia, guna teknologi 'swap' bateri, harga RM 4.9k! 01

Tidak lagi mahu dikenali sebagai syarikat 'rebadge', Minerva turut mendakwa 'kandungan lokal' untuk skuter elektrik ini mencapai 32 peratus.

Jika melihat dari sudut rekaan dan dimensi, Minerva Electron reka bentuk skuter ini sememangnya cukup ringkas dan kompak seperti skuter yang berada dalam segmen seperti Honda Beat. 

Skuter elektrik Minerva Electron luncur di Indonesia, guna teknologi 'swap' bateri, harga RM 4.9k! 02

Mengulas trenkuasa, Minerva Electron menghasilkan kuasa setinggi 1.5 Kw dan dijana bateri lithium-ion berkapasiti 64V 22.5Ah. Mampu mengangkut sehinggi 150 kg, skuter ini mampu mencapai kelajuan 60 km/j.

Skuter elektrik Minerva Electron luncur di Indonesia, guna teknologi 'swap' bateri, harga RM 4.9k! 03

Selain penukaran bateri, ia juga boleh dicas. Dan uUntuk kos penukaran bateri, ia menggunakan sistem tarif menggunakan jarak perbatuan iaitu:

  • 100 km: Rp 20,000 (RM 6)
  • 250 km: Rp 45,000 (RM 13.60)
  • 500 km: Rp 80,000 (RM 24.10)

Skuter elektrik Minerva Electron luncur di Indonesia, guna teknologi 'swap' bateri, harga RM 4.9k! 04

Sekalipun tidak memiliki teknologi sambungan ke telefon bimbit seperti Yamaha E01 atau Alva One, Minerva Electron menggunakan panel meter digital penuh penggunaan lampu depan berkembar dan lampu siang (DRL) LED dengan sistem henti menggunakan cakera depan dan belakang dengan teknologi CBS.

Skuter elektrik Minerva Electron luncur di Indonesia, guna teknologi 'swap' bateri, harga RM 4.9k! 05

Sebagai permulaan, 5 pilihan warna ditawarkan iaitu, Tosca, Grey, Blue Silver, Baby Blue dan Red Silver.

 

 

Khairil

Motorcycle Writer

Seorang yang tidak pernah terfikir untuk menjadi penulis tetapi akhirnyaa menjadikan bidang penulisan sebagai kerjaya dengan minat terarah kepada sukan permotoran dan automotif. Sentiasa kagum dengan teknologi yang ada pada jentera tidak kira dua atau empat roda dan boleh menghabiskan masa berjam-jam menonton perlumbaan, membaca rebiu kereta atau motosikal.

Komen

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2022 Honda City Hatchback 1.5 S

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru