Haval H6 Hybrid mendapat skor 5 bintang sempurna pada ujian ANCAP; Siapa kata kereta China tak selamat?

Zamil Syaheer · Jul 10, 2022 06:00 PM

Haval H6 Hybrid mendapat skor 5 bintang sempurna pada ujian ANCAP; Siapa kata kereta China tak selamat? 01

Haval H6 terus membuktikan bahawa ia adalah sebuah kereta yang selamat dengan dua lagi varian memperoleh penarafan 5 Bintang di Program Penilaian Kereta Baharu Australasia (ANCAP). Sebelum ini, ia adalah varian petrol Haval H6, kali ini giliran Haval H6 Hybrid untuk mendapatkan pemarkahan yang sempurna.

Di samping penilaian biasa, varian hibrid H6 tertakluk kepada ujian tambahan yang direka untuk mengesahkan integriti bateri dan keselamatan sistem elektrik voltan tinggi.

Haval H6 Hybrid mendapat skor 5 bintang sempurna pada ujian ANCAP; Siapa kata kereta China tak selamat? 02

Selain itu, seperti varian petrol, H6 Hybrid juga mendapat markah 90 peratus dalam perlindungan penghunian dewasa manakala perlindungan penghuni kanak-kanak dicatatkan pada 88 peratus. Bagi perlindungan pengguna jalan raya yang terdedah, H6 mendapat markah 73 peratus, dan 81 peratus bagi ujian bantuan keselamatan.

Haval H6 Hybrid mendapat skor 5 bintang sempurna pada ujian ANCAP; Siapa kata kereta China tak selamat? 01

H6 Hybrid juga didatangkan dengan sistem bantuan pemandu lanjutan ADAS lengkap seperti brek kecemasan autonomi (AEB) dengan pengesanan penunggang basikal dan pejalan kaki, bantuan pengekalan lorong, amaran berlepas lorong, pengesanan titik buta dan bantuan pertukaran lorong, amaran pra-perlanggaran ke hadapan dan pengenalan tanda jalan raya.

Haval H6 Hybrid kini dijual di Thailand dari THB 1,149,000 (~RM 142,000). Hibrid adalah varian paling mahal dalam barisan H6 di negara gajah putih itu.

Baca juga: SAH: GWM akan memasuki Malaysia dengan Haval H6 & Jolion, tahun 2022 lebih banyak jenama China!

Kuasa datang daripada enjin petrol empat silinder pengecas turbo 1.5 liter yang berfungsi dengan motor elektrik 130 kW. Gabungan ini menghasilkan 243 PS dan 530 Nm. Enjin itu dipadankan dengan transmisi hibrid khusus (DHT) dua kelajuan yang menghantar kuasa ke roda hadapan.

Great Wall Motor (GWM), syarikat induk Haval, baru sahaja membuat kepulangan rasminya ke Malaysia. Semasa pelancaran, syarikat itu menyatakan hasratnya untuk melancarkan hibrid (HEV) di negara ini, jadi kita hanya menunggu masa sebelum kita dapat melihat H6 Hybrid berlegar di jalan raya.

Baca juga: SPYSHOT: Haval H6 PHEV 2022 di Malaysia, debut di tanah air kita dulu berbanding China?

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

Komen

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2021 Haval H6 Upcoming Version

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru