window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

2 rakyat Malaysia bangunkan teknologi self driving pada Perodua Axia!

Haris · Nov 3, 2020 02:00 PM

2 rakyat Malaysia bangunkan teknologi self driving pada Perodua Axia! 01

Kenderaan swapandu (terminologi tepat untuk self driving) sememangnya sebuah teknologi untuk masa hadapan. Kami pernah menjelaskan mengapa trend kenderaan akhirnya akan menuju ke arah kenderaan pandu sendiri.

Kommu.ai, sebuah startup tempatan baru sahaja memaparkan demo kenderaan swapandu berasaskan Perodua Axia. 2 orang rakyat Malaysia di sebalik Kommu.ai iaitu Wong Kean Wei dan Kok Yuan Ting mensasarkan sistem pandu sendiri automatik ini supaya lebih mudah diakses oleh orang awam.

2 rakyat Malaysia bangunkan teknologi self driving pada Perodua Axia! 01

Wawancara bersama Amanz

Sistem pandu sendiri ini menggunakan perisian kecerdasan buatan (Artificial Inteligence) yang dibangunkan oleh Wong Kean Wei dan Kok Yuan Ting sendiri. Mereka memilih Perodua Axia kerana ia merupakan antara kenderaan yang paling popular di Malaysia.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

2 rakyat Malaysia bangunkan teknologi self driving pada Perodua Axia! 01

Kamera untuk Perodua A.S.A 2.0

Pemilihan Perodua Axia juga menepati ciri-ciri kenderaan pandu sendiri. Ciri utama kenderaan pandu sendiri adalah dilengkapi dengan Sistem Bantuan Pemandu (ADAS) dan Perodua Axia mempunyai Perodua A.S.A 2.0. Kami mengesyorkan model Perodua dengan A.S.A sebagai ciri utama dalam memilih kenderaan baru.

2 rakyat Malaysia bangunkan teknologi self driving pada Perodua Axia! 02

Buat masa ini, kommu.ai menampilkan fungsi kawalan stereng dengan perisian dipasangkan pada stereng berkuasa elektronik (EPS). Input daripada kamera diproses oleh kecerdasan buatan untuk ‘memandu’ mengikut laluan yang ditetapkan. 

2 rakyat Malaysia bangunkan teknologi self driving pada Perodua Axia! 03

Dalam wawancara bersama Nexttrift, Kommu.ai merancang untuk menambah kawalan pedal minyak dan brek bagi melengkapi sistem sedia ada untuk mencapai standard pemanduan automatik tahap 2 (level 2 autonomous driving). Ini setanding dengan fungsi parkir sendiri pada Proton X50.

2 rakyat Malaysia bangunkan teknologi self driving pada Perodua Axia! 04

Nilai tambah yang ditawarkan oleh Kommu.ai sangat menarik. Kami berharap agar Kommu.ai akan berjaya dikembangkan menjadi sebuah teknologi yang lebih matang dan sokongan yang mencukupi diberikan terhadap startup tempatan ini. Semoga tiada lagi permata yang tercicir ke negara seberang seperti yang terjadi sebelum ini.

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Perbincangang Trending

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2023 Perodua Axia 1.0 G

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda