window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios?

Mersita Β· Feb 16, 2021 11:59 AM

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios? 01

Kalaulah anda sedang mencari sebuah sedan segmen B, barangkali Honda City dan Toyota Vios dah masuk dalam senarai pendek pilihan anda. Ramai juga yang barangkali lupa terus dengan Nissan Almera. Ia bukanlah model sepopular yang lain, dan kami pun tertanya-tanya – kenapa Almera kurang laku jika dibandingkan dengan yang lain?

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios? 02

3 bulan setelah pelancarannya, agak susah untuk anda lihat Almera generasi ini di jalan raya. Lainlah kalau Honda City 2020, bersepah juga di sana sini. Bukan itu saja, Toyota Vios 2020 pun cukup popular, banyak saja yang meluncur laju di mana-mana. Inilah hakikatnya walaupun Vios dilancarkan lebih lambat daripada Almera.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios? 01

Adakah City dan Vios jauh lebih bagus berbanding Almera? Bila dibandingkan risalah spesifikasinya, lebih kurang sama saja dan Almera menang dalam beberapa aspek. Dimana silapnya?

Model generasi sebelumnya menjadi angkara

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios? 02

Salah satu sebab utama yang membuatkan Almera N18 sukar diterima ramai ialah model generasi sebelumnya yang cukup menghampakan. Sepanjang tempoh 8 tahun ia dijual di pasaran Malaysia, Nissan Almera N17 menjadi satu model yang kurang menonjol bagi konsumer.

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios? 03

Kekurangan yang ada pada model ini tidak begitu ketara apabila ia baru saja dilancarkan. Namun, pesaing-pesaingnya semakin maju ke depan dengan pelbagai inovasi dan peningkatan. Rasanya seperti Nissan sudah berhenti mencuba untuk jadi lebih baik dan akhirnya ia semakin ketinggalan dan tenggelam di dalam segmennya sendiri.

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios? 04

Prestasinya hanya suam-suam kuku dan pastinya tak cukup menonjol. Tahap keselesaannya biasa-biasa saja, pengendaliannya serupa naik bot, dan rupa bentuknya juga kurang menarik. Jika kita betul-betul nak cari kelebihannya sekalipun, sememangnya mempunyai ruang dalaman yang luas. Itu saja.

Tahap penawarannya cukup ‘lemau’ dan konsumer tertarik padanya hanya kerana jika ia dijual dengan harga diskaun. Malah, pemandu e-hailing pun cukup puas hati dengan hanya Perodua Bezza.

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios? 05

Diakui, saya pun pada mulanya mempunyai tanggapan sebegini terhadap Almera 2020 yang mungkin lebih kurang sama saja dengan model sebelumnya. Tanggapan itu meleset sama sekali kerana Almera 2020 memang betul-betul hebat.

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios? 06

Bila masuk saja, kualiti ergonominya terus dapat dirasai. Stereng, pedal, dan sudut pandangan pemandu cukup ngam ngam sui. Kerusi ‘Zero Gravity’nya hebat dan cukup sesuai walaupun bagi orang berbadan besar dan tinggi. Kemasan dwi-tonanya membuatkan ruang kabin terasa selesa.

Kualiti binaannya yang agak bagus juga boleh dirasai dan ruang tempat duduk belakangnya cukup luas sama seperti Almera generasi sebelumnya.

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios? 07

Pengalaman pemanduannya juga mengagumkan. Enjin 1.0 liter berpengecas turbo yang dipadatkan di dalam kereta ini padan sungguh dengan transmisi jenis CVTnya untuk memaksimakan ‘output’ 100 PS dan 152 Nm yang ada.

Tak dinafikan yang kuasanya semput sedikit sekitar 5,000 rpm, tapi Almera bukanlah kereta yang dipandu sampai begitu sekali. Walau dengan enjin 3 silinder, ia cukup lancar dan selesa dipandu.

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios? 08

‘Ride’ dan ‘handling’nya memang hebat. Kawalan badannya cukup tegap dan tenang apabila dipandu walau pada kelajuan tinggi. Pendek cerita, ia tidak seteruk model yang terdahulu. Respon kereta juga cukup kemas dan ‘direct’. Kabin juga senyap, lebih bagus daripada Honda Accord.

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios? 09

Pastinya pasukan produk yang menghasilkan Almera baharu ini sepatutnya diberi penghargaan yang lebih lagi kerana anda boleh rasakan betapa bersungguhnya mereka dalam penghasilan model baharu ini. Rupa bentuknya juga sudah diperhalusi untuk tampak lebih cantik.

Almera serba baru ini boleh jadi satu titik perubahan bagi Nissan untuk penghasilan kereta-kereta yang lebih hebat di masa akan datang.

Kesimpulan

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios? 10

Nissan Almera 2020 layak diberi pujian melambung dan diundi sebagai salah satu Kereta Terbaik 2020. Mungkin ada yang berbeza pendapat, tapi penambahbaikan dan kehebatan pada Almera nyata terbukti dalam pandu uji kami.

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios? 11

Walaupun ia tidak didatangkan dengan Android Auto yang barangkali jadi ‘deal breaker’ bagi sesetengah orang, perkara ini boleh diselesaikan dengan cara yang mudah.

Nissan Almera N18 baru sangat padu, tapi kenapa ramai beli Honda City dan Toyota Vios? 12

Ia sememangnya kereta yang patut dipertimbangkan setiap kali anda mencari kereta baru. Sebelum anda buat sebarang keputusan, cuba pandu uji Nissan Almera ini terlebih dahulu. Bukan maksud kami untuk mengatakan yang City dan Vios kereta yang kurang kualitinya, namun Almera sememangnya boleh bersaing dengan model-model lain dalam segmen ini. Tak kenal maka tak cinta.

Mersita

Penulis

Gemarkan kereta tinggi atau wagon, yang setakat ini masih lagi dalam igauan. Memilih Kenari terpakai sebagai kereta pertama, sukakan pemanduannya yang menyeronokkan dengan ruang dalaman yang luas. Mementingkan praktikaliti dan kepuasan sanubari dalam pemilihan kereta.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2020 Nissan Almera 1.0L VL

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli? Β  Jual kereta anda