window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Prestasi Toyota, Honda dan Nissan dalam pasaran EV global mengecewakan; kalah dengan Tesla dan BYD!

Haris · Jun 6, 2023 11:00 AM

Prestasi Toyota, Honda dan Nissan dalam pasaran EV global mengecewakan; kalah dengan Tesla dan BYD! 01

Menurut laporan dari International Council on Clean Transportation (ICCT), pengeluar-pengeluar kereta Jepun, termasuk jenama besar seperti Toyota, Honda, Nissan, Mazda, dan Suzuki, dilihat sebagai "lembab" dalam peralihan global kepada kenderaan elektrik (EV).

Laporan ICCT menilai 20 pengeluar kenderaan ringan global berdasarkan dominasi pasaran, prestasi teknologi, dan visi strategik. Pengeluar-pengeluar Jepun berada pada kedudukan yang rendah berbanding jenama EV seperti Tesla dan BYD.

Prestasi Toyota, Honda dan Nissan dalam pasaran EV global mengecewakan; kalah dengan Tesla dan BYD! 02

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Walaupun mencatatkan model rintis seperti Nissan Leaf dan Mitsubishi i-MiEV, jenama-jenama Jepun menghadapi kesukaran untuk merebut pegangan pasaran EV yang signifikan, manakala Tesla dan BYD telah berjaya mendominasi di pasaran besar terutamanya Amerika dan China.

Baca: Kia gagah di persada EV - kedudukan ke-4, mendahului Hyundai tapi bawah Tesla, Ford & Chevrolet

Prestasi Toyota, Honda dan Nissan dalam pasaran EV global mengecewakan; kalah dengan Tesla dan BYD! 01

Toyota menerima penilaian "transitioner" dalam prestasi teknologi, dengan julat panduan purata kenderaan bebas karbon melebihi 400 kilometer. Walau bagaimanapun, ia menduduki tangga yang rendah (15) dari segi bahagian jualan, liputan kelas, dan pelaburan.

Honda (16) dan Nissan (17) mendapat penilaian lebih baik dalam hal visi strategik tetapi prestasi teknologinya dilihat tidak signifikan. Suzuki, di sisi lain, menduduki tangga terakhir (20) secara keseluruhan disebabkan kurang model bebas karbon, walaupun menawarkan plug-in hybrid SUV.

Prestasi Toyota, Honda dan Nissan dalam pasaran EV global mengecewakan; kalah dengan Tesla dan BYD! 02

Honda e:NS2 - EV berasaskan HR-V tetapi hanya untuk pasaran China

Laporan tersebut mengakui keadaan "lemah" pasaran EV domestik Jepun, yang disebabkan oleh ketiadaan dasar kerajaan yang berkesan. ICCT menyatakan bahawa pengeluar-pengeluar kenderaan Jepun akan mendapat penilaian yang lebih tinggi jika mereka mengumumkan matlamat dan pelan pelaburan yang lebih kukuh.

Baca: Penerimaan rendah EV di Jepun dapat diselesaikan, tapi gagal oleh satu sebab merepek

Prestasi Toyota, Honda dan Nissan dalam pasaran EV global mengecewakan; kalah dengan Tesla dan BYD! 03

Bilik pameran BYD di Malaysia

Sebagai konteks, Tesla dan BYD muncul sebagai pemimpin keseluruhan dalam laporan tersebut, dengan prestasi yang baik dalam dominasi pasaran, prestasi teknologi, dan visi strategik.

BMW menduduki tempat ketiga secara keseluruhan, terutamanya kerana prestasi teknologi yang baik dan komitmen mereka dalam menggunakan elektrik yang 100% diperoleh daripada sumber tenaga yang boleh diperbaharui dalam pengeluaran mereka. Volkswagen mendapat tempat keempat, dengan model ID.5 yang popular memiliki jarak gerak sejauh 503 kilometer.

Baca: 7 SUV EV yang akan dilancar di Malaysia pada 2023: Toyota bZ4X, Smart #1, VW ID.4, dan banyak lagi!

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2022 Toyota bZ4X Upcoming Version

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda
Electric Cars Malaysia