window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Chery membuat kemunculan semula di Malaysia secara rasminya, di media sosial!

Zamil Syaheer Β· Mar 2, 2022 01:00 PM

Chery membuat kemunculan semula di Malaysia secara rasminya, di media sosial! 01

Tahun 2022 akan menjadi tahun di mana kita dapat melihat beberapa pembuat kereta yang dikenali membuat kemunculan semula ke Malaysia dan salah satunya ialah Chery. Menurut sumber yang rapat dengan pembuat kereta China itu, Chery dijangka akan kembali pada S3 2022 tetapi sebelum pelancaran fizikalnya, mereka telah hadir semula melalui media sosial.

Halaman Facebook Chery Malaysia di bawah nama @cherymalaysiaofficial telah diwujudkan pada 13-Oktober 2021 dan sejak itu, halaman itu sentiasa dikemas kini dengan maklumat mengenai pembuat kereta China itu dan beberapa model akan datang.

Chery membuat kemunculan semula di Malaysia secara rasminya, di media sosial! 02

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Halaman baru ini berbeza dengan satu lagi halaman Chery Malaysia di bawah tag @cherymalaysia yang dikendalikan oleh bekas pengedar Chery di Malaysia, Chery Automobile (Malaysia) Sdn Bhd. Ia dahulunya dikenali sebagai Chery Alado Automobile Sdn Bhd dan terkenal dengan pengedaran Chery Eastar, kereta MPV China pertama yang popular di negara ini.

Baca juga: Kereta kompak dan sedan yang paling tak laku di Malaysia!

Chery membuat kemunculan semula di Malaysia secara rasminya, di media sosial! 01

Tetapi ini bukanlah Chery yang sama seperti 4 tahun yang lalu. Walaupun nama Tiggo kembali dalam sekurang-kurangnya 3 model akan datang, ia ibarat langit dan bumi berbanding reka bentuk yang nampak seperti Toyota RAV4 celup.

Baca juga: SUV, MPV, dan trak pikap yang paling tak laku di Malaysia!

Chery membuat kemunculan semula di Malaysia secara rasminya, di media sosial! 02

Indonesian-spec models shown

Menurut sumber kami, Chery bersedia untuk memperkenalkan barisan SUV serba canggih mereka iaitu Tiggo 4 Pro, Tiggo 7 Pro, Tiggo 8 Pro, dan Omoda 5.

Baca juga: Rakyat Malaysia mungkin mengenali Geely, tetapi Chery ialah jenama kereta paling dipercayai di China

Chery membuat kemunculan semula di Malaysia secara rasminya, di media sosial! 03

Dari atas ke bawah: Tiggo 4 Pro, Tiggo 7 Pro, Tiggo 8 Pro

Ketiga-tiga model Tiggo akan cuba untuk ‘mencucuk’ jualan SUV Geely yang laku keras dari Proton. Tiggo 4 Pro akan bersaing secara langsung dengan Proton X50, Tiggo 7 Pro akan menentang Proton X70, dan Tiggo 8 Pro akan bersaing dengan Proton X90 yang akan datang.

Chery membuat kemunculan semula di Malaysia secara rasminya, di media sosial! 04

Sementara itu, Omoda 5 dijangka menjadi salah satu model global Chery yang paling penting kerana ia akan dieksport ke lebih 30 negara, termasuk Malaysia. Omoda 5 akan bersaing dengan Toyota Corolla Cross dan Honda HR-VV dalam pasaran subkompak (segmen B/C) yang sangat kompetitif dan boleh didapati dalam kedua-dua versi petrol dan elektrik.

Baca juga: Chery Omoda 5: Sah tiba di Malaysia sebelum dijual di China, kita akan mendapat model paling baru!

Chery membuat kemunculan semula di Malaysia secara rasminya, di media sosial! 05

Bercakap tentang elektrik, Chery juga mungkin membawa kenderaan elektrik (EV) eQ1 yang comel dan mampu milik ke Malaysia. Kenderaan elektrik bateri mikro (BEV) boleh menjadi pencetus trend baharu yang menyaksikan lebih ramai rakyat Malaysia bersedia menggunakan elektrik, sekurang-kurangnya di sekitar bandar.

Baca juga: Chery EQ1: Nak kereta elektrik harga saing Myvi? Inilah pilihan akan datang untuk rakyat Malaysia

Dengan barisan model yang kuat, mungkin keputusan Chery untuk memulakan kehadiran semula melalui media sosial sebelum pelancaran pada tahun ini adalah keputusan yang baik untuk mempromosikan semula nama mereka. Bagaimanapun, Malaysia bukan satu-satunya negara yang melihat Chery menggunakan strategi yang sama sebelum pelancaran yang sebenar.

Chery membuat kemunculan semula di Malaysia secara rasminya, di media sosial! 06

Chery telah melancarkan halaman rasmi Facebook untuk pasaran Indonesia pada 7-Februari 2021, lebih setahun sebelum pelancaran semulanya di Nusantara. Mungkin pada hari halaman itu dicipta, ia memberi petunjuk bila Chery akan kembali ke Malaysia? Kita tunggu dan lihat.

Baca juga: Chery prebiu media 3 SUV di Indonesia sebelum membuat debut – CKD akan bermula Jun 2022

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Perbincangang Trending

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2022 Chery EQ1 Upcoming Version

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli? Β  Jual kereta anda