Tag

gaji minimum untuk beli kereta axia

Proton X50 2020 – Berapakah gaji minimum untuk lulus pinjaman X50?

Yang ditunggu-tunggu telah tiba – harga rasmi Proton X50 baru sahaja diumumkan dan ada yang menahan nafas semasa Dr. Li Chunrong menyenaraikan pakej harganya. Mungkin ada yang menarik nafas lega, yang selebihnya hanya mampu melihat angka-angka itu satu persatu muncul di skrin - tangan tersemat rapi dalam poket.Bila dah tahu harga rasminya yang bermula dari RM 79,200 untuk Proton X50 1.5T Standard, pasti ada yang tertanya-tanya, “Berapakah gaji minimum untuk lepas loan X50?”Usah

Mersita

Mersita

Oct 27, 2020

Nak beli Mitsubishi Triton Athlete, tapi berapa jumlah gaji diperlukan untuk bayar bulan-bulan?

Baru-baru ini, Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) telah melancarkan Mitsubishi Triton Athlete 2021. Trak pikap yang paling gemilang ini bermula dari harga RM 141,500 (harga diatas jalan, tanpa insurans).Juga baca: Mitsubishi Triton Athlete 2021 dilancarkan - 2.4L turbodiesel, ADAS, harga RM 141k!Julat harga sebegini meletakkan Mitsubishi Triton sebagai saingan yang paling pahit untuk Toyota Hilux dan Ford Ranger. Persoalannya, berapakah gaji minimum yang anda perlu supaya pinjaman bank anda lepas?

Faisal

Faisal

Apr 19, 2021

Toyota Vios 2021 – Berapa gaji minimum untuk lulus pinjaman?

Memandangkan Toyota baru saja membuka buku tempahan untuk Toyota Vios 2021 facelift, persaingan dalam pasaran sedan segmen B semakin hangat. Honda City serba baru dan Nissan Almera yang juga serba baru dengan pelbagai naiktaraf juga tergolong dalam segmen yang semakin hangat ini.UMW Toyota belum lagi mengumumkan harga rasmi dan kami hanya diberi anggaran harga bagi Toyota Vios facelift ini. Harga anggarannya tinggi sedikit – peningkatan dalam RM 1,000 ke RM 3,100 bergantung kepada varian.J

Mersita

Mersita

Nov 26, 2020

Graduan boleh beli kereta baru guna slip gaji sebulan, kadar bunga rendah dengan PCSB

Untuk membantu graduan baru membeli kereta pertama dengan mudah dan jimat, Proton Commerce Sdn. Bhd. (PCSB) menawarkan kadar Sewa Beli (Hire Purchase) serendah 2.98% - kadar terendah dalam segmen itu di pasaran setakat ini. Kempen ini berlangsung sehingga 31 Disember 2020.Bagi memudahkan lagi proses permohonan bagi pinjaman kenderaan ini, kempen ini hanya memerlukan satu surat pengesahan atau slip gaji sebulan sebagai syarat untuk kelulusan pinjaman. Kebanyakan syarat pinjaman memerlukan slip ga

Mersita

Mersita

Aug 13, 2020

2020 Honda Civic: Berapa gaji minimum untuk memiliki Honda Civic?

Honda CivicHonda Civic merupakan kereta idaman ramai. Keterujaan yang ditawarkan oleh Honda Civic dipadankan dengan gaya agresif menjadikan Honda Civic terkenal dalam kalangan peminat kereta. Sehubungan dengan itu, populariti Honda Civic telah membawa harganya sedikit tinggi. Ramai yang selalu berkira-kira untuk membeli Honda Civic kerana statusnya. Ramai juga yang tertanya-tanya berapakah gaji mereka yang memiliki jentera ini.Di sini kami akan mengira berapakah kos pemilikan Honda Civic in

Haris

Haris

Oct 7, 2020

Berminat dengan Toyota Innova 2021? Ini bayaran bulanan dan gaji minimum yang diperlukan

UMW Toyota Motor baru sahaja mengumumkan harga rasmi buat Toyota Innova facelift di Malaysia. MPV segmen C ini bermula dari RM 111,622 untuk varian pengenalan 2.0 E hingga RM 129,667 untuk varian 2.0 X.Walaupun harganya sedikit meningkat, ia masih berbaloi untuk dibeli memandangkan UMWT telah mempertingkatkan ciri keselamatan dan kelengkapan buat MPV yang cukup laris ini.Mari kita lihat secara terperinci mengenai gaji bulanan yang diperlukan sebelum anda menempah Toyota Innova 2021.Berapakah gaj

Faisal

Faisal

Jan 12, 2021

Berminat dengan Toyota Yaris 2021? Ini bayaran bulanan dan gaji minimum yang diperlukan

UMW Toyota Motor telah melancarkan Toyota Yaris 2021. Hatchback segmen B ini bermula dari RM 70,940 untuk varian 1.5 J hingga RM 84,808 untuk varian 1.5 G. Buat masa ini, ia bersaing dengan Honda Jazz dimana tidak lama lagi bakal digantikan dengan Honda City Hatchback 2021. Tapi harga bulanan Toyota Yaris 2021 ini macam mana? Sebelum itu, mari kita lihat berbezaan harganya dengan Honda Jazz. Perbezaan harga Toyota Yaris 2021 vs Honda Jazz Model/Varian Harga (RM) Yaris 1.5 J

Faisal

Faisal

Dec 25, 2020

Gaji RM 3k boleh lepas loan untuk Nissan Almera Turbo 2020 tak?

Nissan AlmeraNissan Almera Turbo adalah antara sedan segmen B yang menyegarkan. Ia hadir dengan pembaharuan dari segi rekaan dan enjin turbo. Ia turut dikatakan mempunyai penjimatan minyak yang agak bagus kerana itulah tujuan enjin 1.0 liter turbo tersebut direka.Harga Nissan Almera Turbo bermula dari RM 79,906 hingga RM 91,310. Didatangkan dalam 3 varian, Nissan Almera Turbo mempunyai kelebihan tersendiri, khususnya fungsi Brek Kecemasan Automatik yang sangat-sangat penting. Fungsi ini tidak te

Haris

Haris

Nov 5, 2020

Toyota Yaris 2020 – Berapakah gaji minimum nak dapat pinjaman?

Toyota YarisNama Toyota Yaris bukanlah baru di Malaysia kerana ia pernah diperkenalkan di sini pada tahun 2006 sebelum dihentikan beberapa tahun seterusnya.Tahun lepas, UMW Toyota Motor memperkenalkan semula Toyota Yaris di Malaysia. Kali ini, ia berdasarkan Toyota Vios NSP151 (generasi ke-3).Dalam artikel ini, kita akan melihat lebih lanjut berapakah jumlah gaji yang anda perlu ada setiap bulan sebelum anda boleh memohon pinjaman bank untuk pembelian dan penyelenggaraan Toyota Yaris.Berapa juml

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Oct 28, 2020

“Gaji tinggi, tapi nak beli Civic loan tak lepas.” Ini sebab pinjaman auto ditolak.

Apabila bercakap tentang duit, perkara pertama yang orang akan sering tanya terlebih dahulu ialah, “Berapa gaji sebulan?” Sebenarnya, yang paling penting bukanlah berapa biji “00” dalam slip gaji semata-mata – tapi tabiat perbelanjaan anda jadi penentunya.Mungkin anda dah selalu dengar tentang hal ini. Selain daripada memberi anda rebiu dan tip-tip bagi memilih kereta idaman anda, kami juga ingin sentuh hal mengenai cara terbaik untuk anda dapatkan ke

Mersita

Mersita

Sep 30, 2020

5 kereta bagus untuk dibeli bagi yang bergaji sekitar RM 2,500 sebulan

Bila anda nyatakan hasrat nak beli kereta, soalan pertama yang sering ditanya dahulu ialah, “gaji bulan-bulan berapa?” Bukan apa, cara paling bijak memilih kereta ialah dengan mengukur kedalaman poket sendiri. Jika anda kerja makan gaji RM 2,500 sebulan, pendapatan tahunan anda akan jadi sebanyak RM 30,000. Inilah dia harga kereta yang mampu anda beli.Walaubagaimanapun, kami masih rasakan yang ia bergantung pada keperluan dan kepentingan setiap individu itu sendiri. Mereka yang bujan

Mersita

Mersita

Jul 10, 2020

Kebaikan & Keburukan Perodua Axia – Kereta terbaik untuk belia Malaysia?

Jika anda mencari sebuah kereta yang kecil dan sangat mampu-milik, Perodua Axia lah jawapannya. Dilancarkan pada tahun 2014, Axia telah menerima dua facelift pada 2017 dan 2019. Facelift pertama melibatkan peningkatan enjin VVT, manakala facelift kedua menggugurkan transmisi manual dari semua varian kecuali “E”.Dengan ketiadaan saingan dalam kategori hatchback segmen A, mereka yang ingin membeli Perodua Axia mungkin akan mempertimbangkan kereta lain seperti Proton Saga atau Perodua B

Mersita

Mersita

Oct 16, 2020

Honda City 2020: Berapakah gaji minima yang diperlukan untuk anda memilikinya?

Honda City 2020 telah dilancarkan pada minggu lepas bagi menggantikan generasi sebelumnya yang telah beransur sejak tahun 2014.Berbanding dengan Honda Civic, Honda City berharga lebih mampu milik.Dengan itu, anda mungkin tertanya-tanya akan kemampuan untuk membiayai sebuah Honda City.Berapakah gaji yang diperlukan?Sebagai contoh, mari kita mulakan dengan Honda City 1.5 S. Dengan harga atas jalan sebanyak RM 74,191 tanpa insurans serta pengecualian SST sehingga 31 Disember 2020, bayaran bula

Faisal

Faisal

Oct 19, 2020

Jangan beli kereta ‘sambung bayar’ – risiko tinggi! Ini sebabnya.

Katakan anda sedang ‘window shopping’ kereta terpakai, dan tiba-tiba anda terlihat satu iklan yang mengatakan “sambung bayar”. Selalunya, ramai yang tertarik dengan tawaran sebegini sebab ada yang tawarkan deposit yang sangat-sangat rendah daripada harga sebenar kereta tersebut.Tambahan pula, ia nampak mudah – hanya bayar deposit, bayaran bulanan sudah tertera untuk anda buat perancangan, dan anda tak perlu bersusah-payah uruskan pinjaman dan pelbagai jenis dokumen.

Mersita

Mersita

Oct 24, 2020

Tip beli kereta terpakai: 6 cara untuk periksa enjin

Katakanlah anda nak beli kereta terpakai. Mungkin anda nak buat jadi kereta projek, mungkin juga ia model kereta unik yang anda dah lama idamkan, ataupun model kereta yang tidak dijual secara rasmi di Malaysia. Kalau anda nak beli kereta terpakai kerana bajet sendu, anda mungkin perlu pertimbangkan pilihan lain seperti pengangkutan awam atau motosikal saja. Bukan apa, kalau dapat kereta tak elok nanti anda juga yang susah.Kalau anda masih teruskan juga baca artikel ini, kami rasa anda cukup seri

Mersita

Mersita

Aug 24, 2020

Rebiu: Perodua Axia 1.0 Advance - Patut ke beli Axia spec bangsawan?

Perodua AxiaSelalu dipasarkan sebagai kereta paling murah di Malaysia, Perodua Axia berjaya memenangi hati dan citarasa rakyat Malaysia. Hakikatnya, Perodua Axia spec kosong memang murah tetapi naik satu varian dari spec kosong, harganya kene tambah hampir RM 10,000. Bijak Perodua!Oleh yang demikian, persoalan yang selalu ditanya adalah berbaloikah membeli sebuah Perodua Axia 1.0 dengan spesifikasi paling bangsawan. Harganya adalah RM 43,190, menjadikan kereta sedan pada segmen yang sama jauh le

Haris

Haris

Oct 20, 2020

Mitsubishi Xpander 2020, bayaran bulanan minimum RM 1,075 sahaja?

Mitsubishi XpanderMitsubishi Xpander tiba dengan ringkas dan tepat di Malaysia. Tiada perbezaan varian, ditawarkan kelengkapan yang secukup rasa dan menjadi satu-satunya model Mitsubishi di Malaysia bawah RM 100k. Sejujurnya, ia sedikit sebanyak menyegarkan pasaran MPV tempatan yang kian suram.Pilihan warna juga sangat menarik, ringkas dan mudah. Pembeli ditawarkan dengan 4 pilihan warna iaitu Titanium Grey, Quartz White, Diamond Black dan Red Metallic. Crossover 7 tempat duduk ini juga dilengka

Haris

Haris

Nov 11, 2020

Lapan beradik belikan Proton X50 Executive untuk ayah dan ibu. Terbaik!

Gambar dari FB Fakhrurazi MohamadBerbelanja untuk ibu dan bapa tak pernah merugikan, malah ia menjadi satu kewajipan bagi kita sebagai anak. Baru-baru ini, tular di media sosial tentang kisah lapan beradik berpakat membeli sebuah Proton X50 Executive bagi menggantikan kereta terpakai yang digunakan ayah mereka sejak 9 tahun lalu.Ahmad Fakhrurazi Mohamad, 30, memberitahu Sinar Harian yang selama ini, ayahnya hanya pernah memiliki kereta terpakai. Kereta pertama ayahnya ialah sebuah Toyota Corolla

Mersita

Mersita

Nov 18, 2020

5 tips terbaik untuk membeli kereta pertama anda!

Untuk kebanyakan orang, kereta adalah keperluan. Ia digunakan untuk ke satu tempat ke tempat yang lain dalam pelbagai keadaan. Antara tips untuk membeli kereta pertama anda ialah:1. Beli kereta yang baruKereta terpakai mungkin berharga lebih murah tetapi untuk kegunaan harian yang lasak, kemungkinan untuk meragam adalah lebih tinggi. Sesetengah kereta mempunyai komponen enjin dan kotak gear yang tahan lama dan lasak tetapi setiap komponen juga memiliki jangka hayatnya seperti kipas rad

Faisal

Faisal

Sep 2, 2020

Panduan kereta terpakai: Perodua Axia second hand tak jauh beza harga dengan baru. Berbaloi?

Perodua AxiaPerodua Axia terkenal sebagai kereta tahap pengenalan atau senang kata, paling murah di Malaysia. Sebagai pewaris legasi Perodua Kancil dan Perodua Viva, Perodua Axia menjadi kegemaran rakyat Malaysia sambil memacu penjualan Perodua ke tahap yang sangat memberansangkan.Hatchback segmen A kegemaran ramai ini sesuai untuk golongan yang baru memulakan hidup seperti graduan, pelajar sarjana malah sesiapa sahaja yang sekadar mahu berulang alik ke tempat kerja. Oleh yang demikian, selepas

Haris

Haris

Oct 19, 2020

Nak beli Toyota Corolla Cross, tapi berapa jumlah gaji diperlukan nak bayar bulan-bulan?

Varian 1.8 G.Toyota Corolla Cross sudah terjah pasaran kita untuk bersaing dengan SUV seperti Honda HR-V, Subaru XV, Mazda CX-30 dan Proton X70.Varian 1.8 V.SUV Toyota yang terbaru ini ditawarkan dengan varian 1.8 G dan 1.8 V dengan julat harga RM 124,000 - RM 134,000.Berapa banyak wang yang perlu diperuntukkan untuk anda memiliki Toyota Corolla Cross?Varian 1.8 V.Perkara ini bergantung pada varian yang anda berkenan dan kadar kewangan yang anda tetapkan seperti bayaran pendahuluan, tempoh pinja

Faisal

Faisal

Apr 5, 2021

Tip beli kereta terpakai: 5 tanda kereta pernah terlibat kemalangan

Selalunya, sebelum orang beli kereta terpakai, beberapa soalan biasa sering diajukan. Contohnya, “Kereta ni owner dulu beli tahun bila?” “Owner lama lelaki ke perempuan?” “Kereta ni pernah accident?” dan barangkali macam-macam soalan lagi. Kalau anda dapat penjual yang jujur, soalan ketiga mungkin akan dijawab dengan setulus hati. Kalau tak, macam mana anda nak tahu jawapan sebenar?Perkara biasa bila tengok-tengok kereta terpakai antaranya ialah anda akan

Mersita

Mersita

Aug 28, 2020

Tip beli kereta terpakai: Macam mana nak pandu uji kereta terpakai?

Bila beli kereta baru, selalunya orang tak ‘test drive’ dulu. Zaman sekarang, anda boleh Google saja kalau nak dapatkan maklumat tentang kereta serba baharu. Siap ada teknologi VR lagi.Pandemik COVID-19 juga telah memaksa beberapa jenama kereta untuk mempertingkatkan lagi kepenggunaan bilik pameran virtual mereka. Beli kereta serba baru yang dipesan dari pengedar sah/rasmi memang mudah, tapi bagi kereta terpakai pula lain ceritanya.Bila memandu-uji kereta baru, kita nak lihat apa yan

Mersita

Mersita

Sep 9, 2020

'Loan' kereta anda tak lulus-lulus? Periksa dulu 5 perkara ini!

Pada tahun 1949, tempoh pinjaman bagi sebuah VW Beetle ialah 12 bulan dengan kadar bunga tahunan 9%. Itu dulu, sekarang dah lain. Kini, di Malaysia, tempoh pinjaman kereta selalunya untuk lima, tujuh atau sembilan tahun dengan kadar bunga tahunan berubah-ubah sekitar 3% (dikira berdasarkan jumlah prinsipal). Kereta-kereta zaman sekarang pun makin mahal dan hampir mustahil bagi kebanyakan orang untuk membelinya secara tunai.Tapi, adakah meminjam untuk membeli kereta satu perkara yang buruk? Perka

Mersita

Mersita

Feb 7, 2021

Jika anda perlukan pinjaman 9 tahun, anda sebenarnya tak mampu beli kereta, dan cuba fahami 'Rule of 78'

“Cengkeram dikira berdasarkan jumlah pokok dan bukannya jumlah baki, gila lah!” Inilah sedikit sebanyak dari perbualan kami dengan eksekutif sebuah syarikat kereta yang baru sahaja dipindahkan dari Eropah ke Malaysia.Topik tentang tempoh pinjaman yang semakin panjang bagi pinjaman auto juga menjadi satu kekhuatiran di AS. Tapi, berapa lamakah ‘terlalu lama’ bagi mereka?Tempoh 7 tahun bagi pinjaman auto kini adalah 20% daripada jumlah pinjaman kereta di AS – lebih se

Mersita

Mersita

Jul 29, 2020

Perodua Axia: Berapa kos jagaan untuk tempoh 5 tahun?

Perodua Axia ialah hatchback Segmen A yang popular, juga merupakan kereta paling murah dalam barisan kereta Perodua.Jom kita bincang lebih lanjut lagi tentang kos maintenance Perodua Axia untuk tempoh 5 tahun.Berlainan dengan pengilang kereta lain, Axia tidak memerlukan servis atau pemeriksaan pada kilometer ke 1,000 atau 5,000. Servis Axia yang pertama bermula pada kilometer ke 10,000, dan kosnya berjumlah RM 142.90.Servis yang seterusnya pula adalah pada kilometer ke 20,000, dimana pemilik har

Mersita

Mersita

Jun 11, 2020

Kereta murah dah tak laku macam dulu. Kenapa kita sanggup belanja lebih?

Mungkin antara anda ada yang perasan harga kereta baru semakin mencanak naik. Rakyat Malaysia dah lama mengadu tentang harga kereta yang mahal disebabkan oleh struktur cukai kita yang ‘tak adil’. Tapi, sebenarnya inilah persoalan yang membelenggu bukan saja oleh orang kita, tapi juga konsumer di seluruh dunia.Data yang dikumpul Edmunds.com dari Amerika Syarikat menunjukkan purata harga transaksi bagi kereta baharu telah meningkat dari USD 23,900 pada tahun 2008 hingga USD 39,000 pada

Mersita

Mersita

Jan 25, 2021

Tanpa cukai, Toyota Corolla Cross 2021 jauh lebih murah dari Proton X70 ‘high spec’!

Cukai yang dikenakan oleh kerajaan Malaysia adalah penyebab utama kenaikkan harga kereta import, termasuklah Toyota Corolla Cross 2021. Kalau anda nak tahu, jumlahnya hampir RM 30,000.Tanpa cukai, Toyota Corolla Cross buatan Thailand dijual dengan harga RM 104,682 untuk varian 1.8G dan RM 106,417 bagi 1.8V. Ini adalah perbezaan yang agak minima untuk penebat bunyi tambahan, lampu depan dan belakang LED, serta rangkaian sistem bantuan pemandu ADAS Toyota Safety Sense yang lebih lengkap.Juga baca:

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Apr 8, 2021

Perodua Axia 2019, kereta Malaysia dengan VSC paling murah

Apabila Perodua Axia 2019 diperkenalkan tahun lepas, Perodua sama sekali telah membuat Vehicle Stability Control (VSC) dan Traction Control (TRC) lebih mudah-milik kepada orang awam. Keluaran daripada varian GXtra dan seterusnya mempunyai ciri keselamatan yang penting ini.Bermula dari RM 34,990, Perodua Axia GXtra 2019 adalah kereta Malaysia yang paling murah bagi mereka yang mencari kenderaan dengan kawalan keseimbangan dan cengkaman. Ini menyaingi harga Proton Saga Premium AT - lebih murah dal

Mersita

Mersita

Jun 18, 2020

10 kereta CKD paling berbaloi untuk dibeli semasa pelepasan cukai jualan

Bermula 15 Jun hingga 31 Disember 2020, kerajaan akan mengecualikan keseluruhan cukai jualan bagi kereta yang dipasang secara lokal (CKD), pada asalnya 10 peratus. Kereta impot pula dikenakan hanya 5 peratus, separuh dari cukai asal.Beberapa syarikat otomotif seperti Perodua telah mengumumkan yang mereka akan menyerap cukai jualan bermula hari ini, 15 Jun 2020. Banyak bank-bank juga telah menurunkan kadar bunga mereka.Samada anda harus beli kereta sekarang atau tidak, itu terpulang kepada anda.

Mersita

Mersita

Jun 15, 2020