window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi?

Zamil Syaheer · Jun 5, 2020 07:21 PM

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 01

Malaysia terkenal kerana mempunyai antara sebuah negara yang mengenakan cukai yang tinggi terhadap kereta. Penjualan kereta baru dan alat ganti kereta adalah penyumbang terbesar dalam pengumpulan duti import dan eksais, melangkaui pengeluaran produk tembakau dan alkohol.

Berapa banyak cukai yang disumbang melalui penjualan kereta kepada pihak kerajaan Malaysia?

Sebenarnya, pihak kerajaan tidak memberi info pecahan tentang kutipan cukai mengikut sektor industri, tapi kami boleh memberi anggaran bahawa sektor industri otomotif menyumbang lebih daripada RM 10 bilion dalam keuntungan cukai setiap tahun.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Industri otomotif amatlah penting kepada Perbendaharaan Malaysia, sehingga dokumen “Fiscal Outlook and Federal Government Revenue Estimates 2020” yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan mengatakan:

"Kutipan duti eksais pada tahun 2020 dijangkakan meningkat kepada 4.9% kepada RM 11 bilion kerana mendapat permintaan yang lebih tinggi untuk kenderaan bermotor. MAA menjangkakan pertumbuhan sebanyak 2% untuk jumlah industri berikutan permintaan berterusan untuk model kenderaan baru dan kempen promosi agresif oleh syarikat automotif."

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 01

Daripada pendapatan duti eksais bernilai RM 11 bilion, dianggarkan penjualan kereta baru menyumbang sekitar RM 6 bilion berdasarkan dokumen yang sama pada tahun 2017, ketika MoF meletakkan sumbangan dari cukai eksais kereta 2018 pada harga RM 6.2 bilion.

MoF melanjutkan dengan mengatakan “… kutipan cukai penjualan disasarkan pada RM15.5 bilion berikutan permintaan yang lebih tinggi pada pacuan empat roda (4WD) dan kenderaan utiliti sukan (SUV) serta mesin dan alat ganti.”

Kami tidak mengetahui jumlah sumbangan penjualan kereta baru kepada koleksi SST, tetapi kerana sebuah kereta bernilai RM 50,000 (nilai cukai kastam, cukai eksais, duti import) membayar cukai jualan sebanyak RM 5,000, selamat untuk kami menganggarkan bahawa 600,000 kereta yang dijual setiap tahun menyumbang cukai jualan sekurang-kurangnya RM 5 bilion.

Duti import dianggarkan bernilai RM 2.8 bilion setahun, tetapi kerana alkohol dan tembakau menyumbang tidak lebih dari RM 300 juta, kereta yang diimport dianggarkan menyumbang lebih dari RM 1 bilion. Selebihnya datang dari import mesin dan alat ganti.

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 02

G20 BMW 330i M Sport. Dengan spefikasi yang sama, harganya mencecah RM 200,000 di Amerika Syarikat.

Mengapa kereta begitu mahal di Malaysia?

Sebab kenapa harga kereta kita mahal adalah sedikit rumit untuk kita bicarakan, tapi ianya lebih kepada gabungan beberapa factor seperti pasaran Malaysia yang kecil, nilai mata wang tempatan yang lemah, dan cukai yang tinggi terhadap import yang dengan cara yang agak berlawanan.

Kami boleh rumuskan beberapa faktor yang lebih lanjut dibawah:

1. Saiz pasaran kecil

Pasaran kereta di Malaysia dianggarkan mencapai 600,000 kereta setahun, tetapi angka ini tidak memberi banyak makna kerana hampir 60 peratus pasaran dikawal oleh Proton dan Perodua yang menikmati rebat cukai yang besar kerana menggunakan banyak komponen tempatan.

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 03

Secara realistiknya, mana-mana syarikat kereta asing yang ingin berniaga di sini hanya mendapat ukuran pasaran sekitar 250,000 kereta – jumlah yang sangat kecil jika dibandingkan dengan 1 juta buah kereta yang dijual di negara Thailand dan Indonesia setiap tahun.

Bayangkan ini: Apabila dua peniaga yang bersaing membeli sesuatu dari pemborong (dalam kes ini, kilang kereta), siapa yang anda fikir akan mendapat harga yang lebih baik, pembeli yang memesan 10 unit atau pembeli yang memesan 1,000 unit? Sama dengan kereta.

2. Nilai matawang yang lemah

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 04

Pada tahun 1980, Ringgit Malaysia diperdagangkan sekitar RM 2.20 hingga 1 Dolar AS, dan sekitar RM 1.20 untuk 100 Yen Jepun. Hari ini, Ringgit diperdagangkan sekitar RM 4.10 hingga 1 Dolar AS, dan RM 3.70 hingga 100 Yen Jepun. Dulu, RM 10 bersamaan 100 Baht Thailand namun kini anda memerlukan RM 13 untuk mendapatkan jumlah yang sama.

Tiada kereta yang dapat dihasilkan oleh satu negara sahaja. Malah Proton atau Perodua memerlukan bahan mentah atau komponen yang diimport dari negara lain, termasuklah negara pengeluar kereta yang paling maju. Dengan mata wang yang lebih lemah, kita perlu membayar lebih banyak untuk membeli bahan mentah yang sama untuk menghasilkan kereta di sini.

3. Struktur cukai

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 05

Kita mempunyai struktur cukai yang menghukum kereta import untuk mendorong penubuhan kilang pemasangan kenderaan di sini, kononnya untuk mencipta lebih banyak peluang pekerjaan di Malaysia. Namun hakikatnya, ianya lebih mahal untuk menghasilkan kereta di Malaysia daripada mengimportnya.

Mari kita ambil contoh Toyota Camry 2.5V yang diimport dari Thailand. Tanpa cukai, sedan segmen D ini dijual dengan harga RM 123,000 sahaja.

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 06

Murah, tapi bukan di Malaysia.

Varian Honda Accord 2.4 VTi-L (generasi terdahulu) yang dipasang secara tempatan berharga RM 127,500 tanpa cukai - RM 4,000 lebih banyak daripada Camry generasi baru, walaupun Camry merupakan produk yang jauh lebih canggih dengan bahagian dalaman yang lebih premium dan casis yang lebih mantap.

Nilai sebenar kereta itu kemudiannya dipalsukan secara artifisial oleh cukai. Oleh sebab itu, kelebihan RM 4,000 yang memihak kepada Camry yang diimport akan berubah menjadi denda sebanyak RM 30,000 setelah Camry yang diimport dikenakan cukai tambahan 30% duti import dan 90 persen duti eksais.

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 07

Berikut adalah jadual yang membandingkan harga selepas cukai dan sebelum cukai model-model popular di Malaysia:

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 08

*Perbezaan harga adalah disebabkan cukai, tapi ini mungkin termasuk kos tambahan seperti pengangkutan dan juga perbezaan keuntungan di antara Langkawi dan Semenanjung Malaysia. Akan tetapi, ini bukanlah perkara biasa kereta keuntungan penjualan ada sama rata di antara Langkawi dan Semenanjung Malaysia.

Mengapakah kos pemasangan kenderaan sangat tinggi tetapi lebih murah untuk mengimportnya?

Seperti semua industri berat, kos pembuatan kenderaan adalah fungsi skala. Semakin banyak yang anda hasilkan, semakin rendah kos seunit.

Lazimnya, kilang pembuatan kenderaan berjalan paling efisyen apabila ia dapat menghasilkan sekurang-kurangnya 150,000 - 200,000 kenderaan setiap tahun. Hanya ada satu pengeluar kereta di sini yang boleh beroperasi pada skala itu iaitu Perodua dengan lebih daripada 240,000 kereta dihasilkan pada tahun 2019.

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 09

Jika pengeluar kereta membuat kurang daripada 150,000 kereta, mereka sebenarnya membayar lebih banyak kerja-kerja yang dapat dilakukan dengan lebih murah dan lebih cepat di kilang yang lebih besar di Thailand, Jepun, Korea, Jerman, ataupun China.

Sebilangan besar kilang kereta di Malaysia beroperasi dengan kapasiti kurang dari 100,000 unit / tahun. Dengan skala kecil seperti itu, tahap pelaburan dan pemindahan teknologi agak terhad. Justeru, fungsi pemasangan tempatan ini tidak sesuai untuk digunakan.

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 10

Kilang Mazda Malaysia di Kulim adalah sebuah pengeksport terbesar kenderaan.

Sama juga dengan sumber bahagian tempatan. Pembekal alat ganti Malaysia yang membuat hanya 20,000 papan pemuka setahun untuk Proton X70 tidak mampu untuk menawarkan harga yang lebih rendah daripada pembekal di China yang mengeluarkan 20,000 unit papan pemuka yang sama dalam sebulan.

Tanpa skala yang mencukupi, tidak akan ada pertukaran teknologi ke tahap yang lebih tinggi. Ya, bakat tempatan kita masih akan mendapat manfaat daripada pendedahan dan peluang untuk belajar mengenai pembuatan, tetapi tidak ada yang akan meningkatkan pengetahuan pembuatan negara kita ke tahap seterusnya.

Bagaimana dengan eksport pula? Mengapa Indonesia atau Australia perlu mengimport dari Malaysia, sedangkan ianya lebih murah bagi mereka untuk membeli terus dari kilang utama di Thailand atau Jepun.

4. Perjanjian perdagangan bebas tidak selalu menyebabkan harga kereta lebih murah

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 11

Eh, jadual di atas menunjukkan duti import 0 peratus. Jadi mengapa harga tidak turun?

Ketika Malaysia menandatangani Perjanjian Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) pada tahun 2004, Malaysia bersetuju untuk menghapuskan duti import untuk kereta sekiranya 60 peratus nilai komponen berasal dari negara ASEAN (Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara, bukannya label bangsa-bangsa Asia).

Dalam masa yang sama, pemerintah negara Malaysia secara diam-diam menaikkan duti eksais yang tidak tercakup dalam perjanjian, justeru mempertahankan harga. Licik bukan?

Thailand mengadu kepada Pertubuhan Perdagangan Dunia tetapi memutuskan untuk terus berdagang dengan pasaran lain yang lebih besar dan lebih menguntungkan. Satu-satunya benefisiari sebenar AFTA adalah trak pikap. Ini kerana menurut undang-undang cukai Malaysia, track pikap dikecualikan dari duti eksais kerana ia dikira sebagai kenderaan komersial.

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 12

Ia juga menjelaskan mengapa trak pikap adalah satu-satunya jenis kereta yang harganya sama dengan yang dijual di negara-negara dengan pasaran yang diliberalisasikan. Malaysia juga mempunyai perjanjian perdagangan bebas dengan Jepun. Secara teorinya, semua kereta buatan Jepun dapat diimport tanpa cukai, namun duti eksais tetap dikenakan.

Kami mengatakan secara teori kerana untuk memastikan bahawa sebuah kereta memang dibuat di Jepun, pihak Kastam akan meminta pengimport untuk menyerahkan dokumen 'Sijil Asal' yang diperlukan bagi menyenaraikan sumber asal setiap bahagian kereta.

Ini adalah perkara biasa tetapi sebuah kereta mempunyai puluhan ribu bahagian. Toyota tidak akan membuang masa untuk menghasilkan dokumen tersebut untuk pasaran kecil. Ini menjelaskan mengapa Lexus dijual dengan harga yang teramat tinggi.

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 13

Secara teorinya, kereta yang diimport dari Jepun tidak perlu lagi membayar duti import. Secara 'teorinya' ya.

Terdapat juga realiti rantaian bekalan global masa kini. Untuk memenuhi syarat pengecualian duti import di bawah FTA Jepun-Malaysia, sebuah kereta buatan Jepun mestilah mempunyai sekurang-kurangnya 70 peratus daripada jumlah nilai bahagiannya yang berasal dari Jepun. Namun realitinya , hampir setiap kereta hari ini dibuat dari bahagian yang datang dari pelbagai negara.

Sekarang anda telah mengetahui mengapa harga kereta begitu mahal di Malaysia. Pada masa yang akan datang apabila ada ahli politik yang menjanjikan harga kereta yang lebih murah jika anda mengundinya sebagai wakil rakyat, suruh dia tutup mulut, duduk, dan terangkan bagaimana jurang pemerintahan pendapatan akan disambung.

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 14

Ingat tak? Merepek je.

Sehinggalah sampai masa adanya individu yang dapat menjelaskan bagaimana ekonomi kita dapat menjana RM 6 bilion ditambah jurang dalam pendapatan cukai eksais yang disumbangkan oleh kereta setiap tahun, janji-janji harga kereta yang lebih murah adalah tak lain tak bukan hanyalah sembang kosong.

Persoalan yang harus anda tanyakan kepada ahli politik Malaysia ialah mengapa ekonomi kita tidak dapat menjana aktiviti dengan nilai yang lebih tinggi supaya kita tidak perlu bergantung pada cukai minyak dan kereta.

Lihat tajuk utama berita atau topik yang sibuk dibahaskan oleh negara kita. Cukup mudah untuk melihat mengapa negara Vietnam, Indonesia dan Thailand terus maju.

Tingkatkan kualiti topik perbahasan kepada masalah yang lebih nyata, kurangkan isu keagamaan dan elakkan menggunakan sentimen perkauman.

Rakyat Malaysia membayar cukai kereta sebanyak RM 10 bilion setiap tahun. Macam mana perkara ini boleh terjadi? 15

Grab adalah antara syarikat terbesar di Asia Tenggara. Ia dimulakan oleh rakyat Malaysia di Malaysia tetapi mereka telahpun  berpindah ke Singapura. Sekarang, Traveloka dan Gojek Indonesia pun mahu meneroka pasaran Malaysia.

Sampailah masa kita dapat mengatasi jurang pendapatan cukai, tidak mungkin pemerintah dapat menghapuskan duti eksais untuk menurunkan harga kereta.

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2023 Honda City 1.5L e:HEV RS

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda