window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Proton mungkin memilih "rebadge" kenderaan elektrik, sasar pelancaran model EV baharu sekitar 2025!

Haris ยท Apr 13, 2023 12:00 PM

Proton mungkin memilih

Proton Holdings Bhd dilaporkan sedang mempercepatkan pelan kenderaan elektrik (EV), menyasarkan untuk memperkenalkan model tempatan pertama seawal 2025, iaitu lebih awal daripada pelan asal 2027.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Roslan Abdullah berkata, langkah mempercepatkan pelancaran model EV pertama Proton sejajar dengan sokongan padu daripada kerajaan untuk pembangunan EV di Malaysia.

Proton mungkin memilih

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Menurut laporan daripada Berita Harian, Proton pada masa ini sedang giat mengenal pasti model-model yang sesuai untuk memenuhi keperluan pelanggan, di samping memastikan kemampuan dan praktikaliti tidak terjejas.

"EV menjadi antara tumpuan Proton. Justeru, kami sedang giat melaksanakan usaha untuk mempercepatkan pelancaran model EV Proton pertama seawal 2025.

"Kita sedang kenal pasti model supaya ia dapat ditawarkan pada harga mampu milik dan praktikal. Kedua-dua elemen ini penting untuk kereta EV Proton," katanya kepada media selepas majlis pelancaran Kempen Proton Rahmah 2023 di sini, hari ini.

Baca: Proton tubuh subsidiari baru Pro-NET bagi jualan, pengedaran Smart EV dan jaringan pengecas di Malaysia!

Proton mungkin memilih

Proton merupakan syarikat induk Pro-NET, pengedar kereta elektrik smart #1

Pemilihan kata "mengenal pasti model" mungkin merujuk kepada model sedia ada dalam pasaran serta jaringan rangkaian model di bawah Geely Group yang luas berkemungkinan besar boleh menjadi model "rebadge" Proton.

Roslan, yang mengambil bahagian sebagai ahli panel dalam sesi Pelaburan dalam EV - Peluang dan Cabaran di forum Invest Malaysia Siri 2, sebelum ini mendedahkan bahawa Proton mempunyai dua model enjin pembakaran dalaman (ICE) yang boleh ditukar kepada EV, tetapi pengeluar kereta nasional itu perlu memahami dengan teliti aspek pasaran, teknologi dan pelaburan sebelum memutuskan untuk memasuki industri EV yang baru muncul.

Proton mungkin memilih

Dia menekankan bahawa pelan hala tuju EV Proton telah dimulakan hampir sedekad yang lalu tetapi tidak dilaksanakan pada masa itu kerana mengikut pertimbangan permintaan pasaran.

Menurut Roslan, Proton perlu merancang peralihan kepada EV dengan teliti dengan mengambil kira faktor-faktor seperti pengeluaran, pengedaran dan pemasaran.

Beliau juga menekankan bahawa dari perspektif ekonomi, mencapai 150,000 unit jualan tahunan untuk kenderaan enjin pembakaran dalaman konvensional akan menjadi petunjuk positif bagi Proton untuk mempertimbangkan peralihan kepada EV.

Baca: Jangan teruja dulu, DRB-Hicom jelaskan Zeekr belum disahkan untuk Malaysia!

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2023 Toyota Yaris 1.5E

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli? ย  Jual kereta anda
Electric Cars Malaysia