window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Honda City vs Toyota Vios terpakai - dengan harga RM 80k, manakah sedan keluarga permulaan terbaik untuk anda?

Zamil Syaheer · Apr 29, 2023 08:00 PM

Honda City vs Toyota Vios terpakai - dengan harga RM 80k, manakah sedan keluarga permulaan terbaik untuk anda? 01

Dalam pertempuran sedan keluarga Segmen B, ada dua nama yang ‘power’. Selama lebih sedekad, ramai pembeli kereta beralih dari kereta pertama mereka atau yang memulakan keluarga mungkin terpaksa memilih antara Honda City atau Toyota Vios.

Memandangkan Toyota Vios 2023 serba baharu kini menjadi tumpuan utama, kini banyak tawaran hebat muncul di pasaran terpakai untuk keluaran Toyota Vios 'NSP 151', beberapa daripadanya berusia lebih kurang tiga tahun.

Baca juga: Rebiu: Toyota Vios AC100 2023 - satu lonjakan kuantum berbanding pendahulunya, namun ia bukan sempurna

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Toyota Vios

Seberapa baik tawaran ini, atau adakah anda lebih baik dengan pesaing utamanya, Honda City? Mari kita lihat lebih dekat.

Pandangan keseluruhan

Honda City vs Toyota Vios terpakai - dengan harga RM 80k, manakah sedan keluarga permulaan terbaik untuk anda? 02

Kedua-dua Honda City dan Toyota Vios tidak perlu diperkenalkan lagi kerana ia digemari oleh ramai pembeli Malaysia.

Artikel ini akan menumpukan pada model 2020 (dan lebih baru) bagi Honda City (GN2) dan Toyota Vios (NSP 151) . Kami akan membuat perbandingan yang adil untuk melihat mana yang paling sesuai untuk anda. Pengecualian diberikan untuk Honda City RS i-MMD hibrid penuh dua motor. Hanya varian S, E dan V aspirasi semula jadi 1.5 liter yang lebih popular akan kami bincangkan.

Baca juga: Tanpa "cheat code", mampukah Honda City e:HEV RS hibrid menamatkan KL-Penang-KL dengan hanya 1 tangki?

Berikut ialah spesifikasi kedua-dua kereta:

Perbandingan spesifikasi City vs Vios
  Honda City (GN2) Toyota Vios (NSP 151)
Enjin  1.5-liter 4-silinder NA
Transmisi CVT automatik
Kuasa 120 PS 107 PS 
Tork 145 Nm 140 Nm
Keselamatan  6 beg udara, ABS, EBD, VSC, Honda LaneWatch 7 beg udara, ABS, EBD, VSC, TCS, HSA, AEB, BLIS, RCTA 
Asal CKD, Pegoh, Melaka CKD, Shah Alam
Harga ketika baru (RM)

1.5 S: 76,800

1.5 E: 84,800

1.5 V: 89,900

1.5 J: 77,200

1.5 E: 81,200

1.5 G: 87,300

Trenkuasa dan prestasi pemanduan

Honda City vs Toyota Vios terpakai - dengan harga RM 80k, manakah sedan keluarga permulaan terbaik untuk anda? 03

Dari segi prestasi, Honda City adalah kereta yang lebih berkuasa daripada dengan trenkuasa i-VTEC 120 PS 1.5 liternya, namun, anda juga tidak boleh mengatakan bahawa Toyota Vios kurang padu.

Kedua-dua City dan Vios menggunakan transmisi automatik jenis CVT yang membolehkan pemanduan lancar di bandar dan disesuaikan dengan baik untuk perjalanan yang lebih jauh pada kelajuan lebuh raya yang berterusan.

Baca juga: Honda City GM6/7 terpakai dari RM 50k; praktikal bak segmen C, harga Bezza, berapa kos nak bela?

Honda City vs Toyota Vios terpakai - dengan harga RM 80k, manakah sedan keluarga permulaan terbaik untuk anda? 04

Dalam ujian 0-100 km/j WapCar, City 1.5 V melengkapkan pecutan dalam masa 11.4 saat, berbanding Vios dengan 12.7 saat. Jika anda mencari kuasa yang lebih, maka City adalah kereta yang lebih pantas.

Kecekapan bahan api

Honda City vs Toyota Vios terpakai - dengan harga RM 80k, manakah sedan keluarga permulaan terbaik untuk anda? 05

Walaupun Honda City mungkin mempunyai kelebihan prestasi, kedua-dua kereta itu agak hampir dari segi kecekapan bahan api.

Semasa ujian dalaman kami, City mengembalikan purata penggunaan bahan api yang lebih baik sedikit dengan 6.3 liter/100km, manakala Vios mengembalikan bacaan 6.8 liter/100km. Oleh itu, tanpa mengira memilih City atau Vios, anda boleh yakin bahawa anda akan menikmati jarak pemanduan kira-kira 450 - 500 km untuk tangki penuh.

Ruang dalaman dan keselesaan

Toyota Vios front seats

Apabila datang ke bahagian interior, terdapat pelbagai perbezaan yang ketara. City menawarkan ruang dalaman yang lebih luas (terutamanya di bahagian belakang), dan but lebih besar pada 519 liter berbanding Vios dengan 506 liter.

Kelemahan lain yang mungkin menjejaskan pemilik tertentu ialah ketiadaan pelarasan stereng teleskopik. Selain itu, Vios menawarkan kabin yang lebih halus dan lebih senyap semasa bergerak.

Baca juga: Toyota Vios generasi ke-3 terpakai - 1.5L 1NZ-FE vs 2NR-FE, mana lagi hebat & berapa kos membela?

Toyota Vios interior

Vios juga menawarkan kamera 360 darjah (varian E dan G) berbanding hanya kamera belakang di City yang akan memudahkan parkir di letak kereta. Sebaliknya, City menawarkan corong penghawa dingin di tempat duduk belakang, pelarasan stereng teleskopik, dan unit infotainmen skrin sentuh 8-inci yang lebih besar (Gred E dan V) berbanding unit 6.8-inci Vios.

Honda City vs Toyota Vios terpakai - dengan harga RM 80k, manakah sedan keluarga permulaan terbaik untuk anda? 08

Oleh itu, City adalah sesuai untuk pemilik yang memerlukan ruang dalaman dan kargo yang lebih besar, manakala pembeli yang tidak terlalu mementingkan keperluan ruang tetapi mahukan ruang kabin yang tenang dan halus mungkin lebih sesuai dengan Vios.

Tahap keselamatan

Honda City vs Toyota Vios terpakai - dengan harga RM 80k, manakah sedan keluarga permulaan terbaik untuk anda? 09

Dari segi ciri keselamatan, Vios jelas mendahului, selagi kami tidak mempertimbangkan varian City RS atau City V Sensing (April 2022 dan seterusnya) yang dilengkapi dengan suite Honda Sensing ADAS.

Baca juga: Honda City Hatchback V 2022 dengan Sensing dilancar di Malaysia, harga dari RM 92k

Honda City vs Toyota Vios terpakai - dengan harga RM 80k, manakah sedan keluarga permulaan terbaik untuk anda? 10

Vios menawarkan 7 beg udara berbanding City dengan 6 sahaja, manakala varian E dan G Vios turut menawarkan Rear Cross Traffic Alert (RCTA), Amaran Perlepasan Lorong (LDW), Bantuan Titik Buta dan Autonomous Emergency Braking (AEB) untuk Varian E dan V. City gred V juga menambah Honda LaneWatch untuk harga yang sama.

Varian untuk membeli dan di mana untuk mencarinya

Honda City vs Toyota Vios terpakai - dengan harga RM 80k, manakah sedan keluarga permulaan terbaik untuk anda? 11

Pada harga semasa, unit terpakai Honda City 2020 atau lebih baharu bermula pada kira-kira RM 80k manakala unit Toyota Vios terpakai bermula pada harga lebih RM 70k.

Walaupun kedua-dua kereta itu berharga hampir sama semasa baru, oleh sebab terdapat permintaan yang lebih kukuh, Honda City menawarkan harga premium yang lebih tinggi di pasaran kereta terpakai.

Honda City vs Toyota Vios terpakai - dengan harga RM 80k, manakah sedan keluarga permulaan terbaik untuk anda? 12

Walau bagaimanapun, jika belanjawan anda membenarkan, cari varian E dan G bagi varian Vios atau E dan V City untuk gabungan nilai keseluruhan yang baik, keselesaan dalaman, dan ciri keselamatan.

Walaupun, jika anda juga gembira dengan varian peringkat permulaan, maka kedua-dua sedan akan tetap berfungsi sebagai sebuah kereta keluarga yang mantap.

Honda City vs Toyota Vios terpakai - dengan harga RM 80k, manakah sedan keluarga permulaan terbaik untuk anda? 13

Di mana untuk mendapatkan tawaran terbaik? Jangan lihat lebih jauh daripada Carsome, yang menawarkan pelbagai unit Honda City dan Toyota Vios yang rapi untuk dijual. Semua unit Vios dan City yang dijual adalah Carsome Certified, dan oleh itu ditawarkan dengan waranti 1 tahun dan jaminan wang dikembalikan selama 5 hari.

Juga pastikan anda menyemak tawaran Hari Raya lain di Carsome dengan diskaun eksklusif sehingga RM 9,500, perkhidmatan percuma dan pakej waranti, serta kadar faedah yang menarik untuk masa terhad sahaja. Muat turun Apl Carsome di Apple App Store atau Google Play Store dan mula menyemak imbas hari ini.

Kesimpulan

2018 Toyota Vios G details

Memandangkan kedua-dua model menawarkan nilai hebat, kebolehpercayaan yang terbukti dan penjimatan bahan api, pilihan anda mungkin bergantung kepada cara setiap kereta dipandu dan lebih sesuai dengan keperluan anda.

Vios menyerlah untuk prestasi pemanduan, kehalusan dan ciri keselamatan tambahan, apatah lagi kokpit yang cukup bergaya serta nampak premium.

Honda City vs Toyota Vios terpakai - dengan harga RM 80k, manakah sedan keluarga permulaan terbaik untuk anda? 15

Bagi City pula, pilihnya kerana ruang yang tinggi dan ruang kabin yang selesa. City juga menawarkan lebih kuasa dan kecekapan bahan api yang lebih baik sedikit dan mempunyai rekod prestasi yang terbukti, menawarkan jualan semula yang stabil walaupun selepas pemilikan bertahun-tahun.

Secara keseluruhan, Toyota Vios 2019 dan Honda City 2019 adalah pilihan terbaik untuk rakyat Malaysia yang mencari kereta terpakai yang boleh dipercayai dan mampu milik. Adalah idea yang baik untuk memandu uji kedua-dua model dan membandingkannya secara bersebelahan untuk melihat yang mana yang paling memenuhi keperluan dan pilihan khusus anda.

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2023 Toyota Vios 1.5E AT

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda