window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS?

Haris Β· Sep 8, 2020 08:00 PM

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 01

Honda City RS ialah Honda City serba baharu varian paling atas. Tidak diketahui berapa banyak varian yang ditawarkan, namun 2 varian yang disahkan adalah varian RS dan V. Perbezaan 2 varian tersebut adalah pada lambang RS dan tawaran enjin hibrid i-MMD yang hanya terdapat pada varian RS.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 01

Walaubagaimanapun, pasaran India, Thailand dan Singapura sudah pun menerima Honda City serba baharu ini. Pasaran Malaysia menerima layanan yang lebih baik dengan pelancaran enjin hibrid i-MMD bersama-sama dengan pelancaran Honda City RS serba baharu. Malaysia adalah pasaran pertama (atau mungkin satu-satunya) pasaran yang mempunyai enjin hibrid i-MMD pada Honda City.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Rekaan luar

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 01

Honda City adalah sebuah kereta keluarga sejak dari awal lagi. Ia bukan sebuah kereta yang mengetengahkan aspek prestasi namun citarasa pada zaman ini tidak lagi sekadar praktikaliti. Honda memahami kehendak pasaran dan memberikan rekaan luar yang sporty tetapi tidak begitu keterlaluan.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 02

Pada model Honda City RS, terdapat rekaan khas seperti grill hitam berkilat, rekaan bampar depan dan belakang yang berbeza, sirip udara pada perumah lampu kabus dengan warna hitam, lampu LED, bibir spoiler belakang berwarna hitam dan perincian seperti antena sirip yang turut berwarna hitam.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 03

Rekaan hadapan ini lebih mirip kepada Honda Accord baharu berbanding Honda Civic. Honda Accord juga merupakan sedan keluarga dengan fokus yang sama dengan Honda City. Rekaan Honda sememangnya sangat-sangat menarik dan merupakan salah satu kekuatan Honda.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 04

Rim aluminium 16 inci dengan rekaan serba baharu turut menyerlahkan lagi rekaan luar Honda City ini. Setakat maklumat yang kami terima, rim 16 inci tersebut tidak dikhaskan untuk varian RS sahaja. Kami mengalu-alukan rekaan rim tersebut pada semua varian. 

Rekaan dan bahagian dalaman

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 05

Honda City generasi sebelum ini terkenal dengan aspek praktikaliti ruangan dalaman. Oleh itu, sudah tentu Honda City serba baharu ini bakal meneruskan DNA yang sama dengan generasi terdahulu. Berdasarkan laman web Autofun (syarikat media dalam jaringan Wapcar) Honda City serba baharu ini menerima sedikit tambahan kelengkapan.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 06

Laman web Autofun memberitahu kami bahawa aspek peredam bunyi telah dipertingkat. Bacaan bunyi desibel hanya akan ditentukan apabila kami menerima unit ulasan kami namun Autofun mengatakan bahawa aspek peredam bunyi sangat mempunyai perbezaan ketara berbanding generasi terdahulu. Sebagai rujukan, Honda City generasi sebelum ini mempunyai kerja-kerja peredam bunyi yang agak teruk.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 07

Mengikut ulasan dari Autofun juga, sistem infotainment Honda City sedikit sipi pusat (off-centre). Namun begitu, ia tidaklah begitu teruk sehingga mengganggu pengalaman penggunaan. Turut hadir pada sistem infotainment terbaru ini adalah sokongan Apple Carplay.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 08

Dalam aspek praktikaliti juga, terdapat tombol kawalan penyaman udara yang mudah dicapai dan dikendalikan. Selain itu, terdapat juga pengecas USB dan soket pengecas di bawah panel kawalan tersebut. Varian RS juga mempunyai tambahan 2 soket pengecas pada bahagian belakang.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 09

Bergerak pada bahagian pemandu, terdapat butang kawalan untuk fungsi cruise control, sistem infotainment dan kawalan telefon. Terdapat tambahan tuil penukar gear (paddle shifter) pada varian RS. Honda City RS juga tidak menggunakan kotak gear biasa oleh itu tidak dapat dipastikan bagaimanakah keadaan kotak gear pada Honda City RS.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 10

Panel meter analog masih digunakan pada model RS pasaran Thailand, Singapura dan India. Kami menjangkakan panel meter yang sama akan digunakan pada varian Malaysia kerana tidak masuk akal jika mereka mahu mengubah panel meter ini kepada digital semata-mata untuk Malaysia.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 11

Perincian yang membezakan antara varian RS dan varian lain adalah kemasan jahitan merah pada bahagian dalam. Bagi pengulas dari laman Autofun, mereka memberi pendapat bahawa penggunaan plastik pada papan pemuka Honda City terasa murah.

Prestasi

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 12

Umum sedia maklum, Honda City serba baharu untuk pasaran Malaysia mempunyai enjin 1.5 liter DOHC i-VTEC menggantikan enjin lama yang hanya sekadar SOHC. Sebagai perbandingan, enjin Honda City pasaran Singapura dan India mampu menjana sekitar 119 PS kuasa kuda dan 145 Nm tork. Kuasa yang sama mungkin akan ada pada varian di Malaysia.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 13

Bagi Honda City RS pula, daya kilas 253 Nm tork adalah nilai jualan unik varian ini. Berdasarkan perbandingan dengan enjin i-MMD yang sudah digunapakai di pasaran Jepun, daya kilas yang tinggi ini tersedia pada rpm rendah dan mendatar pada rpm pertengahan dan tinggi.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 14

Enjin i-MMD pada Honda Jazz e:HEV

Sebagai kenderaan yang dijana gabungan hibrid enjin dan motor, gabungan kuasa kuda yang mampu diberikan belum lagi diumumkan secara rasmi. Lagi pula, kedua-dua enjin dan motor mempunyai prestasi kemuncak yang berlainan. Oleh itu, sebagai rujukan, terdapat 109 PS kuasa kuda dari motor dan 98 PS kuasa kuda dari enjin. 

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 15

Penggunaan sistem stereng berkuasa elektrik (electric power steering), sistem gantungan MacPherson pada bahagian hadapan dan sistem gantungan torsion beam pada bahagian belakang. Sebagai ulasan tambahan dari laman Autofun, Honda City adalah sebuah kereta keluarga dan bukannya kereta prestasi jadi sistem suspensi agak lembut dan rasa sedikit membuai apabila ditekan untuk prestasi tinggi. Oleh itu, Honda City terasa stabil pada pemanduan lebuh raya yang malar.

Kesimpulan

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 16

Secara ringkasnya, Honda City masih mengekalkan kelebihan yang sedia iaitu aspek praktikaliti dalaman dan ditambah dengan peningkatan prestasi. Kami percaya, ramai yang sukakan rekaan terbaru ini dan peningkatan prestasi tersebut seiring dengan gaya baru yang ditonjolkan.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 17

Tidak banyak yang boleh diulas mengenai rekaan dalaman kerana Honda City yang dipertontonkan menggunakan cermin gelap sepenuhnya. Mungkin, terdapat kejutan yang dirahsiakan oleh pihak Honda Malaysia mengenai rekaan dalamannya. Bagi kami, tambahan fungsi Brek Parkir Elektronik dalam sebuah sedan segmen B sangat dialu-alukan.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 18

Dalam konteks tempatan, Honda City akan disaingi Nissan Almera Turbo. Tidak keterlaluan juga sekiranya kami menambah Proton X50 yang banyak disebut-sebut sebagai pemusnah pasaran segmen B (segment B killer). Walaubagaimanapun, terpulang kepada pembeli untuk membezakan tahap keselesaan sebuah sedan dan SUV.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 19

Nissan Almera dianggarkan sekitar RM 80,000 sehingga RM 90,000 dengan 3 varian. Jangkaan awal ramai pihak adalah harga bagi Honda City RS varian paling atas akan menjangkau atas RM 100,000, menjadikan model ini antara sedan segmen B yang paling mahal. Jika jangkaan tersebut benar, ini bermakna Honda City mungkin cuba menarik minat pembeli segmen C seperti mana yang cuba dilakukan oleh Mazda 2.

2020 Honda City serba baru pandangan awal dari media Thailand. Wajar pertimbang varian selain RS? 20

Oleh itu, adakah wajar untuk pembeli yang sudah merancang untuk membeli sedan segmen B untuk melupakan sahaja varian RS ini? Apa-apa pun, baca dahulu 9 perkara mengenai Honda City serba baharu dan perbandingan saiz Honda City dengan Nissan Almera. Ikuti wapcar.my untuk sama menerima kemaskini terbaru mengenai Honda City serba baharu ini.

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Perbincangang Trending

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2023 Honda City 1.5L e:HEV RS

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli? Β  Jual kereta anda