Toyota Vios vs Honda City: Yang manakah mempunyai nilai penjualan semula yang lebih tinggi?

Faisal · Aug 13, 2020 02:30 PM

Toyota Vios vs Honda City: Yang manakah mempunyai nilai penjualan semula yang lebih tinggi? 01

Tidak kira siapa yang anda tanyakan, kedua-dua pemilik Toyota Vios dan Honda City menegaskan bahawa kereta mereka mempunyai nilai penjualan semula yang lebih tinggi daripada yang lain.

Tetapi siapa sebenarnya yang betul?

Toyota Vios vs Honda City: Yang manakah mempunyai nilai penjualan semula yang lebih tinggi? 02

Terima kasih kepada Carsome, mereka telah mengumpulkan data untuk beberapa kereta terlaris di Malaysia yang merangkumi Honda City dan Toyota Vios. Sebelum ini, kami membandingkan nilai penjualan semula untuk Proton Saga dan Perodua Myvi.

Toyota Vios vs Honda City: Yang manakah mempunyai nilai penjualan semula yang lebih tinggi? 01

Data Carsome adalah paling tepat kerana nilai yang dikira adalah berdasarkan harga transaksi sebenar. Harga yang anda lihat di Mudah dan Carlist bukanlah harga yang anda dapat ketika menjual atau menukar kereta anda di penjual sah.

Toyota Vios vs Honda City: Yang manakah mempunyai nilai penjualan semula yang lebih tinggi? 02

Menurut data Carsome, Toyota Vios dan Honda City yang berusia 3 tahun sama-sama mempertahankan nilai mereka dengan baik, mencapai angka 76% dan 75%.

Tren ini berterusan sehingga kedua-dua kereta mencapai usia 5 tahun - Toyota Vios dan Honda City dapat mengekalkan 68% dari nilai asalnya, meletakkannya setanding antara satu sama lain.

Bagi kereta terpakai yang berusia 5 tahun, untuk mengekalkan hampir 70% dari nilai asalnya adalah bukti bahawa Toyota Vios dan Honda City adalah raja dalam aspek nilai penjual semula - tidak ada kereta lain yang dapat menandingi.

Toyota Vios vs Honda City: Yang manakah mempunyai nilai penjualan semula yang lebih tinggi? 03

Perlu diingat bahawa Toyota Vios yang berusia 5 tahun tidak dilengkapi dengan 7 beg udara, tetapi dilengkapi dengan enjin 1.5 liter Dual VVT-i serta kawalan kestabilan.

Toyota Vios vs Honda City: Yang manakah mempunyai nilai penjualan semula yang lebih tinggi? 04

Untuk Honda City yang berusia 5 tahun pula, varian teratas dilengkapi dengan 6 beg udara, kawalan kestabilan dan paling padu: penyaman udara di bahagian belakang, kelengkapan yang tidak ditawarkan pada Toyota Vios.

Oleh itu, antara Honda City dan Toyota Vios, kedua-dua kereta mempunyai nilai penjualan semula yang serupa dan ini bergantung kepada apa yang anda cari dalam sebuah kereta.

Toyota Vios vs Honda City: Yang manakah mempunyai nilai penjualan semula yang lebih tinggi? 05

Penyaman udara di belakang pada Honda City

Sekiranya anda memerlukan enam beg udara dan penyaman udara di belakang, maka Honda City terpakai adalah pilihan yang baik. Jika tidak, Toyota Vios terpakai memberikan mutu perjalanan yang lebih berkualiti.

Walau bagaimanapun, ini pilihan peribadi - anda perlu bertanya pada diri sendiri, adakah anda lebih suka Honda atau Toyota?

Faisal

Penulis

Beliau berlatar belakangkan kejuruteraan mekanikal dan mempunyai minat yang mendalam terhadap kereta sejak dipaksa untuk membaca buku (permotoran). Disebabkan itu, beliau ada titik lembut untuk setiap kereta. Walaupun meminati pemanduan yang rancak, gaya pemanduan beliau yang sebenar hanyalah santai kerana sudah dimanja oleh Lexus.

Komen

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2018 Honda City 1.5 S

Upgrade

Add your car

Service powered by carsome

Model Terbaru