window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu!

Zamil Syaheer · May 21, 2023 04:00 PM

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 01

Pada awal Mac tahun ini, Tesla mengumumkan bahawa mereka akan memasuki pasaran Malaysia secara rasmi dan menubuhkan ibu pejabat, bilik pameran, dan pusat servis di sini, di samping menyediakan rangkaian pengecas pantas ‘Supercharger’ mereka.

Inilah semua yang anda perlu tahu tentang Tesla, dan mengapa ia unik berbanding EV lain.

Barisan penawaran semasa Tesla

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 02

Model S

Pada masa ini, terdapat empat model dalam pengeluaran - Model S, Model 3, Model X, dan Model Y. Letakkan huruf bersama-sama dan mudah untuk mengingati empat model ini. Sebelum Model Y, ia hanya tiga model, dan anda boleh meneka apa yang Elon Musk cuba lakukan.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 01

Model S ialah sedan ‘flagship’ Tesla dengan saiz lebih kurang BMW 5 Series G30. Terdapat dua varian bergantung pada pasaran; versi Plaid yang boleh memecut dari 0-100 km/j dalam masa kira-kira 2 saat, manakala varian Dual Motor melakukan pecutan 0-100 km/j dalam 3.2 saat.

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 02

Model 3

Kedua-dua varian mendapat bateri 100 kWj (nominal), dengan jarak yang didakwa sehingga 652 km pada varian Dual Motor dan 637 km untuk varian Plaid. Keupayaan pengecasan ialah 11 kW AC, 250 kW DC.

Model 3 ialah sedan eksekutif kompak Tesla (kira-kira saiz BMW 3 Series G20) dan merupakan kenderaan paling mampu milik syarikat itu. Output kuasa sehingga 513 PS/660 Nm untuk varian Performance AWD, dan mampu memecut dari 0-100 km/j dalam 3.3 saat.

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 03

Model 3

Terdapat dua saiz bateri tersedia – 57.5 kWj dan 75 kWj, dengan jarak NEDC masing-masing sehingga 559 km dan 681 km. Keupayaan pengecasan ialah pengecasan 11 kW AC, 250 kW atau 170 kW DC, bergantung pada varian.

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 04

Model X

Model X ialah SUV bersaiz sederhana Tesla (lebih besar sedikit daripada BMW X5 G05, lebih kecil daripada X7) yang berasaskan Model S. Ia menampilkan pintu Falcon Wing yang terbuka secara menegak, yang dikatakan memudahkan penumpang untuk keluar masuk kenderaan.

Pilihan trenkuasa mencerminkan Model S, dengan saiz bateri dan keupayaan pengecasan yang sama.

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 05

Model X

Akhir sekali, Model Y ialah SUV kompak Tesla (bersaiz BMW X3), berdasarkan Model 3. Ia dikatakan menampilkan ruang dalaman yang luas dengan tempat duduk sehingga tujuh penumpang. Ia mendapat konfigurasi trenkuasa yang sama seperti Model 3.

Baca juga: Kelulusan import Tesla cetus lonjakan saham berkaitan kenderaan elektrik (EV) di Malaysia!

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 06

Model Y

Pada masa ini, Model Y ialah penjual terbesar Tesla di seluruh dunia dan merupakan penjual terbaik di Eropah pada S1 2023.

Anda mungkin pernah mendengar atau membaca tentang Cybertruck atau Roadster, tetapi pengeluaran kedua-dua model ini tidak tersedia pada masa penulisan.

Baca juga: Toyota atau Tesla jenama kereta terbesar dunia? Ini jawapannya

Apakah yang menjadikan Tesla istimewa berbanding EV lain?

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 07

Untuk satu, Tesla menjual terus kepada pengguna tanpa pengedar tradisional. Syarikat itu mengatakan bahawa ini mempercepatkan pembangunan produknya dan, lebih ketara, meningkatkan pengalaman membeli pelanggan.

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 08

Terdapat juga beberapa ciri unik, seperti mod 'Sentry'. Dengan mod Sentry, anda boleh terus memantau kenderaan Tesla anda yang diletakkan dari mana-mana sahaja di seluruh dunia.

Katakan kereta anda terkena apa-apa yang cukup untuk mencetuskan sistem, kamera luaran akan mula merakam dan anda akan menerima amaran melalui apl Tesla yang memberitahu anda tentang kejadian itu. Fungsi ini membebaskan anda daripada kebimbangan memikirkan asal-usul sebarang isu kemalangan yang tidak dapat dijelaskan.

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 09

Model X

Terdapat juga pilihan pintu terbuka automatik dalam Tesla Model X. Apabila pemandu menghampiri Model X dengan kunci, pintu dibuka dan diayun terbuka sepenuhnya. Ciri ini boleh didayakan atau dilumpuhkan melalui paparan dalam kereta.

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 10

Interior Model X

Aplikasi Tesla sendiri adalah salah satu ciri yang paling menarik, membolehkan pemandu mengendalikan kereta mereka dari hampir mana-mana lokasi.

Aplikasi ini menyediakan pemberitahuan segera sekiranya mod Sentry dicetuskan. Anda boleh menyemak status pengecasan kenderaan anda, mengawal kawalan iklim serta mengunci dan membuka kunci kereta anda. Anda juga boleh mencari Supercharger terdekat, lihat maklumat tentang kelajuan pengecasan dan ketersediaan juga.

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 11

Ini membawa kita ke rangkaian 'Supercharging' itu sendiri. Sebagai pengguna awal kenderaan elektrik, Tesla itu tidak boleh bergantung pada rangkaian pengecasan pihak ketiga, jadi mereka pun mencipta mesin itu sendiri.

Pengguna awal diberi pengecasan Super percuma sepanjang hayat kereta. Kini dengan lebih 45,000 pengecas di seluruh dunia, sebahagian besar kejayaan Tesla adalah disebabkan oleh liputan luas rangkaian Supercharger.

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 12

Satu lagi ciri istimewa ialah ciri pra-persediaan bateri ke dalam sistem perancangan perjalanan mereka. Fungsi ini membolehkan kereta Tesla memanaskan atau menyejukkan pek bateri sebelum sampai ke lokasi Supercharger jika pemandu memasukkannya ke dalam sistem navigasi.

Ciri ini memastikan bateri bersedia untuk prestasi pengecasan optimum, meminimumkan masa yang diperlukan untuk mengecas dan memberikan pengalaman pemanduan yang lebih cekap.

Terdapat juga 'Light Show' yang membolehkan Tesla memaparkan paparan cahaya yang disegerakkan dengan muzik, menggunakan lampu depan kenderaan, lampu belakang, lampu kabin dan komponen pencahayaan lain. Pengguna juga boleh membuat Light Show khusus mereka sendiri atau mencuba yang lain.

Bagaimana pula dengan ciri Autopilot? Bolehkah ia memandu sendiri?

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 13

Model S

Tidak juga. Terdapat tiga tahap sistem bantuan pemandu lanjutan Tesla - 'Autopilot', 'Enhanced Autopilot' dan 'Full Self-Driving' (FSD).

Ciri Autopilot diperkenalkan pada tahun 2014 dan adalah standard pada semua kereta Tesla baharu. Ia pada asasnya adalah kawalan pelayaran adaptif dengan pengekalan lorong. Mengikut piawaian SAE, ia adalah automasi tahap 2.

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 14

Interior Model S

Enhanced Autopilot menampilkan tempat letak kenderaan autonomi, pertukaran lorong kereta dan "Navigate on Autopilot." Fungsi ini membolehkan kenderaan menavigasi dari susur masuk ke susur kluar di lebuh raya tanpa campur tangan pemandu, walaupun pemandu mesti sentiasa berwaspada.

Enhanced Autopilot juga menampilkan 'Summon' dan 'Smart Summon', yang membolehkan kenderaan memandu ke pemandu di tempat letak kereta tanpa memerlukan sebarang input manual.

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 15

Interior Model S interior

FSD sepatutnya pilihan lanjutan yang merangkumi semua fungsi Enhanced Autopilot dan menambah Traffic dan Stop Sign Control, yang mengenal pasti tanda berhenti dan lampu isyarat serta memperlahankan kereta anda untuk berhenti semasa menghampiri.

Tesla masih mengkategorikan ciri itu sebagai "beta," menunjukkan bahawa ia berfungsi sebagai alat untuk menilai ciri dengan pemacu dunia sebenar. Tesla pada mulanya memperkenalkan FSD pada 2020 dan sejak itu terus meningkatkan fungsinya secara berkala.

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 16

Model Y

Namun begitu, kereta itu sebenarnya tidak boleh memandu sendiri dan masih memerlukan pemandu untuk meletakkan tangan mereka pada stereng pada masa-masa tertentu. Mengikut definisi itu, ia masih merupakan automasi tahap 2.

Berapakah harga kereta Tesla di Malaysia?

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 17

Model 3

Di Thailand, Tesla menjual Model 3 dan Model Y secara rasmi. Jadi kita boleh gunakan sebagai titik rujukan dari segi harga.

Harga untuk Model 3 bermula dari:

  • THB 1,759,000 (sekitar RM 220k) untuk varian aras mula
  • THB 1,999,000 (sekitar 251k) untuk Long Range
  • THB 2,309,000 (sekitar RM 290k) untuk Performance

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 18

Sementara itu, harga untuk Model Y bermula dari:

  • THB 1,959,000 (sekitar RM 245k) untuk varian aras mula
  • THB 2,259,000 (sekitar RM 283k) untuk Long Range
  • THB 2,509,000 (sekitar RM 314k) untuk Performance

Baca juga: Tesla Model 3 & Model Y dilancar di Thailand, dari RM 221k, jarak pandu mencecah 681 km

Bilakah Tesla akan tiba di Malaysia?

Tesla EV akan datang ke Malaysia secara rasmi - Ini semua yang anda perlu tahu! 19

Pada masa penerbitan, butiran mengenai tarikh pelancaran rasmi, bilangan pusat servis/pengecas, dan model khusus yang akan diperkenalkan oleh jenama masih tidak didedahkan. Tonton ruang ini untuk lebih banyak kemas kini mengenai ketibaan Tesla di Malaysia.

Baca juga: Tesla rasmi masuk Malaysia - HQ, Tesla Experience & SC, rangkaian supercharger akan tiba

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2022 Tesla Model 3 Long Range AWD

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda
Electric Cars Malaysia