CEO Perodua beri petanda Perodua Ativa Hybrid, EV bateri mampu milik kini sedang dikaji dengan TNB

Haris · Jul 21, 2022 01:00 PM

CEO Perodua beri petanda Perodua Ativa Hybrid, EV bateri mampu milik kini sedang dikaji dengan TNB 01

Perodua perlu bekerjasama dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB) untuk memperkenalkan kenderaan elektrik (EV) berkualiti tinggi dan mampu milik untuk orang ramai, ujar Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob pada pelancaran Perodua Alza 2022 serba baharu semalam.

“Tenaga Nasional Berhad sedang berusaha untuk meningkatkan tenaga elektrik yang dijana daripada sumber tenaga bersih, serta menempatkan stesen pengecas EV yang mencukupi. Pada masa yang sama, Perodua boleh menggunakan peluang ini dengan meneroka bidang baharu seperti menghasilkan EV berkualiti tinggi yang mampu dimiliki oleh Keluarga Malaysia.

“Kedua-dua pihak boleh bekerjasama untuk memperkenalkan kadar caj berpatutan yang boleh dilanggan oleh semua.

“Malah, syarikat telekomunikasi seperti Telekom Malaysia juga boleh bekerjasama dengan kedua-dua pihak ini untuk menyediakan pakej data yang membolehkan pengguna menempah sesi pengecasan EV dalam talian,” kata Ismail Sabri sambil menambah perkongsian pintar seperti ini mesti dilakukan dengan cepat untuk mengatasi kesan tersebut. perubahan iklim.

CEO Perodua beri petanda Perodua Ativa Hybrid, EV bateri mampu milik kini sedang dikaji dengan TNB 01

Sebagai jawapan balas, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua Dato’ Syed Zainal Abidin Ahmad berkata, “Niat kami ialah mobiliti untuk semua orang. Berkenaan ucapan Perdana Menteri mengenai neutraliti karbon, ia (EV) kini dalam rancangan kami, dan kami akan membuat pengumuman sebaik sahaja kajian kebolehlaksanaan terakhir berhubung perkongsian antara Perodua dan syarikat lain selesai. Kami berharap kami boleh menjadi antara syarikat yang bekerjasama untuk memenuhi sasaran kerajaan untuk menjadi neutral karbon menjelang 2050."

Bagi jangkaan tempoh masa, Dato’ Zainal berkata keutamaan segera syarikat untuk tahun ini adalah untuk menjelaskan tunggakan lebih 200,000 pesanan, sambil menambah bahawa kajian kebolehlaksanaan masih diteruskan.

“Sebelum kita menghasilkan kenderaan elektrik, kita perlu memahami persepsi dan gaya hidup masyarakat Malaysia. Tanpa pemahaman, pelanggan mungkin terpaksa mengubah gaya hidup mereka, disebabkan stesen pengecas, disebabkan jarak kenderaan, maka ia tidak akan berjaya. Kami sedang melakukan banyak tinjauan pasaran.

"Sebelum elektrik, kami juga akan melakukan hibrid untuk memastikan pelanggan selesa, dan memahami bahawa bagaimana atau lebih tepatnya, jika anda menggunakan kenderaan elektrik, anda mungkin perlu menukar (corak) dan gaya hidup anda," katanya.

CEO Perodua beri petanda Perodua Ativa Hybrid, EV bateri mampu milik kini sedang dikaji dengan TNB 02

Ketua Pegawai Eksekutif itu juga menolak pembangunan model hibrid plug-in (PHEV) yang selalu ditawarkan oleh pengeluar jenama Eropah.

"Jika kita buat hibrid, ia akan menjadi seperti hibrid bersiri (series hybrid)," kata Dato' Zainal.

Spekulasi yang bertiup kencang pada ketika ini adalah Perodua akan memperkenalkan Perodua Ativa versi siri-hibrid, memandangkan model asas Daihatsu Rocky sudah tersedia di Jepun dengan rangkaian pemacu e-Smart Hybrid jenis siri.

Hibrid siri ialah versi hibrid selari / siri-selari yang lebih ringkas dan lebih murah, kebanyakannya digunakan oleh Honda dan Toyota.

Hibrid siri masih merupakan sistem hibrid penuh, bermakna ia boleh memecut daripada pegun menggunakan kuasa elektrik sahaja. Perbezaan utama dengan hibrid penuh siri selari (series-parallel full-hybrid) seperti yang digunakan dalam Toyota Corolla Cross Hybrid adalah enjin hibrid siri (yang bakal diperkenalkan) tidak memacu roda.

CEO Perodua beri petanda Perodua Ativa Hybrid, EV bateri mampu milik kini sedang dikaji dengan TNB 03

Sebaliknya, enjin kecil sekadar berfungsi sebagai penjana atau pengecas (generator) yang digunakan untuk mengecas bateri voltan tinggi. Dengan cara ini, enjin berputar pada kelajuan tetap, justeru mengekalkan kadar penggunaan minyak yang sama - lantas menjimatkan minyak tanpa kehilangan prestasi.

Baca: Video: Adakah Perodua sedang mengacah Ativa Hybrid dengan video mesra alam baharu ini?

CEO Perodua beri petanda Perodua Ativa Hybrid, EV bateri mampu milik kini sedang dikaji dengan TNB 04

Daihatsu Rocky e-Smart Hybrid menggunakan enjin 3-silinder 1.2 liter (WA-VEX) tetapi seperti yang dinyatakan, enjin itu tidak memacu kereta dan hanya digunakan untuk mengecas bateri 4.3 Ah yang terletak di belakang.

Kecekapan bahan api yang didakwa ialah 3.6 liter/100 km (kitaran ujian WLTC) yang sangat rendah.

Baca: Pengalaman memandu Nissan Note e-Power - minyak 2.8L/100km, Axia tak boleh cari makan!

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

Komen

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2021 Perodua Ativa 1.0L Turbo X

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru