window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Tidak lagi No.1 dalam jualan sedan segmen B, Proton Persona kini menghadapi tekanan yang kuat daripada Honda City & Toyota Vios

Zamil Syaheer Β· Oct 29, 2023 02:00 PM

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Tidak lagi No.1 dalam jualan sedan segmen B, Proton Persona kini menghadapi tekanan yang kuat daripada Honda City & Toyota Vios 01

Tiada kelebihan harga kereta nasional, tiada masalah bagi Toyota Vios dan Honda City

Menariknya, dalam dua bulan terakhir ini jualan Toyota Vios telah melebihi Proton Persona, walaupun ia mempunyai harga permulaan yang lebih tinggi iaitu RM 89,600.

Honda City yang juga kuat dalam pasaran kini semakin mendapat tempat selepas jeda sementara pada bulan Julai untuk memulakan model facelift yang baru. Honda City 2023 yang baru kini dilengkapi dengan Honda Sensing dalam semua rangkaian. Langkah ini merupakan sebahagian daripada komitmen global Honda untuk mengurangkan kemalangan dalam semua keretanya di seluruh dunia menjelang 2030.

Baca juga: Honda City 2023 facelift dilancar ke Malaysia bermula RM 85k - khas untuk mencabar Toyota Vios

Tidak lagi No.1 dalam jualan sedan segmen B, Proton Persona kini menghadapi tekanan yang kuat daripada Honda City & Toyota Vios 02

Kerana ia nampak hampir sama seperti dahulu, ramai yang terlupa ada Honda City yang baru dan dinaik taraf

Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) menghalang pendedahan jumlah jualan bulanan pada peringkat model, dengan alasan kebimbangan mengenai penetapan harga - alasan yang membingungkan ramai pihak dalam industri. Namun, peringkat relatif bagi tiga model teratas dalam segmen ini boleh dilaporkan, oleh itu tiada nombor dalam grafik di bawah:

Tidak lagi No.1 dalam jualan sedan segmen B, Proton Persona kini menghadapi tekanan yang kuat daripada Honda City & Toyota Vios 03

Toyota Vios kini berada di tempat yang belum pernah dicapai oleh saingan segmen sejak kebelakangan ini. Honda City baharu semakin hampir

Bagaimana pula dengan Nissan Almera? Edaran Tan Chong Motor melaporkan hanya menjual 3,578 buah kereta penumpang dalam separuh pertama tahun 2023, meletakkan Almera jauh di bahagian bawah senarai.

Baca juga: Rebiu: Nissan Almera masih menyengat pada 2023, walau harga serupa Toyota Vios serba baru?

Mengambil kira cabaran untuk mendapatkan data jualan model bulanan, kita akan langkau butiran mengenainya.

Tidak lagi No.1 dalam jualan sedan segmen B, Proton Persona kini menghadapi tekanan yang kuat daripada Honda City & Toyota Vios 04

Amat 'underrated'

Dari Januari hingga September 2023, Proton Persona telah mendahului carta jualan sebanyak lima kali. Dengan jumlah jualan kumulatif sebanyak 18,604 unit, ia masih mendahului segmen secara keseluruhannya, tetapi Toyota Vios (16,204 unit) sedang mengejarnya dengan cepat.

Honda City, yang kehilangan jualan sekitar sebulan (Julai) disebabkan pengenalan model facelift yang baru, berada di tempat ketiga dengan 14,387 unit.

Dengan kadar semasa, Persona akan segera kehilangan kedudukan teratasnya.

Baca juga: Cukup-cukuplah dengan facelift, Proton Persona perlu generasi baharu!

Toyota Vios: Memecahkan rekod jualan baru-baru ini

Dalam dua bulan terakhir, Toyota Vios, walaupun mempunyai harga permulaan yang lebih tinggi (RM 4,700) daripada Honda City, telah mencatatkan dua rekod jualan bulanan berturut-turut, membingungkan banyak pihak.

Enam bulan yang lalu, Vios menghadapi kritikan mengenai kelayakan keselamatannya, terutamanya mengenai sijil R95 side-impact PBB yang wajib.

Bagaimanapun, Vios telah dibebaskan daripada segala keraguan selepas melalui ujian semula dan pengesahan daripada Vincotte, agensi bebas daripada Belgium yang ditugaskan oleh PBB. Ia juga disaksikan oleh pihak berkuasa pengangkutan jalan Thailand.

Baca juga: Pengerusi Toyota jelaskan mengapa jualan Toyota Vios di Malaysia tidak dihentikan, ikrar ketelusan sepenuhnya!

Tidak lagi No.1 dalam jualan sedan segmen B, Proton Persona kini menghadapi tekanan yang kuat daripada Honda City & Toyota Vios 05

Berikutan ujian semula Thailand dengan agensi Belgium Vincotte, ujian ASEAN NCAP disaksikan oleh JPJ, PDRM, dan Inisiatif Kedermawanan Bloomberg untuk Keselamatan Jalan Raya Global

Dalam negeri, ujian ASEAN NCAP yang dikelola oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Malaysia mengesahkan prestasi side-impact Vios, disaksikan oleh Inisiatif Keselamatan Jalan Raya Global Bloomberg Philanthropies (BIGRS), JPJ, dan PDRM.

Vios memenuhi jangkaan minimum, walaupun ASEAN NCAP mencatat prestasinya dalam perlindungan pemandu terhadap side-impact sebagai 'Lemah'.

Bagi ramai pelanggan, kontroversi ini sukar difahami. Banyak yang terus meneruskan rutin biasa mereka dengan pergi ke bilik pameran Toyota mencari diskaun.

Toyota menawarkan diskaun awal pada model Vios

Sebab utama mengapa Toyota Vios, walaupun mempunyai harga permulaan yang lebih tinggi daripada Honda City, boleh mendahului carta jualan adalah kerana para pengedar Toyota memberikan diskaun sebanyak RM 5,000 kepada Vios, menjadikan harga Vios cukup rendah untuk bersaing dengan Honda City.

Ini adalah perkara yang tidak biasa, kerana Vios baru dilancarkan pada bulan Mac dan belum genap setahun. Para pengedar sepatutnya tidak memerlukan insentif tambahan untuk menjual kereta.

Honda Malaysia telah memberikan respons dengan rebat tunai RM 1,500 dan Ecotint percuma bernilai RM 2,200. Ini tidak sebanyak Toyota, yang tidak berminat untuk berperang harga sepenuhnya dengan Toyota, kerana ia akan merosakkan nilai semula jualan. Dalam perbandingan yang sama, Honda City mengekalkan nilai semula jualannya dengan lebih baik daripada Toyota Vios dan pelanggan Honda menghargai perkara ini.

Baca juga: Toyota Vios AC100 vs Honda City 2023 facelift - sebenarnya yang mana patut rakyat Malaysia beli?

Tidak lagi No.1 dalam jualan sedan segmen B, Proton Persona kini menghadapi tekanan yang kuat daripada Honda City & Toyota Vios 06

Proton S50 (atau akan dipanggil S70?) mungkin akan menggugat hierarki

Proton Persona, yang pada dasarnya tidak berubah sejak tahun 2016 kecuali gril dan sistem hiburan yang baru, telah lama berada di pasaran.

Proton sedar tentang isu ini, dan inilah sebabnya Proton bersedia untuk melancarkan sedan terbaru, dengan kod nama SS11, yang mungkin dinamakan Proton S50 atau S70 berdasarkan platform Geely Emgrand.

Baca juga: Intipan terkini Proton S50 (atau S70?) - dedah wajah dengan bampar, gril, lampu dan logo!

Tidak lagi No.1 dalam jualan sedan segmen B, Proton Persona kini menghadapi tekanan yang kuat daripada Honda City & Toyota Vios 07

Geely Emgrand akan menjadi kereta penderma untuk Proton S50 (atau S70?)

Sedan Proton S50 / S70 yang baru ini mungkin akan bersaing dengan Toyota Vios dan Honda City, tetapi jika harganya jauh lebih murah, ia boleh menggugat pasaran.

Terdapat empat varian yang bakal ditawarkan, serta enjin 3-silinder turbo 1.5 liter yang juga digunakan dalam Proton X90 (dengan talaan yang lebih konservatif untuk S50/S70).

Baca juga: Mengapa Proton beralih kepada enjin 1.5 liter 3-silinder turbo untuk X70 2022? Ini jawapannya

Tidak lagi No.1 dalam jualan sedan segmen B, Proton Persona kini menghadapi tekanan yang kuat daripada Honda City & Toyota Vios 08

Sedan segmen B yang lain yang turut menggunakan enjin turbo adalah Nissan Almera 1.0 liter, yang dijual dengan harga RM 83,888) dan seperti Proton yang akan datang, juga mempunyai enjin 3-silinder.

Fikirkan tentang Proton S50/S70 sebagai penerus kepada Proton Preve, menawarkan saiz dan kualiti pada tahap Toyota Corolla Altis / Honda Civic, tetapi pada harga Toyota Vios  /Honda City.

Tidak lagi No.1 dalam jualan sedan segmen B, Proton Persona kini menghadapi tekanan yang kuat daripada Honda City & Toyota Vios 09

Harga rasmi masih belum disahkan, tetapi sekiranya ia akan dipanggil Proton S70, ia tidak boleh lebih mahal daripada Proton X70, yang bermula dari RM 98,800. Demikian juga jika ia dipanggil Proton S50, kerana Proton X50 bermula dari RM 86,300. Secara umumnya, SUV biasanya mempunyai harga yang lebih tinggi berbanding sedan.

Proton S50/S70 dijangka akan dilancarkan di Malaysia menjelang akhir tahun ini.

Baca juga: Intipan Proton S50 (atau S70?) merah menyala tanpa seurat benang, pelancaran makin dekat!

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2023 Proton S50 Estimated Version

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli? Β  Jual kereta anda