Pusat alat ganti Proton akan dibuka di Kuching, percepat proses selepas-jualan di Sabah & Sarawak

Mersita · Nov 24, 2022 02:00 PM

Pusat alat ganti Proton akan dibuka di Kuching, percepat proses selepas-jualan di Sabah & Sarawak 01

Proton bakal membuka Pusat Alat Ganti Serantau (RPC) baharu di Kuching, Sarawak untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat bagi pangkalan pelanggannya yang semakin meningkat di Malaysia Timur. Kemudahan seluas 28,000 kaki persegi itu mempunyai lebih daripada tiga kali ganda kapasiti penyimpanan daripada setor sebelumnya dan akan berfungsi sebagai pusat pengedaran alat ganti untuk bahagian dan komponen selepas jualan untuk Sabah dan Sarawak.

Pusat alat ganti Proton akan dibuka di Kuching, percepat proses selepas-jualan di Sabah & Sarawak 02

“Proton dengan sukacitanya mengumumkan RPC baharu kami di Kuching hampir siap. Ia direka untuk memenuhi keperluan pengedar kami dan pelanggan mereka di Malaysia Timur dan mengurangkan masa menunggu untuk alat ganti di rantau di mana logistiknya agak mencabar. Setelah siap, kami akan mempunyai keupayaan untuk menyimpan sehingga tiga bulan stok, malah boleh juga menerima penghantaran terus alat ganti daripada vendor luar negara,” kata Roslan Abdullah, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, PROTON.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Middle_leaderboard_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1670926945518-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670926945518-0'); });

Pusat alat ganti Proton akan dibuka di Kuching, percepat proses selepas-jualan di Sabah & Sarawak 01

Selain daripada peningkatan ruang dan keupayaan untuk mengendalikan penghantaran terus alat ganti, RPC baharu juga akan dapat menyimpan sehingga enam kontena, membolehkannya menerima berbilang tempahan serentak. Ia juga akan dapat mengendalikan peningkatan daya pengeluaran, mengurangkan masa yang diperlukan untuk memproses dan menghantar pesanan ke pusat servis/pengedaran.

Pusat alat ganti Proton akan dibuka di Kuching, percepat proses selepas-jualan di Sabah & Sarawak 02

“Kami menjangkakan untuk melihat peningkatan ketara dalam masa menunggu untuk pembaikian kenderaan kemalangan. Sebagai tambahan kepada tiga bulan stok yang dipegang di RPC, pengedar kami juga dikehendaki mempunyai stok bahagian penyelenggaraan selama tiga bulan. Ini adalah contoh usaha Proton untuk terus menambah baik perkhidmatan selepas jualan bagi memberikan tahap kepuasan pelanggan yang tertinggi. Kami faham mungkin ramai yang berhati-hati, tetapi saya ingin meyakinkan pemilik semasa dan akan datang, alat ganti tersedia untuk Proton baharu anda”, tambah Roslan Abdullah.

Pusat alat ganti Proton akan dibuka di Kuching, percepat proses selepas-jualan di Sabah & Sarawak 03

Jualan Proton di Malaysia Timur telah meningkat secara progresif sejak 2019, berikutan pelancaran Proton X70 pada 12 Disember 2018. Jumlah jualan di rantau ini telah meningkat sebanyak 120% dari tahun 2018 hingga tahun 2021, dan dengan angka tempahan yang sihat pada tahun 2022, syarikat menjangkakan pertumbuhan sebanyak 20% lagi dalam jualan tahun ke tahun. Sehingga akhir bulan Oktober, Proton telah menyerahkan 115,366 unit kenderaan setakat tahun ini, menunjukkan peningkatan sebanyak 33.6% setakat ini untuk sepuluh bulan pertama tahun 2022.

Juga baca: Jualan YTD Proton untuk 2022 sudah mengalahkan tahun 2021, paling laris dalam 8 tahun!

Pusat alat ganti Proton akan dibuka di Kuching, percepat proses selepas-jualan di Sabah & Sarawak 04

Model baharu Proton mengukuhkan prestasi jualan yang membantu memacu pertumbuhan syarikat. Kurang daripada empat tahun selepas melancarkan SUV pertamanya, syarikat itu telah menjadi jenama SUV paling popular di Malaysia. Proton X50 kini merupakan model SUV terlaris di negara ini dan secara kumulatif, hampir 50,000 unit Proton X50 dan Proton X70 telah diserahkan tahun ini.

Pusat alat ganti Proton akan dibuka di Kuching, percepat proses selepas-jualan di Sabah & Sarawak 05

Juga baca: Segmen SUV, sedan dan MPV julang Proton ke rekod jualan domestik dan eksport terbaik dalam 9 tahun!

“Bagi pembeli kereta di Malaysia Timur, Proton Saga kekal sebagai model paling popular kami, diikuti dengan Proton X50. Tahun lepas, kami menjual 8,692 unit Proton Saga dan 2,934 unit Proton X50 dan berdasarkan trend tempahan semasa, kami meramalkan jualan masing-masing akan melebihi 10,000 dan 4,200 unit,” kata Roslan Abdullah.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Bottom_leaderboard_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1670926977082-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670926977082-0'); });

Mersita

Penulis

Gemarkan kereta tinggi atau wagon, yang setakat ini masih lagi dalam igauan. Memilih Kenari terpakai sebagai kereta pertama, sukakan pemanduannya yang menyeronokkan dengan ruang dalaman yang luas. Mementingkan praktikaliti dan kepuasan sanubari dalam pemilihan kereta.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Komen

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2022 Honda HR-V 1.5 S

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru