Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua?

Haris · May 29, 2021 06:00 PM

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 01

Pertama kali diperkenalkan di Malaysia sebagai model import (CBU) pada tahun 2016, Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) telah melancarkan Mitsubishi Outlander yang dipasang secara tempatan (CKD) pada tahun 2017.

MMM kini menawarkan 2 varian Mitsubishi Outlander, dengan harga dari RM 133,491 untuk varian 2.0L hingga RM 147,762 untuk varian 2.4L spesifikasi teratas.

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 02

Dalam lautan SUV segmen C yang sangat berkemampuan dan sengit, adakah Mitsubishi Outlander patut dipertimbangkan oleh pesaing dengan harga yang sama, seperti Honda CR-V atau Mazda CX-5?

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 01

Secara peribadi, penulis mempunyai seorang ahli keluarga yang menggunakan Mitsubishi Outlander. Pendapat beliau, beliau tahu mengenai keupayaan Outlander dan pada masa yang sama tidak mahu kelihatan terlalu menonjol kerana mempunyai sebuah lagi kenderaan Jerman untuk kegunaan sehari-harian.

Jadi apakah keupayaan dan kekurangan Mitsubishi Outlander ni menurut pendapat kami?

Kebaikan

  • Sistem 4WD pintar
  • Kendalian dan pemanduan
  • Ruang kabin paling besar 

Kekurangan

  • Tiada corong penyaman udara belakang
  • Tiada suite ADAS 
  • Pilihan terhad

Kebaikan – Sistem 4WD pintar dengan pilihan

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 02

Tidak seperti pesaing utama iaitu Honda CR-V dan Mazda CX-5, hanya Mitsubishi Outlander menawarkan sistem pacuan empat roda 4WD untuk kesemua varian. Sistem 4WD yang dibangunkan secara dalaman ini sememangnya sinonim dengan Mitsubishi.

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 03

Sistem 4WD pada Mitsubishi Outlander ini bukan sekadar sistem 4WD biasa; ia jauh lebih pintar kerana ia menawarkan pilihan antara tiga mod: 4WD Eco, 4WD Auto dan 4WD Lock.

Tidak seperti sistem AWD pada Subaru yang sentiasa aktif, sistem 4WD pada Mitsubishi Outlander dapat memutuskan hubungan kepada gandar belakang dalam keadaan pemanduan biasa untuk meningkatkan penggunaan bahan api, sambil mengekalkan waktu respons yang lebih cepat berbanding sistem 4WD sepenuh masa.

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 04

Sistem ini akan menghantar tenaga ke roda depan dan belakang, memberikan jaminan cengkaman yang baik sepanjang masa terutamanya ketika cuaca tidak menentu, lagi-lagi dalam keadaan licin.

Kelebihan - Kendalian dan pemanduan

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 05

Kepakaran Mitsubishi dalam penyesuaian suspensi memang tak dapat disangkal lagi dan ini terbukti pada Mitsubishi Outlander. Walaupun menggunakan roda 18-inci dengan tayar siri 55, keselesaan perjalanan sebenarnya agak mengagumkan.

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 06

Outlander mampu menyerap struktur jalan yang tidak sempurna tetapi pada masa yang sama tidak mengabaikan penumpang. Selalunya keselesaan pengendalian terpaksa berkompromi dengan keselesaan tempat duduk belakang tetapi ini tidak berlaku pada Mitsubishi Outlander.

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 07

Ia boleh menerima apa sahaja yang sudut jalan yang anda lalui dengan yakin kerana Outlander mampu menahan oleng badan (body roll) walaupun saiznya yang besar. Pada hemat kami ia lebih baik berbanding Mazda CX-5 dan setara dengan kualiti pemanduan dan keselesaan pada Honda CR-V facelift 2020.

Kelebihan - Ruang kabin paling besar dalam kelasnya

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 08

Apa yang mungkin kurang disedari oleh kebanyakan orang adalah kenyataan bahawa Mitsubishi Outlander mampu menempatkan 7 penumpang. Walaupun Nissan X-Trail juga boleh memuatkan 7 penumpang tetapi kerusi baris ketiga pada X-Trail terlalu sempit, sesuatu yang tidak berlaku pada Mitsubishi Outlander.

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 09

Tidak seperti SUV 7 tempat duduk saingan lain, orang dewasa dengan ketinggian sederhana sebenarnya boleh merasa selesa di tempat duduk di barisan ketiga Mitsubishi Outlander ini tawaran ruang kaki yang mencukupi.

Fikirkan begini, anda boleh mendapatkan 2 tempat duduk percuma pada harga SUV 5 tempat duduk. Guna bila perlu, lipat bila tak perlu. Rasa berbaloi tak?

Harga
Model Harga (RM)
Mitsubishi Outlander 133,491 to 147,762
Honda CR-V 139,912 to 162,910
Mazda CX-5 132,403 to 174,852

Kekurangan - Sistem penyaman udara kurang memuaskan

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 10

Keluasan dan keselesaan Mitsubishi Outlander mungkin kelebihan yang perlu dikompromi dengan satu ciri penting iaitu - tiada corong penyaman udara belakang. Bagi sesetengah orang, apatah lagi yang berkeluarga, ini satu ciri utama dalam pertimbangan.

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 11

Mitsubishi Motors Malaysia tetap menawarkan corong udara yang dipasang pada bahagian bumbung bagi mereka yang benar-benar mahukan penumpang di bahagian belakang berada dalam keadaan yang nyaman.

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 12

Apa yang memburukkan lagi keadaan adalah rekaan penyaman udara Outlander bahagian tengah dan tepi pemandu bersudut ke arah pemandu. Sebagai pengulas yang pernah memandu SUV ini, perincian ini membuatkan persepsi kawalan suhu sedikit terpesong kerana pemandu terasa sangat sejuk tetapi penumpang belakang terasa kurang sejuk.

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 13

Walaupun posisi corong diubah ke sisi yang ekstrim, perubahan ini sedikit sebanyak tidak memberikan perbezaan ketara dan pastinya sesiapa yang memandu Mitsubishi Outlander akan merasa nyaman atau gigil.

Cons – Lacks ADAS suite

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 14

Memandangkan julat harganya yang menyaingi SUV segmen C lain, agak ketinggalan apabila Mitsubishi Outlander pasaran Malaysia tidak mempunyai suite ADAS dari Mitsubishi.

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 15

Untuk sebuah SUV segmen C yang ketiadaan ciri ADAS, memang terasa sungguh kekurangannya. Dalam pengalaman pemanduan kami, kenderaan yang lebih besar sangat disyorkan untuk dilengkapi ADAS. Hal ini kerana feel pemanduan yang berbeza memerlukan bantuan deria.

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 16

Ciri keselamatan standard masih ada dengan 7 beg udara, kawalan kestabilan dan kawalan cengkaman untuk kesemua varian.

Kekurangan - Pilihan terhad

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 17

Three colours, nothing more, nothing less

Mitsubishi Outlander spesifikasi Malaysia hanya terdapat dalam tiga warna sahaja iaitu: Red Metallic, Solar White, dan Ruby Black. Selain itu, hanya 2 varian sahaja yang ditawarkan. Pilihan terasa kecil namun difahami kerana kekurangan permintaan di Malaysia.

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 18

Persoalan yang utama adalah adakah permintaan perlu tinggi sebelum menawarkan variasi produk atau variasi produk perlu ditambah dahulu untuk meningkatkan permintaan? Sayang sekali kerana kajian pasaran telah menyempitkan pilihan rakyat Malaysia.

Konklusi

Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua? 19

Mitsubishi Outlander adalah salah satu SUV underrated yang terdapat dalam pasaran hari ini.

SUV ini mungkin kurang pada bahagian keselamatan dan penyaman udara, ia menutup kekurangan tersebut tahap keselesaan yang unggul dan ruang dalaman yang luas.

Rangkaian perkhidmatan Mitsubishi Motors Malaysia juga harus dipuji kerana ia berada di tempat pertama dari segi kepuasan perkhidmatan selepas jualan, di hadapan Toyota dan Mazda.

Ikuti ulasan:

Mitsubishi Outlander PHEV 2022 lalui ujian lasak, model Ralliart bakal kembali!

Mitsubishi Outlander 2022 diacah, debut global 16 Febuari nanti!

Rebiu: Mitsubishi Outlander 2.0 4WD. Ini apa yang boleh dijangkakan untuk Mitsubishi Xpander?

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

Komen

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2018 Mitsubishi Outlander 2.0 CVT (CKD)

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru