window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Tiada jalan mudah betulkan servis selepas-jualan Kia di Malaysia, walau dengan Bermaz

Mersita · Apr 5, 2021 07:00 PM

Tiada jalan mudah betulkan servis selepas-jualan Kia di Malaysia, walau dengan Bermaz 01

Membetulkan sokongan selepas-jualan Kia yang sudahpun rosak teruk di Malaysia adalah cabaran paling penting dan paling sukar untuk ditangani Dinamikjaya, sebuah subsidiari Bermaz Auto, yang telah mengambil alih hak pengedaran kenderaan Kia di Malaysia bermula 1 April 2021.

Walaupun ramai pemilik Kia menunggu dan berharap untuk pengalaman pemilikan yang lebih baik, mereka haruslah sentiasa beringat bahawa langkah pembetulan isu legasi ditinggalkan oleh Naza Kia Malaysia (pengedar terdahulu) yang kucar-kacir lebih sedekad lamanya amatlah sukar untuk dilaksanakan oleh pengedar baharu dalam jangka masa terdekat ini.

Tiada jalan mudah betulkan servis selepas-jualan Kia di Malaysia, walau dengan Bermaz 02

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Walaupun Kia Motor telah melantik pengedar baharu, ini tidak bermaksud yang Kia kini bebas dari sebarang isu lama. Malangnya, tiada butang ‘hard reset’ untuk masalah ini dan mereka perlu orak langkah strategik untuk membetulkan masalah sedia ada.

Contohnya, Dinamikjaya tidak mempunyai rekod penuh bagi setiap tuntutan waranti mahupun aduan selepas-jualan yang pernah diterima dan tertangguh. Ada juga rekod dan kertas kerja yang tidak lengkap memandangkan beberapa peniaga telah gulung tikar sebelum ini.

Selain dari itu, rekod-rekod kertas kerja dikatakan ada kalanya tidak padan dengan kerja sebenar yang dilakukan atau status kenderaan terlibat. Oleh itu, sebelum anda memasang niat untuk ‘gegar’ atau serang Dinamikjaya bagi aduan anda yang tidak dilayan, sila fahami yang mereka ada alasan bagus jika mereka tidak dapat menjawab persoalan anda secepat mungkin.

Tiada jalan mudah betulkan servis selepas-jualan Kia di Malaysia, walau dengan Bermaz 01

Ketika sidang media pengumuman pelantikan Dinamikjaya oleh Kia Motors Corporation pada minggu lalu, Pengerusi Eksekutif Bermaz Auto Dato’ Sri Ben Yeoh berkata, “Keutamaan kami ialah untuk berhubung dengan pelanggan sedia ada. Kami akan kaji masalah mereka dan cuba untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi supaya mereka gembira, kerana pelanggan yang berpuas hati akan menentukan masa depan jenama ini.”

Tiada jalan mudah betulkan servis selepas-jualan Kia di Malaysia, walau dengan Bermaz 02

Pasaran terbesar Kia di rantau ini ialah Vietnam, berada di tempat kedua di bawah Toyota

Tiada pengumuman tentang mana-mana pelancaran model baharu lagi setakat ini. Malah, Yeoh menjelaskan yang ia akan mengambil masa 12 – 18 bulan untuk menubuhkan satu projek CKD. Tambah beliau, sebelum melancarkan model baharu, Dinamikjaya mula-mula sekali harus mengembalikan semula kepercayaan di kalangan pemilik Kia yang menyokong Kia selama ini supaya mereka berpuas hati sebelum mencari pelanggan baharu nanti.

Baca juga: Bermaz: Kia Seltos, Carnival CKD tangguh sehingga 2022. Servis selepas-jualan lebih penting

Terdahulu, Naza Kia Malaysia telah memasarkan kereta-kereta Kia di bawah program Kia Value 5 yang menawarkan jaminan nilai jualan semula kepada pembeli, dengan syarat yang mereka menggantikan kereta Kia milik mereka dengan model Kia lain. Tetapi memandangkan Naza Kia Malaysia sudah tiada kaitan dengan Kia, kontrak ini sudah tidak sah.

Tiada jalan mudah betulkan servis selepas-jualan Kia di Malaysia, walau dengan Bermaz 03

Pada tahun 2018, Naza Kia Malaysia juga menawarkan promosi servis percuma 5 tahun. Malangnya, peniaga Kia kini tidak dapat memenuhi tawaran promosi ini kerana mereka tidak pasti samada mereka akan diberi pampasan semula bagi kos kerja-kerja yang dilaksanakan.

Tiada jalan mudah betulkan servis selepas-jualan Kia di Malaysia, walau dengan Bermaz 04

Adakah Dinamikjaya akan mengambil alih pemenuhan janji yang dibuat oleh Naza Kia Malaysia? Tiada jawapan mudah bagi persoalan ini kerana Dinamikjaya tiada maklumat penuh yang menunjukkan kos sebenar dan komitmen yang dijanjikan.

Bagi pelanggan, ia mungkin nampak seperti sesuatu yang mudah. Namun, bagi bahagian korporat pula, ada banyak perincian kewangan yang perlu dipertimbangkan oleh syarikat.

Tiada jalan mudah betulkan servis selepas-jualan Kia di Malaysia, walau dengan Bermaz 05

Apabila ditanya tentang perkara ini, Yeoh berkata, “Kami sedang mengkaji butiran teknikal serta kesahan undang-undang bagi tanggungjawab kontrak sebegitu, dan tanggungjawab kontrak ini sebenarnya dibuat oleh pengedar terdahulu. Kami akan cuba atasinya (masalah ini) sebaik mungkin. Ia juga salah satu keutamaan yang perlu diselesaikan, jikalau boleh, isu-isu berbangkit ini dengan jenama ini. Secara amnya, masalahnya ialah selepas-jualan dan janji-janji yang dibuat oleh pengedar terdahulu.

“Kami sedang dalam tempoh peralihan dan kami akan kurangkan impak situasi ini sebaik yang kami boleh. Saya bukannya dalam posisi untuk betul-betul komited dengan situasi ini namun kami pastinya ada kebolehan untuk kurangkan/redakan masalah ini. Kami tidak tahu sejauh mana komitmen yang diberi (dahulu) dan apa butiran-butirannya.”

Tiada jalan mudah betulkan servis selepas-jualan Kia di Malaysia, walau dengan Bermaz 06

Bagi pemilik Kia sedia ada, ia barangkali tidak akan memberi kelegaan sepenuhnya. Tetapi, seperti yang dikatakan tadi, tiada solusi ringkas bagi kesulitan yang dihadapi.

Apa yang boleh dilakukan oleh pemilik Kia yang mengalami masalah selepas-jualan?

Mula-mula sekali, elakkan menulis emel aduan panjang lebar tentang masalah yang dihadapi kereta anda kerana ia hanya akan mengeruhkan lagi keadaan. Lebih banyak anda membebel, lebih sukar bagi penerimanya untuk betul-betul memahami masalah anda.

Tiada jalan mudah betulkan servis selepas-jualan Kia di Malaysia, walau dengan Bermaz 07

Gambar fail menunjukkan Naza Kia Malaysia

Staf yang menerima aduan anda terpaksa menapis banyak lagi kes-kes serupa. Oleh itu, bantulah mereka mudahkan proses dengan aduan yang ringkas, padat, lagi tuntas.

Simpan rekod terperinci tentang ‘bagaimana’, ‘kenapa’, dan ‘bila’.

Komunikasi anda dengan talian perkhidmatan pelanggan Kia (customersupport@kiamalaysia.com.my) patut ada 5 perkara ini sahaja:

1. VIN kenderaan

2. Nombor pendaftaran kenderaan

3. Nama pemilik yang didaftarkan

4. Penyataan masalah, dalam satu ayat ringkas.

5. Kronologi kejadian

Jangan emosi. Biar ringkas dan tuntas.

Kronologi kejadian hanya perlukan tarikh, pusat servis yang dilawati, penasihat jualan yang berurusan dengan anda, nombor resit atau nombor kerja (job number), serta hasilnya (outcome) – dalam satu ayat ringkas.

Buntu? Anda boleh saja pergi ke mana-mana bengkel bebas yang dipercayai untuk selesaikan masalah kereta anda, kerana masa lebih berharga daripada wang ringgit. Lagipun, buat apa susah-susah membetulkan kereta yang sudah turun nilainya. Kenapa, masih nak cuba jaga waranti anda supaya tak void atau terbatal? Bukannya ada pihak yang nak pedulikan waranti kereta anda lagi dah. Bertabahlah.

Mersita

Penulis

Gemarkan kereta tinggi atau wagon, yang setakat ini masih lagi dalam igauan. Memilih Kenari terpakai sebagai kereta pertama, sukakan pemanduannya yang menyeronokkan dengan ruang dalaman yang luas. Mementingkan praktikaliti dan kepuasan sanubari dalam pemilihan kereta.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2020 Kia Cerato 1.6 SX

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda