window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Jualan meningkat 66%, Mitsubishi kini selesa dalam Top 3 Jenama Kereta bukan Nasional di Malaysia!

Haris ยท Apr 28, 2022 01:00 PM

Jualan meningkat 66%, Mitsubishi kini selesa dalam Top 3 Jenama Kereta bukan Nasional di Malaysia! 01

Mitsubishi Motors Malaysia (MMM), pengedar rasmi kenderaan Mitsubishi Motors di Malaysia, menamatkan Tahun Kewangan 2021 (April 2021 – Mac 2022) dengan penuh harapan walaupun dua tahun terjejas oleh wabak itu.

Syarikat itu menjual 19,217 unit pada TK21, yang mewakili peningkatan 66% walaupun Jumlah Industri (TIV) menyusut sebanyak 6.7%, berbanding tempoh yang sama pada Tahun Kewangan 2020 (April 2020- Mac 2021). Pencapaian yang patut diberi perhatian ini meletakkan syarikat dengan selesa dalam tiga tempat teratas kategori automotif bukan nasional.

Jualan meningkat 66%, Mitsubishi kini selesa dalam Top 3 Jenama Kereta bukan Nasional di Malaysia! 02

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Mitsubishi Xpander terus mendominasi segmen MPV bukan nasional di Malaysia, dan juga menerajui jualan untuk jenama Mitsubishi Motors. Crossover tujuh tempat duduk telah menutup tahun kewangan dengan 9,065 unit terjual, yang menyumbang 47.2% kepada jumlah keseluruhan jualan syarikat.

Trak pikap Mitsubishi Triton yang teguh juga mengekalkan bahagian pasaran yang kukuh hampir 21.4% dan kekal sebagai salah satu pilihan kegemaran dalam segmen trak pikap walaupun persaingan yang sihat daripada pesaingnya yang baru dilancarkan. Mitsubishi Motors telah menjual 9,420 unit Triton pada FY21 iaitu peningkatan 24% berbanding FY20.

Jualan meningkat 66%, Mitsubishi kini selesa dalam Top 3 Jenama Kereta bukan Nasional di Malaysia! 01

“Secara umumnya, dua tahun lalu adalah sukar bagi industri automotif, bukan sahaja dengan peningkatan kes Omicron tetapi banjir yang menjejaskan Lembah Klang dan wilayah Pantai Timur, serta kekurangan alat ganti atau cip elektronik. Terdapat banyak halangan untuk diatasi oleh industri, justeru untuk prestasi jualan kami berkembang adalah kejayaan yang ketara bagi kami.

"Kami mengambil peluang ini untuk mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia kerana memulakan dan melanjutkan pengecualian SST beberapa tahun kebelakangan ini. Dengan ini, pelanggan kami boleh menikmati penjimatan tambahan sambil ia juga memberi kami masa untuk memenuhi semua tempahan tempahan yang dibuat." kata Shinya Ikeda, Ketua Pegawai Eksekutif Mitsubishi Motors Malaysia.

Baca: Mitsubishi cantas Nissan dalam Top 5 jenama kereta Malaysia - jualan Xpander dan Triton laku keras!

Jualan meningkat 66%, Mitsubishi kini selesa dalam Top 3 Jenama Kereta bukan Nasional di Malaysia! 02

Beliau menambah, “Syarikat akan terus membuat penambahbaikan ke hadapan dengan momentum yang kukuh untuk 2022. Kami sedar bahawa sebilangan besar pelanggan kami mensasarkan untuk membeli kereta mereka sebelum pengecualian SST tamat pada akhir Jun.

"Kami meneruskan usaha terbaik kami untuk memenuhi bilangan tempahan, dan kami telah meningkatkan kapasiti pengeluaran kami sambil mengekalkan tahap kualiti produk yang tinggi. Pelanggan kamilah yang meletakkan kami di sini, justeru memberikan mereka kemudahan dan keyakinan sepenuhnya terhadap jenama itu adalah keutamaan kami.”

Jualan meningkat 66%, Mitsubishi kini selesa dalam Top 3 Jenama Kereta bukan Nasional di Malaysia! 03

MMM komited untuk menjual rangkaian kenderaan yang berkualiti tinggi, prestasi, keselamatan, keselesaan dan maju dari segi teknologi. Trak pikap Triton 4x4 diimport sebagai unit CBU (Completely Built-Up) dari Thailand manakala Outlander dan Xpander baharu dipasang secara tempatan (CKD) di Malaysia.

“Drive Your Ambition” ialah slogan yang cukup menggambarkan komitmen berterusan Mitsubishi Motors Corporation (MMC) terhadap nilai dan aspirasi pemanduannya. Berikutan itu, MMM berusaha untuk memberikan pengalaman unik dan memberi inspirasi kepada pelanggan kami untuk pergi jauh dengan kenderaan kami.

Baca: Sah! Mitsubishi Outlander dihentikan jualan di Malaysia. Selamat tinggal SUV paling 'underrated'!

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2020 Mitsubishi Xpander 1.5 L

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli? ย  Jual kereta anda