Walaupun kadar faedah naik, Proton Commerce akan tetap mengekalkan LOU sedia ada

Zamil Syaheer · Aug 8, 2022 02:00 PM

Walaupun kadar faedah naik, Proton Commerce akan tetap mengekalkan LOU sedia ada 01

  • Proton telah mengumumkan bahawa mereka akan menghormati semua Surat Persefahaman (LOU) sedia ada walaupun kadar faedah dinaikkan.
  • Tidak perlu menandatangani perjanjian sewa beli semula
  • Proton kini mendahului dalam eksport kenderaan di Malaysia

Dengan 380 unit pada Julai, eksport bagi 2022 telah meningkat kepada 3,102 unit dan mengatasi 3,018 unit jualan eksport sepanjang tahun lepas. Ini mengukuhkan kedudukan Proton sebagai pengeksport kenderaan terkemuka di negara ini dan meletakkan syarikat itu pada kedudukan yang kukuh untuk membantu meningkatkan imbangan dagangan Malaysia pada masa hadapan.

Proton Saga, Proton X70 dan Proton X50 kekal sebagai model eksport terkemuka dengan yang kedua mencapai jualan eksport baharu yang tinggi sebanyak 126 unit.

Walaupun kadar faedah naik, Proton Commerce akan tetap mengekalkan LOU sedia ada 02

Sementara itu, anak syarikat pembiayaan Proton, Proton Commerce Sdn Bhd, mengumumkan ia akan menghormati semua Surat Persefahaman (LOU) pada kadar faedah yang dinyatakan walaupun ia dikeluarkan sebelum kenaikan kadar faedah baru-baru ini.

Terma dan syarat dikenakan, dan dana mesti dikeluarkan selewat-lewatnya pada 31 Disember 2022. Malah, mereka akan memastikan pelanggan yang sudah mempunyai LOU daripada Proton Commerce dan sedang menunggu pesanan mereka tidak perlu risau tentang dikenakan kadar yang lebih tinggi untuk pembiayaan.

Walaupun kadar faedah naik, Proton Commerce akan tetap mengekalkan LOU sedia ada 01

“Pelonggaran sekatan dalam perdagangan global telah menjadi rangsangan besar bagi bahagian eksport Proton. Berbaki lima bulan lagi, kami yakin kami akan dapat mencapai pertumbuhan peratusan dua angka pada tahun ini, walaupun kami diselubungi isu ekonomi yang dihadapi di pasaran luar negara," kata Roslan Abdullah, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton.

Walaupun kadar faedah naik, Proton Commerce akan tetap mengekalkan LOU sedia ada 02

“Di dalam negara, kami sedang berusaha untuk memastikan walaupun kadar faedah dinaikkan baru-baru ini, pelanggan kami masih mampu membeli kenderaan yang mereka tempah. Adalah penting untuk memastikan kami menukar sebanyak mungkin tempahan kepada jualan yang diurus niaga kerana ini akan membantu memacu pendaftaran sambil kami terus berusaha untuk lebih banyak kejayaan masa depan,” tambah Roslan Abdullah.

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Komen

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2022 Proton Saga 1.3 Standard MT

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru