window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Proton S70: Adakah ini sedan segmen B atau C? Boleh bandingkan dengan Vios atau Civic? Ini jawapan Proton

Zamil Syaheer ยท Dec 2, 2023 12:00 PM

Proton S70: Adakah ini sedan segmen B atau C? Boleh bandingkan dengan Vios atau Civic? Ini jawapan Proton 01

Tempoh hari, Proton sudahpun melancarkan Proton S70, sedan terkini dari jenama Harimau Malaya, bermula daripada RM 73,800 hingga RM 94,800 (diatas jalan, tanpa insurans).

Satu soalan umum di minda ramai bakal pembeli adalah apakah perbandingan saingan yang adil untuk Proton S70.

Proton S70: Adakah ini sedan segmen B atau C? Boleh bandingkan dengan Vios atau Civic? Ini jawapan Proton 02

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Proton S70 mengambil asas Geely Emgrand untuk pasaran China, yang merentangi antara segmen B dan C konvensional. Pasaran kereta China begitu besar sehingga pengeluar akan mencari peluang untuk mengisi sebarang celahan kecil dalam pasaran, dan Geely Emgrand adalah satu contoh.

Walau bagaimanapun, ramai rakyat Malaysia ingin tahu apakah perbandingan yang adil untuk Proton S70? Adakah ia diantara Toyota Vios dan Honda City segmen B, atau Toyota Corolla dan Honda Civic segmen C?

Proton S70: Adakah ini sedan segmen B atau C? Boleh bandingkan dengan Vios atau Civic? Ini jawapan Proton 01

Jika anda mahukan jawapan ringkas, Proton menggambarkan S70 sebagai sedan segmen C, meletakkannya dalam kategori yang sama seperti Toyota Corolla dan Honda Civic.

Pada masa yang sama, demonstrasi pemanduan dinamik Proton S70 kepada media tempatan dilakukan menggunakan Toyota Vios dan Honda City. Adakah ini pengakuan tidak langsung bahawa S70 adalah sedan segmen C yang tidak dapat menahan kedudukannya apabila dibandingkan dengan Corolla dan Civic?

Baca juga: Kenapa Proton S70 wujud? Timbalan CEO: "Kami mempunyai barisan SUV yang cukup. Ramai pelanggan inginkan sedan,"

Proton S70: Adakah ini sedan segmen B atau C? Boleh bandingkan dengan Vios atau Civic? Ini jawapan Proton 02

Mohd Haizam, Eksekutif Program Kenderaan untuk Kejuruteraan dan Teknik berkata, "Ya, pesaing utama kami adalah Toyota Vios, Honda City, dan Nissan Almera. Kami juga mempertimbangkan pesaing kedua kami, iaitu Honda Civic dan Toyota Corolla Altis."

Haizam menjelaskan bahawa saiz dan prestasi S70 membolehkannya bersaing dalam kedua-dua segmen B dan C.

Edmund Lim, Naib Presiden Jualan dan Selepas Jualan berkata, "Kami melihat kepada kumpulan pelanggan yang sama seperti Vios dan City, itulah sebabnya kami mahu membandingkannya dengan mereka." Beliau juga menambah bahawa Proton ingin menarik perhatian kumpulan pelanggan segmen B dengan sedan segmen C, kerana jumlah jualan yang berpotensi dalam segmen B jauh lebih besar.

Beliau menambah bahawa Proton ingin menjual sekitar 2,000 hingga 3,000 unit Proton S70 setiap bulan. Semakan yang berasingan oleh kami di WapCar menunjukkan bahawa angka-angka tersebut adalah purata jualan bulanan bagi model-model segmen B seperti Toyota Vios dan Honda City.

Baca juga: Tempahan mencecah 1,200 unit; Antara 4 varian Proton S70 2023, yang manakah paling popular?

Proton S70: Adakah ini sedan segmen B atau C? Boleh bandingkan dengan Vios atau Civic? Ini jawapan Proton 03

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Roslan Abdullah menambah bahawa perbandingan pemanduan dinamik dilakukan dengan pesaing segmen B kerana itu adalah petunjuk harga, manakala kedudukan segmen C-nya adalah petunjuk kepada saiz.

Jika anda ingin membandingkan dimensi S70, lihat jadual di bawah. Ianya memang boleh dibandingkan dengan Toyota Corolla dan Honda Civic.

Dimensi
Model S70 Corolla Civic
Panjang (mm) 4,602 4,630 4,678
Lebar (mm) 1,809 1,780 1,802
Tinggi (mm) 1,466 1,435 1,415
Jarak Roda (mm) 2,627 2,700 2,735

Segmen A/B/C/D/E, adakah masih relevan?

Proton S70: Adakah ini sedan segmen B atau C? Boleh bandingkan dengan Vios atau Civic? Ini jawapan Proton 04

Satu SUV-C, satu lagi SUV-B. Tiada masalah.

Namun, perdebatan 'Adakah ini sedan segmen B atau C' ini adalah akademik semata-mata. Di bilik pameran, perbandingan segmen ini tidak bermakna kepada pembeli kereta.

Pelanggan membeli berdasarkan keupayaan mereka untuk menanggung bayaran ansuran bulanan, bukan berdasarkan segmen A/B/C/D/E, yang perlu kami tegaskan, tiada definisi tetap.

Sebagai contoh, Honda HR-V sering dirujuk sebagai SUV segmen B kerana ia berkongsi platform yang sama dengan Honda City, manakala Toyota Corolla Cross dipanggil SUV segmen C kerana ia menggunakan platform TNGA-C Corolla, tetapi ini tidak betul (kami mengikut naratif ini kerana UMW Toyota Motor juga menyebut Corolla Cross sebagai SUV C).

Proton S70: Adakah ini sedan segmen B atau C? Boleh bandingkan dengan Vios atau Civic? Ini jawapan Proton 05

Tambahan pula, jarak roda Toyota Corolla Cross, iaitu 2,640 mm, jauh lebih pendek daripada Toyota Corolla (Altis) - sedan segmen C sejati - yang mempunyai jarak roda 2,700 mm.

Sebaliknya, Corolla Cross lebih hampir kepada SUV segmen B seperti Honda HR-V (jarak roda 2,610 mm) dan Proton X50 (jarak roda 2,600 mm) daripada SUV segmen C sejati seperti Honda CR-V yang mempunyai jarak roda 2,700 mm.

Baca juga: Proton S70 dirancang untuk dieksport ke 20 destinasi, kebanyakannya di luar ASEAN

Proton S70: Adakah ini sedan segmen B atau C? Boleh bandingkan dengan Vios atau Civic? Ini jawapan Proton 06

Jarak roda kenderaan adalah rujukan yang diterima untuk menentukan segmen kenderaan kerana ia mempengaruhi ruang dalaman.

Para pengeluar sering memanjangkan atau memendekkan platform untuk membina model turunan untuk memenuhi keperluan pelanggan yang berbeza. Hanya kerana model mempunyai asas dari kereta segmen C/B tidak semestinya bermakna ia perlu dikelaskan sebagai satu. Apa yang penting adalah pakej keseluruhan kereta dan nilai apa yang ditawarkan kepada pelanggan.

Proton S70: Adakah ini sedan segmen B atau C? Boleh bandingkan dengan Vios atau Civic? Ini jawapan Proton 07

Secara keseluruhannya, segmen kenderaan tidak lagi bermakna. Anda boleh, dan sepatutnya membuat perbandingan seperti yang anda lihat sesuai, antara gaya badan yang berbeza - sedan, hatchback, MPV, SUV - antara model dari pelbagai harga dan saiz.

Hanya dengan cara ini anda boleh memutuskan kereta mana yang paling sesuai dengan keperluan anda. Jadi, ya, anda boleh membandingkan Proton S70 dengan pelbagai model, dari Vios dan City hingga Corolla dan Civic.

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

Proton S70 Executive

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli? ย  Jual kereta anda