window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Lama lwn. Baru: Subaru Forester 2024 yang baharu, adakah anda lebih suka reka bentuk yang dikemas kini?

Zamil Syaheer · Nov 25, 2023 10:00 AM

Lama lwn. Baru: Subaru Forester 2024 yang baharu, adakah anda lebih suka reka bentuk yang dikemas kini? 01

Subaru Forester 2024 generasi keenam serba baharu telah diperkenalkan di Pameran Automotif Los Angeles. Sekarang, mari kita lihat apa beza diantara Subaru Forester 2024 dan pendahulunya.

Seperti sebelum ini, Forester masih lagi menggunakan Subaru Global Platform (SGP) dengan peningkatan 10 peratus dalam ketegangan torsi yang dicapai melalui teknik kimpalan yang kukuh dan tambahan pelekat struktur.

Lama lwn. Baru: Subaru Forester 2024 yang baharu, adakah anda lebih suka reka bentuk yang dikemas kini? 02

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Di bahagian depan, Forester mempunyai penampilan yang lebih menonjol dengan panel hitam yang menaungi gril yang lebih besar. Perubahan reka bentuk termasuk sistem pencahayaan dua peringkat, memisahkan lampu hadapan LED utama dari lampu DRL diatas.

Lama lwn. Baru: Subaru Forester 2024 yang baharu, adakah anda lebih suka reka bentuk yang dikemas kini? 01

Fasia hadapan menambah lampu kabus di sudut, saluran udara ramping, dan trim berbentuk heksagonal yang sesuai untuk pengubahsuaian pencahayaan tambahan. Emblem gugusan bintang Subaru yang dikemaskini membuat penampilan sulungnya, menambah sentuhan yang berbeza.

Lama lwn. Baru: Subaru Forester 2024 yang baharu, adakah anda lebih suka reka bentuk yang dikemas kini? 02

Profil sisi mendedahkan lengkungan roda berbentuk segi empat, menggantikan yang bulat sebelum ini, dan ‘cladding’ badan hitam yang besar. Reka bentuk bumbung  terapung memasukkan dikemaskan dengan warna hitam pada tiang A dan D, dengan tiang D dihiasi dengan emblem 'Symmetrical AWD'.

Bahagian belakang Forester menampilkan lampu belakang berbentuk segitiga yang dihubungkan oleh sebahagian trim melintang di pintu belakang. Pemantul dipindahkan lebih tinggi, meninggalkan panel hitam besar di bawah bampar belakang.

Walaupun rekabentuk ‘diffuser’ bawah sesuai untuk dua mahupun empat tip ekzos, hanya satu sahaja yang digunakan.

Lama lwn. Baru: Subaru Forester 2024 yang baharu, adakah anda lebih suka reka bentuk yang dikemas kini? 03

Ciri-ciri praktikal termasuk ‘underguard’ depan, sisi, dan belakang. Saluran udara di roda depan bertujuan untuk meningkatkan kestabilan pemanduan dengan mengekstrak udara.

Di Amerika Syarikat, Forester pada mulanya akan menampilkan enjin 2.5 liter 4-silinder boxer petrol 2.5 aspirasi natural yang menghasilkan 183 PS dan 241 Nm. Sistem AWD dan CVT Lineartronic dengan 8-kelajuan maya datang sebagai standard. Trenkuasa hibrid mungkin akan ditawarkan pada masa akan datang.

Lama lwn. Baru: Subaru Forester 2024 yang baharu, adakah anda lebih suka reka bentuk yang dikemas kini? 04

Trenkuasa 2.5 liter ini dilengkapi dengan ciri Active Torque Vectoring, mod SI-Drive, dan X-Mode, dengan yang terakhir tersedia dalam dua versi yang menampilkan kawalan penurunan bukit dan bantuan permulaan di bukit. Varian lebih tinggi menambah fungsi X-Mode bagi peningkatan kebolehan dalam keadaan pemanduan yang lebih mencabar.

Pembaikan stereng Forester dilihat dengan versi stereng kuasa elektronik dwi-pinion WRX yang dikatakan memberikan maklum balas yang ditingkatkan.

Lama lwn. Baru: Subaru Forester 2024 yang baharu, adakah anda lebih suka reka bentuk yang dikemas kini? 05

Pada bahagian interior, papan pemuka Forester mencerminkan model Subaru terkini seperti WRX dan Crosstrek, menampilkan sistem hiburan sentuh Starlink 11.6 inci. Membuat penampilan sulungnya pada Forester, ia menawarkan Android Auto dan Apple CarPlay tanpa wayar, dengan varian yang lebih rendah dilengkapi dengan paparan 7 inci.

Lama lwn. Baru: Subaru Forester 2024 yang baharu, adakah anda lebih suka reka bentuk yang dikemas kini? 06

Penambahbaikan dalaman termasuk tempat duduk hadapan dengan bahagian bahu yang lebih ramping untuk visibiliti yang lebih baik dan akses ke tempat duduk belakang. Subaru menjanjikan peredam bunyi yang diperbaiki, dengan pengurangan kadar penyerapan bunyi sebanyak 39 peratus dari panel bumbung.

Lama lwn. Baru: Subaru Forester 2024 yang baharu, adakah anda lebih suka reka bentuk yang dikemas kini? 07

Penawaran kelengkapan di Amerika Syarikat termasuk roda 17 hingga 19 inci, rail bumbung, kawalan iklim dua zon, kemasukan dan hidup tanpa kunci, pemantau tekanan tayar, lampu hadapan yang mengikut arah stereng dengan lampu tinggi automatik, pengecas telefon tanpa wayar, tempat duduk ‘ventilated’, serta cermin sisi, dan wiper yang boleh dipanaskan.

Ruangan kargo menerima peningkatan dengan pengait utiliti tahan lasak di setiap sisi ruang kargo dan pintu belakang berkuasa. Tambahan daripada itu, pintu belakang juga kini mempunyai akses tanpa tangan melalui sensor tendangan, dan dengan tempat duduk belakang yang boleh dilipat sebanyak 60:40 menambah kapasiti kargo menjadi 2,107 liter.

Lama lwn. Baru: Subaru Forester 2024 yang baharu, adakah anda lebih suka reka bentuk yang dikemas kini? 08

Standard di semua varian Forester adalah rangkaian EyeSight ADAS, merangkumi brek kecemasan autonomi, kawalan pelayaran adaptif, kamera 360 darjah, bantuan pengekalan lorong, dan banyak lagi. Ciri keselamatan tambahan termasuk brek kecemasan AEB, pemantauan titik buta dengan bantuan tukar lorong, amaran trafik silang belakang, dan stereng kecemasan automatik.

Kembali ke Malaysia, Subaru Forester generasi kelima diimport sepenuhnya (CBU) daripada Thailand, dengan 4 varian:

  • 2.0 i-L EyeSight – RM 173,500
  • 2.0 i-L EyeSight GT Lite – RM 179,500
  • 2.0 i-S EyeSight – RM 183,500
  • 2.0 i-S EyeSight GT Edition – RM 195,500

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2023 Subaru Forester 2.0 i-L EyeSight

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda