window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'?

Faisal · Nov 10, 2020 08:00 PM

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 01

Setiap insan mempunyai impian untuk mencapai sesuatu di dalam hidupnya. Kebiasaannya, rumah besar dan kereta mewah menjadi penanda aras untuk sesuatu kejayaan. Bercakap mengenai kereta, kita sering bermula dari bawah melalui kereta tempatan seperti Proton Saga, Perodua Axia atau kereta buatan Jepun.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 02

Perkara ini menimbulkan persoalan apabila mereka hendak menaik taraf kepada kereta kontinental seperti Mercedes-Benz. Hal ini disebabkan oleh stigma masyarakat yang berpendapat bahawa kereta Eropah mudah meragam dan tidak tahan lama berbanding kereta buatan Jepun.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 01

Imej: dreamstime

Secara umumnya, ia sememangnya benar tetapi sesetengah model seperti Mercedes-Benz E-Class tidaklah seperti yang disangka. Perkara ini dibuktikan apabila ia digunakan sebagai teksi di beberapa buah negara.

Apa beza kereta mewah dengan kereta biasa?

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 02

Secara umumnya, kereta mewah mempunyai kualiti yang lebih tinggi dengan perincian yang lebih mendalam. Sebagai permulaan, berat kunci kereta itu sendiri terasa lebih sedap dengan bahan yang lebih berkualiti.

Apabila anda membuka atau menutup pintu kereta dari luar atau dalam, bunyi dan maklum balas yang dirasai juga lebih memuaskan daripada kereta biasa.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 03

Atas: Kabin sebelum facelift, Bawah: Kabin facelift

Masuk sahaja ke dalam, anda akan disajikan dengan kemasan yang lebih berkualiti dan lebih solid. Malah kukuh seperti batu. Tidak percaya? Cuba anda sentuh atau goncangkan mana-mana bahagian.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 04

Atas: Penampilan sebelum facelift, Bawah: Penampilan facelift

Selain itu, terdapat beberapa gadjet elektronik dan teknologi yang boleh buat anda terpukau sekiranya anda bandingkan dengan kereta buatan Jepun.

Dalam banyak-banyak model Mercedes, kenapa E-Class?

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 05

Jenama Mercedes sering menjadi idaman ramai kerana ia kelihatan cukup mahal dan berkelas. Untuk maklumat anda, E-Class adalah model teras untuk Mercedes-Benz. Model teras seperti ini mewakili imej sesebuah jenama. Maka itu, ia diibarat seperti sebuah Mercedes-Benz yang sebenar kerana ia dibina dengan perincian yang cukup mendalam tetapi masih mengekalkan harga yang munasabah untuk menginspirasikan pembeli tidak mengira darjat dan pangkat.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 06

Melewati zaman dahulu sampai sekarang, tiada apa yang lebih hangat diperkatakan daripada E-Class generasi W212. Generasi W212 menampilkan legenda Mercedes mata belalang dalam bentuk yang paling cun dan sporty.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 07

Perbandingan dengan model facelift di sebelah kanan

Pada masa yang sama, model facelift pada pertengahan hayatnya menampilkan wajah yang cukup moden. Malah sehingga kini, ia masih kelihatan segar dan baharu. Maka itu, tidak hairanlah sekiranya pemilik Toyota Camry atau Honda Accord menaik taraf kepada segmen premium seperti E-Class W212.

Isu dan permasalahan

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 08

Secara umumnya, E-Class W212 mempunyai jangka hayat yang baik untuk sebuah kereta kontinental. Namun begitu, ia bukanlah tanpa sebarang permasalahan. Kami merujuk kepada pemilik AutoRaco Bandar Tun Razak iaitu Encik Wai untuk mengetahui isu umum mengenai Mercedes E-Class W212.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 09

Antara isu yang sering dihadapi oleh pemilik ialah kegagalan pam air (water pump). Sekiranya ia berlaku, cecair penyejuk (coolant) enjin akan melimpah keluar dari sistem penyejuk (radiator). Perkara ini mengakibatkan enjin overheat kerana suhu enjin tidak dikekalkan. Kos penukaran water pump dan komponen yang terlibat adalah sekitar RM 2,500.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 10

Selain itu, terdapat isu kegagalan pengesan oxygen (o2 sensor) dimana ia akan menaikkan simbol 'check engine light'. Kos penukaran oxygen sensor ini adalah sekitar RM 650.

Pada masa yang sama, kegagalan pengesan mass air flow (mass air flow sensor) juga boleh berlaku. Perkara ini turut menaikkan simbol check engine light. Namun begitu harga penukaraanya mencecah RM 3,000 kerana alat ganti yang original sahaja yang ada.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 11

Antara isu lain pada E-Class W212 ialah kehausan engine mounting. Untuk maklumat anda, komponen ini digunakan untuk meletakkan tren kuasa ke rangka badan kereta. Ia juga berfungsi untuk menyerap gegaran tren kuasa daripada memasuki ke bahagian kabin. Kos penukaran mounting ini adalah sekitar RM 1,500.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 12

Di samping itu, ramai pengguna melaporkan kegagalan bateri yang kedua iaitu auxiliary battery yang terletak di bahagian tayar ganti. Untuk pengetahuan anda, kebanyakan kereta buatan Jerman mempunyai 2 bateri untuk menyokong peralatan elektronik. Untuk Mercedes, auto start-stop tidak akan berfungsi sekiranya bateri ini gagal. Kos penukaran bateri ini adalah sekitar RM 320.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 13

Antara komponen lain yang boleh meragam ialah pengesan kelajuan roda (wheel speed sensor). Komponen ini berfungsi untuk mengawal sistem brek dan kestabilan kereta dengan mengira kelajuan putaran setiap roda. Anggaran kos penukaran adalah sekitar RM 300 untuk setiap roda.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 14

Sebagai maklumat tambahan, enjin V6 aspirasi natural pada E300 sebelum facelift terkenal dengan isu kegagalan ECU dimana enjin tidak boleh dihidupkan atau mati secara tiba-tiba. Merujuk kepada pakar Mercedes-Benz di RCY Benz Glenmarie iaitu Encik Imzan, kos penukaran ECU yang baharu mencecah RM 10,000.

Bagaimana dengan kos servis?

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 15

Imej: mbdiagnose

Seperti kereta biasa, selang perbatuan untuk servis adalah setiap 10,000 km. Secara umumnya, kereta Jerman mempunyai susunan komponen yang lebih kompleks dan menggunakan lebih banyak bendalir berbanding kereta Jepun. Maka itu, kos penyelenggaraan adalah sedikit tinggi. Sebagai contoh, setiap servis yang biasa adalah sekitar RM 550.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 16

Imej: cartisan

Servis kotak gearbox pula berada dalam lingkungan RM 1000. Untuk servis penyaman udara, ia masih sama seperti kereta buatan Jepun dimana ia berharga sekitar RM 250. Begitu juga dengan kos penukaran spark plug dimana ia berharga lebih kurang RM 65 untuk sebatang. Penukaran pad brek (brake pad) pula adalah sekitar RM 380 untuk hadapan dan RM 280 untuk belakang.

Model tahun manakah yang baik?

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 17

Kami menyarankan pembeli untuk memilik model facelift dimana ia dikeluarkan sebagai model tahun 2014. Untuk maklumat anda, projek facelift E-Class W212 ketika itu adalah yang termahal dalam sejarah syarikat Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 18

Di samping itu, W212 facelift menggunakan enjin 2.0L turbo yang lebih baik berkuasa, menjimatkan minyak, dan kurang bermasalah berbanding enjin 1.8 CGI yang terdahulu. Enjin ini turut dipadankan dengan transmisi automatik 7 kelajuan berbanding 5 kelajuan pada enjin yang terdahulu.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 19

Menjadi model facelift juga, kebanyakan isu pada keluaran awal berkemungkinan telah dipulihkan.

Tinjauan pasaran terpakai

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 20

Berdasarkan pakej keseluruhan, E250 Avantgarde tahun 2014 boleh dimiliki serendah RM 130,000. Model ini memiliki kelengkapan mewah yang mencukupi seperti kamera 360-darjah, brek kecemasan automatik (AEB), sistem parkir automatik (Auto Park Assist), bumbung suria panorama, pintu but elektronik, lampu persekitaran (ambient lighting) dan pelindung matahari untuk penumpang belakang (rear sunshade).

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 21

Sekiranya anda mahukan penampilan yang lebih sporty, E250 AMG Edition E tahun 2015 boleh dimiliki sekitar RM 165,000.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 22

Menariknya, E250 AMG “recond” hadir dengan sistem bantuan keselamatan dan pemanduan automatik ADAS. Sistem ini merangkumi brek kecemasan automatik (AEB), kawalan pelayaran adaptif (ACC), Lane Keep Assist (LKA), dan amaran titik buta (BSM).

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 23

Pada masa yang sama, model yang diimport dari Jepun ini mempunyai ciri pemanas kerusi untuk melegakan badan anda ketika anda kesejukan. Sekiranya anda berminat, E250 AMG recond Jepun tahun 2013 boleh dimiliki serendah RM 130,000.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 24

Sekiranya anda mahukan enjin V6 yang sinonim dengan bunyi dan watak yang lebih premium, E400 AMG Line boleh dimiliki sekitar RM 145,000. Menariknya, varian ini didatangkan dengan sistem hiburan untuk penumpang belakang dan trim kayu pada bahagian stereng.

Model Harga baru Harga terpakai Purata penurunan harga tahunan
E250 Avantgarde (2014) RM 405,888 RM 130,000 11.3 %
E250 Edition E (2015) RM 403,888 RM 165,000 11.8 %
E250 AMG recond (2013) ~RM415,000 RM 130,000 9.8 %
E400 AMG (2014) RM 493,888 RM 145,000 11.8 %

Secara umumnya, adalah lebih baik untuk anda membuat pembelian terus daripada pemilik untuk mengurangkan cas tambahan serta terlindung daripada sebarang penipuan terhadap perbatuan (mileage).

Pada masa yang sama, harga yang tertera dalam laman sesawang jualan kebiasaannya belum muktamad. Anda mungkin perlu menambah sejumlah wang untuk membayar beberapa cas tambahan yang diperlukan untuk menyerahkan hak milik kepada anda sepenuhnya.

Apa yang harus diteliti?

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 25

Secara keseluruhan, E-Class W212 mempunyai badan yang agak rendah (lowered). Untuk pengetahuan anda, Mercedes pada ketika itu lebih mengutamakan pengendalian untuk mencabar BMW 5 Series. Maka itu, mereka merendahkan kereta untuk pengendalian yang lebih stabil dan cekap. Malangnya, bahagian perut kereta sering tersagat apabila melalui bonggol.

Perkara ini tidak dibantu sama sekali oleh watak suspensi yang melompat secara keterlaluan. Hal ini lebih ketara apabila kereta dipenuhi oleh penumpang. Oleh itu, kami sarankan anda untuk menguji pandu dan lalui bonggol secara bersahaja untuk mengetahui sama ada anda boleh terima dengan isu sagat ini.

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 26

Imej: teamspeed

Seperti kenderaan terpakai yang lain, anda boleh memeriksa kali terakhir servis dilakukan untuk mengetahui rekod penyelenggaraan dengan lebih terperinci seperti minyak hitam, minyak gearbox, cecair radiator, dan minyak brek.

Di samping itu, adalah wajar untuk anda memeriksa latar belakang sama ada kereta tersebut pernah mengalami kerosakan banjir atau sebarang kemalangan.

Konklusi

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 27

Walaupun berada pada generasi terdahulu, E-Class W212 masih terasa baharu kerana ia mempunyai perincian yang moden dan berteknologi tinggi. Ditambah pula dengan harga yang kini jauh lebih murah, ia boleh menjadi satu pembelian yang berbaloi untuk anda yang ingin menaik taraf tanpa berbelanja terlalu besar untuk sebuah kereta mewah eksekutif. 

Mercedes-Benz E-Class W212 - kini serendah RM 130k, baloi tak angkat 'second hand'? 28

Di samping itu, ramai pihak berpendapat bahawa ia adalah E-Class terakhir yang memberikan keselesaan sebenar kerana generasi kini iaitu W213 agak keliru dengan identitinya.

Faisal

Penulis

Beliau berlatar belakangkan kejuruteraan mekanikal dan mempunyai minat yang mendalam terhadap kereta sejak dipaksa untuk membaca buku (permotoran). Disebabkan itu, beliau ada titik lembut untuk setiap kereta. Walaupun meminati pemanduan yang rancak, gaya pemanduan beliau yang sebenar hanyalah santai kerana sudah dimanja oleh Lexus.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Perbincangang Trending

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2021 Mercedes-Benz E-Class E200 Avantgarde

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda